Egészen eredeti társasjáték terjedt egy ideig a Harmadik Birodalom vívmányait értékelő németek között: a Monopoly horogkeresztes verziója. A játékot egy háromtagú csoport, az NSU (Nemzetiszocialista Illegalitás) találta ki, gyártotta le és adta el a rokonlelkű érdeklődőknek.
„Menj a következő koncentrációs táborba, hogy leadd az összefogdosott zsidókat, és fizesd a szokásos bérleti díj dupláját annak, akinek a birtokában van!” Vagy: „Sikerült egy gépfegyverrel visszaverned egy vörös kullancshordát. A jutalmad 2000 birodalmi márka.” Ilyen elmés üzenetek voltak annak a társasjátéknak a szerencsekártyáin, aminek a kiötlője a későbbi NSU volt még 1997-ben, illegalitásba vonulása előtt.
Zoom
A Monopoly nemzetiszocialista változata, a Pogromly is terítékre került a Münchenben zajló NSU-per 85. tárgyalási napján. A három szerző közül már csak a 39 éves Beate Zschäpe, a per fővádlottja él. A szintén harmincas éveiben járó Uwe Böhnhardt és Uwe Mundlos 2011 novemberében öngyilkosságot követett el. A csoport 2000 és 2007 között állítólag tíz embert ölt meg, közülük nyolc török és egy görög bevándorló volt.
Zoom
Társasjátékuk egyik mezője a Látogatás Hitlernél megjelölést kapta. Aki erre lépve azt kiáltotta: Heil Hitler!, az minden pénzt elvihetett a tábla közepéről, amit egy SS-egyenruhás, rohamsisakos, horogkeresztes karszalagos csontváz uralt. A játék célja egyébként a német városok megtisztítása volt a zsidóktól.
– A Monopolyval ellentétben a Pogromlyban nem utcanevek, hanem városok voltak, és mindegyik város mezőjéhez négy Dávid-csillagot rajzoltak. Ezeket kellett letakarni a játék során ahhoz, hogy valaki zsidómentes városhoz jusson – adta elő a Bild tudósítása szerint a játékot vizsgáló rendőrségi nyomozó a bíróságon. A német verzióban a vízművet gázmű helyettesíti, a négy pályaudvar pedig munkatábor: Auschwitz, Dachau, Ravensbrück és Buchenwald.
A rendőrség 1998-ban, amikor házkutatást tartott Zschäpénél, egy-egy példányt talált a játékból a lakásában és az állítólag bombagyártó műhelynek berendezett garázsában is. Az ekkor már földalatti mozgalomként működő három német közben már a Progromly „sorozatgyártásába” kezdett, amit a bajtársaknak 100 márkáért adott. A vásárlók ezzel támogatták az illegalitásban lévőket.
(Bild - Blikk korrigálva)