Exit poll eredmények szerint az írek nagy többsége a terhességmegszakítás liberalizálását támogatta az erről tartott pénteki népszavazáson.
A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérés (exit poll) szerint – amelyet a The Irish Times című ír napilap megbízásából az Ipsos MRBI készített – a voksolók 68 százaléka szavazott 32 százalék ellenében arra, hogy lazítsák az erős katolikus hagyományok szerint élő országban az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozást.
Zoom
Héthetes embrióról készült felvétellel kampányolnak a legvédtelenebbek megölése ellen az ír parlamentnél Dublinban - Varadkar a 12. hétig szabadon kidobhatóvá akarja tenni a magzatokat (MTI/EPA/Aidan Crawley)
A felméréshez összesen 4000 szavazót kérdeztek meg Írország minden megyéjéből. A lap szerint a statisztikai hibahatár másfél százalék.
Az RTE ír közszolgálati műsorszolgáltató megbízásából a Behaviour and Attitudes készítette exit poll felmérés gyakorlatilag ugyanazt az eredményt mutatta: a szavazók 69 százaléka támogatta az abortusz liberalizálását 31 százalék ellenében. 
„Úgy néz ki, történelmet írunk holnap” – írta Leo Varadkar "ír" miniszterelnök (aki egy félvér buzi, ahogy illik) szombatra virradóra a Twitteren. A kormányfő köszönetet mondott a referendumon szavazóknak, s úgy fogalmazott, hogy „ez a demokrácia működés közben”.
A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este tízkor zártak, a hivatalos eredmény szombat délután vagy este várható.
Zoom
Leo Varadkar félindiai köcsöglobbista és magzatgyilkosság-pártoló mellékállásban a "katolikus" Írország miniszterelnöke (a 2015-ös dublini Pride-on készült felvétel idején még egészségügyi miniszter volt a beteg lelkű politikus)
Pénteken mintegy 3,5 millió ír szavazópolgárt vártak az urnákhoz, hogy a referendumon az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörléséről vagy megtartásáról döntsenek. A hatályos írországi jogszabály a legszigorúbb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem indok az abortuszra. Ugyanakkor a a 8. módosítás sem abszolút tiltást tartalmaz, hanem egyenlő élethez való jogokat biztosít az anyának és a meg nem született gyermeknek. Amennyiben az anya élete egyértelműen veszélybe kerül (akár öngyilkossági kísérlet fenyegethet), lehetséges volt eddig is abortuszt végrehajtani, amit 2013 óta külön törvényben is szabályoznak.
Leo Varadkar kormányfő csütörtök este a Twitteren arra buzdította az ír választókat, hogy szavazzanak igennel az abortuszt tiltó alkotmánymódosítás eltörlésére. A miniszterelnök nem először vett részt lelkesen népszavazási kampányban, 2015-ben még mint első homokos ír miniszter a buzi"házasságról" szóló gyalázatos eredményt hozó referendum egyik támogatója volt, de persze ő nem kampányolt mellette, csak "coming outolt"...
A progresszió fék nélkül robogó vonata azonban nem éri be azzal, hogy például a nemi erőszak révén fogant vagy súlyos fogyatékossággal terhelt magzatokat vetessék el. A "jobb"közép politikusnak számító Varadkar már korábban kijelentette, hogy az igenek győzelme esetén kormánya olyan vadliberális törvénytervezetet készít elő, amelynek értelmében az "anya" a terhesség 12. hetéig korlátozásoktól mentesen dönthetne arról, hogy megtartja-e magzatát.
Frissítés: Nagyon magas részvétel mellett súrolták a kétharmadot az igenek
Az ír választók 66,4 százaléka támogatta a terhességmegszakításokra vonatkozó teljes tilalom eltörlését a pénteken megrendezett népszavazáson a hivatalos végeredmény szerint – jelentette be szombat este az ír választási bizottság.
Zoom
Fotó: Paul Faith/AFP
A referendumon feltett kérdés az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt gyakorlatilag kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlésére vonatkozott.
A voksoláson a választásra jogosultak több mint 64 százaléka vett részt, ami az egyik legmagasabb részvételi arány az írországi népszavazások történetében.
(Kuruc.info - MTI)