"Megfulladok. Vegyétek le ezt a zsákot a fejemről, klausztrofóbiás vagyok!" Ezek voltak Dzsamál Hasogdzsi utolsó szavai a Daily Sabah nevű török lap vezetője szerint. Az Al-Jazeera által idézett újságíró úgy tudja, Hasogdzsi fejére nejlonzacskót húztak, és így fulladt meg. A gyilkosság hét percen át zajlott.
Zoom
Fotó: Yasin Akgul/AFP/Getty Images
Recep Tayyip Erdogan azt nyilatkozta a török lapnak, hogy a gyilkosságot bizonyító hangfelvételeket átadták Szaúd-Arábiának, az Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak és Angliának. A török elnök úgy véli, a gyilkos azon 15 ember közt van, akik október másodikán érkeztek Isztambulba.
A Daily Sabah információi szerint a török nyomozók sav nyomait találták meg a szaúdi követségen, ami valószínűsíti a híreket, hogy az Amerikában élő rendszerkritikus szaúdi újságíró testét savban oldották fel. A padlót műanyagfóliával borították, a test feldarabolását és feloldását pedig Salah al-Tubaigy, a szaúdi belügyminisztérium törvényszéki orvosszakértője végezte, mondta a török újságíró.
A kormánypárti török lap hamarosan képeket közöl azokról az eszközökről, amelyeket az újságíró gyilkosai a követségre vittek, továbbá nyilvánosságra hozza a hangfelvételeket Hasogdzsi halálálának utolsó perceiről.
Szaúd-Arábia az eset kivizsgálását ígéri, és állítólag már letartóztatott 18 embert, öt magas rangú tisztviselőt pedig felmentettek.
(Index)