Néhány hónap washingtoni tartózkodás után most Kijevbe készül Demszky Gábor, ahol szívesen segítene tanácsaival a városi önkormányzat újjáépítésében Vitalij Klicskónak, az egykori profi ökölvívónak, aki nemrég lett a város polgármestere – írja a Best magazin.
Zoom
A volt SZDSZ-es főpolgármesterről kiderült, hogy a közelmúltban a washingtoni Woodrow Wilson Center ösztöndíjasaként több előadást is tartott a kutatóközpontban. Honlapja szerint a függetlennek mondott intézmény működési költségeinek egyharmadát az Egyesült Államok kormánya adja, de még az épület is az amerikai kormány ajándéka, az igazgatótanácsot pedig Amerika elnöke nevezi ki hat évre – derítette ki az Oxox.hu nevű hírportál.
Demszky azzal indokolta a kijevi úticélt: bár szívesen vállalna olyan feladatot, amelynek közszolgálati, karitatív jellege van, valószínűtlennek tartja, hogy ezt Magyarországon megtalálhatná.
Zoom
„A nagyvárosi problémák mindenhol ugyanazok. Alaposan tanulmányoztam Kijevet és az ukrán viszonyokat, így szívesen megosztanám tapasztalataimat az ottaniakkal. Már felvették velem a kapcsolatot, jelenleg levelezési fázisban tart a dolog” – mondta Demszky. Az egykori szabad demokrata főpolgármester eddig egyetlen alkalommal, 2007 decemberében járt Kijevben az akkori államelnök, Viktor Juscsenko meghívására, négynapos látogatása során azonban csupán egyetlen délelőttöt szentelt a város dolgaira – írja a Pesti Srácok.
Reméljük, a szvobodások és a Jobb Szektor tagjai nem tojással fogják dobálni, mint tették azt a budapestiek - vannak nekik sokkal hatékonyabb eszközeik is, melyek ellen az esernyő nem véd...
Mi már túl vagyunk a jobbnál jobb ötletek és tanácsok időszakán - kijutott belüle bőven...
(Kuruc.info - Mandiner nyomán)
Frissítés: a Világbank még véletlenül se maradhat ki belőle
"A hír igaz, de még teljesen bizonytalan, hogy lesz-e belőle valami, bonyolult egyeztetések folynak erről Kijev mellett a Világbankkal, meg kell teremteni a megállapodás feltételeit" – jelentette ki az Indexnek Budapest egykori főpolgármestere. Demszky szerint az egyeztetés folyamatosan zajlik, de Klicskón túl sok múlik a Világbankon és Brüsszelen is.
A kapcsolat Demszky és Klicsko között az Ukrajnában aktív lengyel parlament ukrán ügyekben illetékes szakértője, Marcin Swiecicki – egykori külgazdasági miniszter és varsói polgármester – és a Világbank révén jött létre.
A volt városvezető nagyon vonzónak találja a lehetőséget, hogy a frissen megalakult önkormányzattal felálló ukrán fővárosban segítse például az önkormányzati törvény végrehajtását, hosszútávú stratégiájának kidolgozását. Klicskóval a személyes kommunikációnak nyelvi akadálya sem lenne, tekintettel arra, hogy mindketten beszélnek németül.
Demszky számára a feladat nem lenne új, jelenleg tanácsadóként kapcsolatban áll Bukaresttel és Zágrábbal is. Kijev ugyan egy kicsit más – abból a szempontból bizonyosan, hogy egy regionális fegyveres konfliktustól szenvedő ország fővárosa –, de Demszky szerint húsz éves vezetői tapasztalata, szakmai háttere, kapcsolatai révén nem igen akad olyan, a város irányításával kapcsolatos feladat, amelyben nem tudna tanácsot adni. „Városvezetőként persze tisztában kell lennem azzal, mit nem tudok, ilyenkor azt kell tudni, kihez kell fordulni segítségért” – mondta, az elmúlt évtizedekben felhalmozott nemzetközi szakmai kapcsolataira utalva.
„Kijev közigazgatásában alapvető baj van, az önkormányzati rendszer el van rontva, ennek átalakításához is neki kell látni. A közbeszerzési rendszert is átláthatóvá kell tenni, ennek a programnak a kidolgozására már jött felkérés Kijevből” – mondta Demszky, aki elmondása szerint már dolgozik a feladaton, megismételve, hogy a kapcsolat szorosabbá válásához sok feltételnek kell teljesülnie, a megállapodás „a jó Istenen, a szerencsén és az ukrán háború alakulásán is múlik”, sőt, akár azon is, hogy a magyarországi vagy a budapesti vezetés ne igyekezzen a felkérést minden erejével megakadályozni. Demszky szerint ugyanis a Eurocities főtitkári állásával ez történt, amit Budapest egykori városvezetője a varsói polgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz javaslatára pályázott meg, ám végül – miután a Magyar Hírlapnál megjelent Demszky pályázata – elesett a lehetőségtől.
Demszkynek a szervezettel évtizedes kapcsolata volt, többször kapott felkérést, hogy konferenciákon és az Európai Bizottság előtt képviselje a Eurocitiest.
(Index)