Három aktivista ugrott be a Leszboszról elinduló, pakisztáni migránsokkal teli hajó után a vízbe: a nyomorultak így próbálták megakadályozni a betolakodókat Törökországba szállító hajó elindulását.
Zoom
A hajó elé úsztak, és úgy pozicionálták magukat, hogy az ne tudjon elindulni - ha a kapitány bekapcsolta volna a motort, maga alá szívta volna a vízen lebegő demonstrálókat, de a hajó első embere nem tette meg ezt a szívességet az utókornak.
A BBC összefoglalója (angol nyelvű)
A jogvédő (értsd: felforgató) szervezetek tagjait a görög parti őrség emelte ki a tengerből, és csak ezután tudott elindulni a hajó, melynek rakományáért cserébe ugyanannyi betolakodót fogadhatunk a törökkel kötött hatmilliárdos bombaüzletnek köszönhetően.
Frissítés: Nagyon nem erőltették meg magukat a görögök
Két hajóval összesen 123 "menekült" érkezett vissza pénteken a görög Leszbosz szigetéről a török Dikili kikötőjébe az Ankara és az Európai Unió közötti, a migránsáradat megfékezését célzó látszatmegállapodás keretében.
Zoom
A korábbi hírek szerint az első hajóban 45 pakisztáni férfi utazott, azonban a törökországi Izmir tartomány bevándorlásügyi igazgatóságának tisztviselői később 44-ben határozták meg a számukat.
A második hajóban 79 pakisztáni, iraki, palesztin és bangladesi betolakodót szállítottak vissza, akiket előzőleg Számosz és Kósz szigetekről hozott el egy komphajó. A görög hatóságok szerint az illegális bevándorlók egyike sem nyújtott be menedékkérelmet.
Mielőtt útnak indult volna az első hajó, a görög oldalon felforgató szervezetek három tüntető aktivistája a vízbe vetette magát, és a horgonyba kapaszkodva próbálta megakadályozni az Európa-foglalók elszállítását. A tiltakozókat a görög parti őrség emelte ki a tengerből.
Zoom
Zoom
Dikiliben egészségügyi vizsgálatot végeztek el a migránsokon, ujjlenyomatot vettek tőlük, fényképet készítettek róluk, és rögzítették személyes adataikat. A kikötőben nagy számban voltak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében.
A nem szíriai migránsokat - így a pénteki nap folyamán érkezett migránsok mindegyikét - a török hatóságok buszokkal az északnyugat-törökországi Kirklareli tartomány "kitoloncolási központjába" szállítják, majd a szükséges ügyintézés lebonyolítását követően repülőgépekkel hazájukba utaztatják őket.
Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter hétfőn közölte, hogy Törökország jelenleg 11 ezer embert képes pótlólag elhelyezni, és ezt a keretet a közeljövőben 17 ezerre szeretnék növelni.
A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy akik maguk zárkóztak el a kérelem benyújtásától.
A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai betolakodót, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.
Ideje pihenni
Hétfőn a görög Leszbosz és Híosz szigetekről 202 migránst szállítottak vissza a török Dikili kikötőjébe. Viszont Athén szerdán azt közölte, hogy 15 napos szünetet tartanak, és csak utána folytatják a visszaszállítást, mert közben megnövekedett a beadott menedékkérelmek száma, és ezek feldolgozása több időt vesz igénybe.

Akad még tennivaló
A kérelmek száma azért növekedett meg, mert a betolakodók tartanak visszaküldésüktől. Igaz, a görög kormány nem zárta ki szerdán, hogy ebben az időszakban is szállítsanak vissza Törökországba olyan migránsokat, akik nem adtak be menedékkérelmet, hiszen őket mindenképpen visszaküldenék.
(Kuruc.info - Híradó nyomán)