A berlini tűzoltók több mint 1700 segélyhívást kaptak szilveszter éjszaka, és ebből 38 esetben támadás érte őket - közölték vasárnap hivatalosan.
A berlini tűzoltóparancsnok azt mondta, hogy 15 tűzoltó megsérült a támadásokban, egyiküket kórházba is kellett szállítani.
A koronavírus-járvány elleni megszorító intézkedések miatt tavaly még nem lehetett pirotechnikai eszközöket vásárolni Németországban, de az idén feloldották ezt a tilalmat.
A rendőrség közlése szerint a német főváros több pontján tűzijátékokkal vettek célba járműveket, épületeket és előfordult, hogy embereket is.
 
 
Egy égő autó oltása közben petárdákat dobtak tűzoltókra. Egy tűzoltóautó súlyosan megrongálódott az éjjel a pirotechnikai eszközök által okozott tűzben.
Nem végleges adatok szerint hétfő reggelig 22 ember sérült meg tűzijátékoktól és más pirotechnikai eszközöktől Berlinben.
Frissítés: Döbbenet és szomorúság
„Döbbenet és szomorúság, amit érzünk” – írta Twitter-oldalán a berlini tűzoltóság. A német fővárosban szilveszter éjjel elszabadult a pokol. Rendőrökre, tűzoltókra és mentősökre támadtak petárdákkal és pirotechnikai eszközökkel, egy autóbusz ablakába még egy poroltót is belevágtak. A tűzoltók több mint 1700 segélyhívást kaptak, melyből 38 esetben támadás érte őket. Alább a Híradó összeállítása.
Egész éjjel megszakítás nélkül dolgoztak a rendőrök és a mentőegységek Berlinben, mivel rengeteg esethez riasztották őket a nagyrészt pirotechnikai eszközökkel történt garázdaság miatt szilveszterkor. A tűzoltóság arról számolt be Twitter-oldalán, hogy egy égő gépjármű oltása közben petárdákkal dobálták őket.
A koronavírus-járvány elleni megszorító intézkedések miatt tavaly még nem lehetett pirotechnikai eszközöket vásárolni Németországban, de az idén feloldották ezt a tilalmat.
Tempelhof kerületben egy autóbuszra lőttek rakétákat, majd valaki egy poroltót vágott bele a busz szélvédőjébe, amely ettől betört – számolt be a német Die Welt napilap az éjszaka történt eseményekről.
Lichtenrade kerületben a rendőrséget azért riasztották, mert 60-80 ember megpróbált petárdákkal felgyújtani egy autót.
Egy üzlet kirakatát is berobbantották, amelynek következtében egy ott dolgozó nő megsebesült.
„Kollégáink hamar a helyszínre értek, ám azonnal ránk támadtak. Egy kollégánk a bevetés alatt megsebesült” – osztotta meg az eseményeket közösségi oldalán a berlini rendőrség. Mitte kerületben egy nő a nyakán sérült meg egy petárdától.
A közösségi médiában számos felvétel kering, melyek szilveszter éjszakáján készülhettek Berlinben az azokat feltöltő felhasználók szerint. Az első felvételen egy égő utca látható, ahol számos tűzijátékot lőnek fel.
A második videó pedig Berlin Neukölln negyedében készült a képsorokat megosztó felhasználó szerint.
Berlin más kerületeiben is történtek támadások
Moabitban például a rendőrség egy olyan bejelentést kapott, mely szerint célzottan járókelőket lőttek rakétákkal.
A hatóságoknak sokkal több dolga akadt, mint az elmúlt években – mutatott rá a napilap. A rendőrségi szóvivő szerint ugyanis a pirotechnikai eszközök újbóli engedélyezése komoly problémákhoz vezetett.
„Sok lakás- és járműtűzhöz riasztották a járőröket. Az emberek rengeteg pirotechnikai eszközt vásároltak és több kerületben ezekkel célzottan lőttek járókelőket, autókat vagy lőtték be őket lakásokba”
– fogalmazott a szóvivő.
Szilveszteri riadó a tűzoltóságnál
Este 19 órától „szilveszteri riadó” volt a tűzoltóságnál is, ami azt jelenti, hogy háromszor annyi katasztrófavédő volt szolgálatban, mint egy átlagos napon.
Hivatalos jelentésük szerint 1200 fő dolgozott december 31-én. Már az első órában negyven tűzesethez riasztották őket.
Kreuzberg kerületben egy nagyobb pincetűz oltásán egyszerre 70 tűzoltó dolgozott. A tűzoltóság Twitter-oldala szerint az egyik oltójárművük komoly károkat szenvedett a rálőtt pirotechnikai eszközök miatt.
A katasztrófavédelem diszpécserközpontjában 70 munkatárs fogadta a segélykéréseket. Éjfélig 674 hívás érkezett be. A tűzoltóság 1700 esethez vonult ki, ez közel 700-al több, mint tavaly, amikor a koronavírus-járvány miatt gyülekezési tilalom volt bevezetve.
A mentők jelentése szerint 22 személy sérült meg pirotechnikai eszközöktől, 38 alkalommal támadtak mentősökre és tűzoltókra. Közülük 15-en szenvedtek sérülést, egy mentőst kórházba is kellett szállítani.
Karsten Homrighausen országos tűzoltóparancsnok azt nyilatkozta, ezekre a cselekedetekre nincsen magyarázat és elítélik őket. Twitter-bejegyzése szerint
„megdöbbentett a támadások száma és intenzitása. Jelentések szerint embereket riasztópisztollyal lőttek arcon, vagy fújtak le paprikaspray-el, sörösrekeszt vágtak a kiérkező tűzoltókhoz és célzottan lőtték őket rakétákkal, miközben tüzet oltottak. Döbbenet és szomorúság, amit érzünk”
– írta a szóvivő.
A Brandeburgi-kapunál rendezett utcabálnak éjfél után egy órával volt vége, de a rendőrségnek még ekkor is ki kellett vonulni, mert többen gáz-riasztó pisztolyokkal támadtak egymásra. Továbbá több esetben is verekedés miatt kellett beavatkozni a járőröknek.
Más német városokban is hasonló volt a helyzet, garázdaság és tűzesetek miatt kellett a rendőröknek és tűzoltóknak kivonulniuk.
(MTI - Híradó)