A minisztérium közleménye szerint a most aláírt megállapodásban a HM és az ORÖ vállalja egy olyan kiadvány megjelentetését, amely bemutatja a "közös munka eddigi sikereit", ezek hatását a "roma és nem roma" (a két leírhatatlan szó: cigány és magyar - a szerk.) fiatalok tanulmányaira, pályaválasztására.
Zoom
Hegedűs István, az ORÖ elnöke örvendezik, miután aláírta Hende Csaba honvédelmi miniszterrel a Honvédelmi Minisztérium és az ORÖ között létrejött együttműködési megállapodás megújítása dokumentumát
Az ORÖ által fenntartott iskolákban olyan programokat hívnak életre, amelyek vonzóvá teszik a Magyar Honvédség felsőoktatási rendszerét, közös kulturális és sportrendezvényeket szerveznek, az állami ünnepségeken pedig "roma származású" fiatalok is részt vesznek majd - szól a jó hír.
A "romák" társadalmi felzárkózását segítő program eddigi eredményeként már most is minden katonai szervezetnél vannak esélyegyenlőségi referensek - folytatják.
A tárca a közelmúltban készített egy filmet a "sikeres roma katonai életpályáról" Jövőjük a haza védelme címmel, továbbá kiállításokat, "esélyegyenlőségi táborokat" szerveznek, és rendszeresen kiírják a Lippai Balázs-ösztöndíjat is a kiemelkedően teljesítő "roma" és hátrányos helyzetű diákok számára.
Ezen túlmenően a katonák a tiszt- és altisztjelöltek körében "népismereti beszélgetéseket" szerveznek, amelyeken a hallgatók betekinthetnek a "romák történetébe", "életmódjuk sokszínűségébe", a "társadalomban elfoglalt szerepükbe", az "előítéletesség és diszkrimináció problematikájába", a hadseregben elfoglalt helyzetükbe.
A HM közleményében kiemelte: a honvédelmi tárcának a "romák" társadalmi integrációját segítő programja teljesítményen alapuló megítélést, biztos megélhetést és a közösséghez tartozás érzését kínálja.
(MTI nyomán)