Donald Trump elnök ma aláírta azt az elnöki „elodázó” rendeletet, amely szerint egyelőre elhalasztják az amerikai nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe. A Fehér Ház hivatalos magyarázata szerint Trump elnök ezzel a lépéssel is szeretne megfelelő légkört teremteni az izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdéséhez. Az izraeli Jediot Áháronot című újság emlékeztet arra, hogy 1995 óta mindegyik hivatalban levő amerikai elnök fél évvel elhalasztotta a korábbi választási ígéretének, illetve a Kongresszus döntésének a végrehajtását.
Zoom
Donald Trump Bibi nélkül ment a Siratófalhoz (fotó: Reuters)
Donald Trump elnöktől a vezető izraeli politikusok már a két héttel ezelőtti szentföldi látogatásakor azt remélték, hogy vendéglátóinak ünnepélyesen bejelenti az amerikai nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe. Az izraeliek ezt a bejelentést már szinte elvárták Trumptól, hiszen az elnökválasztási kampány során erre kifejezetten ígéretet tett. Már az előrevetítette az ígéret megszegését, hogy izraeli látogatásakor az amerikai elnök egyedül, s nem Binjámin Netanjáhu társaságában kívánt ellátogatni a megszállt Kelet-Jeruzsálemben levő Siratófalhoz.
Zoom
Ruvi Rivlin államfő, Donald Trump és Binjámin Netanjáhu Izraelben (fotó: Reuters)
Trump elnök ma írta alá azt a rendelkezést, amelynek értelmében Washington „elhalasztja” az amerikai nagykövetség átköltöztetését a tel-avivi Járkon utcából a jeruzsálemi Hebron út mentén elterülő, egykori Allenby laktanya területén fölépítendő épülettömbbe. A Fehér Házban, számítván az izraeli és az amerikai zsidó lobbi nemtetszésére, máris kinyilvánították: ez a lépés semmi esetre sem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok és személyesen az elnök visszakozna Izrael támogatásától, illetve felmondaná a két ország közti erős szövetséget. A hivatalos amerikai magyarázat szerint a nagykövetség áthelyezésének elhalasztásával Washington szeretné növelni a palesztin-zsidó béketárgyalások újrakezdésének az esélyét. A Fehér Ház közleménye szerint Trump elnök továbbra is úgy vélekedik: nem az kérdés, hogy áthelyezik-e a nagykövetséget Jeruzsálembe, hanem az, hogy mikor.
Zoom
Az egykori Allenby laktanya területe Jeruzsálemben. Ide épülne az amerikai nagykövetség (fotó: Noám Moskowitz)
A Jediot Áháronot emlékeztet arra, hogy (a zsidó lobbi nyomására – J. K.) a Kongresszus már 1995-ben jóváhagyta az amerikai nagykövetségnek Jeruzsálembe történő áthelyezését elrendelő törvényt. Sőt, a nevezett törvény azt is előírja, hogy a nagykövetséget legkésőbb 1999-ig át kell telepíteni Jeruzsálembe, csakhogy az azóta eltelt 18 esztendő folyamán minden amerikai elnök élt azzal a jogával, hogy különféle okokra hivatkozva fél esztendővel mindig elhalassza a külképviselet áthelyezését. Az izraeli politikusok és az amerikai cionisták azt remélték, hogy Trump lesz az első olyan elnök, aki betartja a választási hadjárat idején tett erre vonatkozó ígéretét.
Az izraeli miniszterelnöki hivatal már reagált is a washingtoni bejelentésre, hangsúlyozván azt, hogy Izrael következetes álláspontja szerint az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének, amiképpen más országokénak is, Jeruzsálemben, Izrael örök fővárosában a helye. Netanjáhu hivatala egyben nem felejtette el megjegyezni, hogy az amerikai lépés csak föléleszti azt a palesztin illúziót, miszerint a zsidó népnek és országának nincs köze Jeruzsálemhez.
A vezető izraeli politikusok részéről is elhangzottak az első reakciók Trump elnök elodázó döntésére. Járív Levin turisztikai miniszter szerint főleg azért okoz csalódást az amerikai elnök mostani döntése, mert személyében Izrael nagy és igaz barátjáról van szó. „Nem ez a módja annak, hogy Amerikát újra naggyá tegye”, idézte kissé megváltoztatva, szarkasztikusan, angolul Trump egyik választási jelmondatát az izraeli miniszter.
El-Kudszi – Kuruc.info