Az utóbbi napokban mintegy ezer "menekültet" mentett ki a Földközi-tengerből az olasz parti őrség, amely Dattilo nevű hajója fedélzetén a Szicília szigetén található Palermóba szállította hétfőn a túlélőket - jelentette az olasz hírügynökség.
Zoom
Illegális migránsok a Földközi-tengeren - azóta már Európában(MTI/EPA/OOC)
A tájékoztatás szerint a mentési műveletek során tíz holttestet is találtak. A szicíliai Augusta kikötőjébe eközben további 712 migráns érkezett a spanyol Navarra hadihajóval.
Vasárnap az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű migránssimogató szervezet Bourbon Argos hajójának fedélzetén 867 betolakodó, köztük 119 nő és négy újszülött ért partot a Szicília keleti részén található Catania kikötővárosban. A szintén Szicíliához tartozó Pozzallóban a Save the Children "gyermekjogvédő" szervezet Hos Hestia hajója kötött ki 300 migránssal a fedélzetén.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén alig több mint 4200 bevándorló veszett bele a Földközi-tengerbe, miközben megpróbált Európába jutni. Nemzetközi szervezetek szerint az idei veszteségmérleg már felülmúlja a tavalyi évit. Múlt héten legalább 239 embernek veszett nyoma Líbia partjainál, miután hajótörést szenvedtek.
Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős európai uniós biztos egy közös levélben az afrikai befektetések fokozására buzdított. A La Repubblica című olasz napilapban hétfőn megjelent dokumentumban azt hazudták: Afrikába invesztálni annyit jelent, mint pénzt fektetni Európa biztonságába és jólétébe.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: