Összeszólalkozott Irak és Törökország képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén, helyi idő szerint kedden egy tüzérségi támadás miatt, amelyet a bagdadi kormány szerint Törökország hajtott végre Irak északi, kurd régiójában, több turista halálát okozva.
Fuad Husszein iraki külügyminiszter az ülésen azt követelte, hogy vonják ki a török csapatokat Irakból. Oncu Keceli, Törökország ENSZ-hez akkreditált nagykövetének helyettese viszont leszögezte: Ankara továbbra is üldözni fogja az Irakban bujkáló terroristákat.
A viszályt az váltotta ki, hogy július 20-án egy tüzérségi támadásban kilenc iraki turista meghalt és harminchárom ember megsebesült a félautonóm kurd térség Zaho körzetében található Parha üdülőhelyen.
Az iraki külügyminiszter elmondta: bizonyítékuk van rá, hogy a török fegyveres erők követték el a támadást. Rámutatott: a török hadseregnek több bázisa van az üdülőhely közelében, és ők használnak olyan lövedékeket, amilyeneket a támadás helyszínén találtak. Emellett a helyiek információi is egyértelműen török katonák tevékenységére utalnak.
Husszein felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy határozatban követelje a török hadsereg kivonását a térségből. A külügyminiszter tudomása szerint mintegy négyezer katonáról van szó. Irak azt is szeretné elérni, hogy Törökország hagyjon fel az iraki légtér megsértésével.
Törökország tagadja, hogy köze lenne a múlt heti támadáshoz, és a terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosait vádolta annak elkövetésével. A PKK évtizedek óta felkelést folytat az ankarai kormány ellen, és jelentős hátországgal rendelkezik Irak északi, hegyvidéki területein.
Keceli aláhúzta: "nem Törökország, hanem terrorszervezetek sértik meg Irak szuverenitását és területi integritását". Ankara becslései szerint a PKK legalább 10 ezer négyzetkilométernyi területet tart ellenőrzése alatt Irakban.
"A PKK közel 800 faluból erőszakkal kitelepítette az embereket, és ezek a települések a terroristák menedékévé váltak" - mutatott rá.
A diplomata szerint a PKK 339 támadást hajtott végre Törökország ellen az idei év első felében.
A Biztonsági Tanács ülésén Irak és Törökország is késznek mutatkozott a tüzérségi támadás közös vagy független kivizsgálására.
A tanács közleményében elítélte az atrocitást, és támogatásáról biztosította az iraki hatóságokat.
Kedd éjjel tüzérségi támadás érte Irakban a moszuli török konzulátus környékét, több ház megrongálódott - közölte a helyi rendőrség. Elkövetőként egyelőre senki sem jelentkezett.
(MTI)