Robart, aki a seattle-i rendőrséggel folyó vitában lényegi kérdéssé tette, hogy a „fekete életek számítanak”, nem mellesleg pro bono, vagyis ingyenes önkéntes munkát végez a "menekültek" számára.
James Robartnak, az Egyesült Államok kerületi bírósága bírájának, aki február 3-án ideiglenesen megnyirbálta Donald Trump bevándorlást ideiglenesen korlátozó elnöki rendeletét, aktivista előélete van a bírói pulpituson. Black Lives Matter-elfogultságáról korábban itt írtunk a bírónak, ezúttal a lifezette.com cikkét ismertetjük olvasóinkkal.
Amikor Robart pénteken Washington állam főügyésze javára döntött, azt állította, hogy Trump rendelete, ami ideiglenesen megtiltja hét, terrorizmus által kompromittálódott ország állampolgárainak az Egyesült Államokba való belépést, nem „racionális alapú” volt, és „sértette” az USA tagállamait, és "kárt okozott" nekik. Azt írván, hogy „a bíróság arra a következtetésre jut, hogy a körülmények, melyeket ma elé tártak, olyanok, hogy be kell avatkoznia, hogy alkotmányos szerepét három részből álló [törvényhozói, végrehajtói, bírói] kormányzatunkban betöltse”, Robart olyan döntést bocsátott ki, amit a fősodratú média és a liberális aktivisták megéljeneztek.
Zoom
James Robart
„Robart bíró döntése azonnali hatállyal megálljt parancsol Trump elnök alkotmányellenes és törvénytelen elnöki rendeletének. Annak azonnal, nemzeti szinten megálljt parancsol”, mondta Bob Ferguson, Washington állam főügyésze a riportereknek a Politico tudósítása szerint. „Amit a bíró ma bejelentett, az nemzeti szintű; az elnök elnöki rendelete nem alkalmazható.”
Robart, akit a tisztségére George W. Bush korábbi elnök jelölt 2004-ben, a „fekete életek számítanak” szólamot mondta ki egy 2016. augusztusi ügyben való bírósági meghallgatás alatt, melynek tárgya az volt, hogy a seattle-i rendőrség a faji töltetű helyzetekben esetleg túlzott erőt alkalmaz. Az Obama-kormány adta be a keresetet azután, hogy egy vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a seattle-i rendőrség „a túlzott erő mintáját vagy gyakorlatát alkalmazza”, aminek „nem egyenlő mértékű hatása lehet a kisebbségi közösségekre”.
Egy bírósági meghallgatás alatt Robart „mélységesen személyeskedővé” vált, amikor rámutatott az FBI statisztikájára, jegyezte meg a Seattle Times.
„Ennek az ügynek számomra a jelentőségét a legjobban az a hír demonstrálja, amiről ma újra sokszor beszámoltak”, mondta Robart megindultan. „Az FBI statisztikája szerint a halált eredményező rendőrségi lövésleadások 41 százaléka fekete embereket érint annak ellenére, hogy az azokban a városokban élő lakosságnak csak 20 százalékát adják. Negyvenegy százaléknyi veszteség, 20 százaléknyi lakosság. A fekete életek számítanak.”
Robart végül a seattle-i rendőrség ellen döntött. Miközben Robart döntését elemezte, a Blue Lives Matter [Kék Életek Számítanak] rendőrségi blog ezt írta: „A javasolt változtatásoknak nagy hatása lesz az összes szakszervezeti tagra, beleértve, hogy a fegyelmi ügyeket nem rendvédelmi nyomozók vizsgálják ki és döntenek róla. A változtatások gyorsabbá és könnyebbé teszik egy rendőr megfenyítését, ha a közvélemény úgy hiszi, hogy a rendőr tévedett, akár az volt a helyzet valójában, akár nem.”
Zoom
Black Lives Matter-aktivisták zászlóégetés közben
Robart „fekete életek számítanak” nyilatkozatát megelőzően, Orrin Hatch szenátor (republikánus - Utah) dicsérte őt azért az elszántságáért, hogy "menekültek" képviseletéért pro bono jogi munkát végez.
„[Robart] aktív a hátrányos helyzetűek képviseletében az Evergreen Legal Services-szel való munkáján, valamint a délkelet-ázsiai menekültek független képviseletén keresztül”, mondta az utahi szenátor Robart megerősítési meghallgatása során, a CNN tudósítása szerint.
Megerősítési meghallgatása alatt Robart saját szavaival leírta, hogy hogyan fogja megközelíteni azokat az ügyeket, melyekben dönt.
„Engem olyan embereknek mutattak be, akik sokszor úgy érezték, hogy a jogrendszer cinkelt volt ellenük, és tisztességtelen volt” - mondta Robart. „És az egyik dolog, úgy hiszem, hogy az ottani időm segített elérni azt, hogy megmutassa nekik, hogy a jogrendszert az ő javukra állították fel, és hogy az, ha helyesen alkalmazzák, lehetőség lehet számukra, hogy orvoslatot keressenek, ha méltánytalanul bántak velük.”
És most, úgy tűnik, Robart a "menekültek" iránti szimpátiáját egy szinttel feljebb emelte azzal, hogy megállította Trump migrációra vonatkozó elnöki rendeletét, és ideiglenesen keresztezte az elnök cselekvését, amit arra szántak, hogy a nemzetbiztonságot előrelendítse, és hogy az amerikai állampolgárok biztonságát vegye elsőrendűnek.
„Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, ami gyakorlatilag elveszi a rendvédelmet országunktól, nevetséges, és hatálytalanítva lesz!”, illetve „Amikor egy ország többé nem képes azt megmondani, hogy ki jöhet és ki nem jöhet be és ki, különösen biztonság és őrzésvédelem okán – az nagy baj!” - csiripelte a Twitteren az elnök
Hidra - Kuruc.info
Forrás: