Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter kedden 250 amerikai M1A2 Abrams SEPv3 harckocsi beszerzéséről szóló szerződést írt alá Varsóban Mark Brzezinski varsói amerikai nagykövet jelenlétében.
A 4 milliárd 740 millió dollár értékű, korszerű páncélozott harceszközökkel a Lengyelország keleti részében állomásozó lengyel 18. gépesített hadtestet szerelik fel. Az első 28 harckocsit még idén leszállítják Lengyelországba kiképzés céljából, a teljes ügyletet 2026-ig bonyolítják le.
A lengyel hadsereg korszerűsítésének, ezen belül a legmodernebb változatú Abrams páncélosok beszerzésének célja, hogy "elriassza a lehetséges támadót" - húzta alá a szerződés aláírását követően Blaszczak, hozzátéve: mindenki tudatában van annak, hogy jelenleg mi történik Lengyelország keleti szomszédságában.
A tavaly júliusban bejelentett ügylet a T-14 Armata orosz harckocsi ellensúlyaként kifejlesztett amerikai M1A2 Abrams SEPv3 típusú páncélosok első rendszerbe állítását jelenti Európában.
A beszerzést Varsó a hadsereg hosszú távú korszerűsítési programján kívüli forrásokból finanszírozza. A lengyel parlament március közepén elfogadta a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében a fegyverbeszerzési kiadásokat a költségvetési forrásokon kívül hosszú távú kölcsönökből és kötvényekből is fedezik, egyúttal jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.
(MTI)