Ki gondolta volna, hogy bizony a járványvédelmi intézkedések is könnyen visszájára fordulhatnak, és „antiszemitává” változhatnak, ha azokat a kiválasztottaknak is be kell tartaniuk? A most következő frankfurti események már-már a Kristályéjszaka kirekesztő hangulatát idézték fel, ráadásul egy olyan veszedelmes, antiszemita országhoz is közük van, mint Magyarország. A „diszkriminált” zsidók ugyanis éppen Bodrogkeresztúrra tartottak. (A bodrogkeresztúri eseményekről itt tudósítottunk.)
Zoom
Illusztráció: AP / Ariel Schalit
Arról már tavaly is írtunk – szintén az említett település vonatkozásában – hogy a csodarabbi sírjához zarándokoló haszid zsidó közösség fittyet hányt bármilyen járványügyi korlátozásra. Nekik szabad, nekünk nem. Nem meglepő módon pedig ismét velük volt a probléma, ahogy már írtam, Frankfurtban.
Az idei zarándoklatra nagyjából 170 zsidó indult el csoportosan (néhányan egyénileg), ugyanazon a New Yorkból Frankfurtba tartó Lufthansa-járaton, ám már ezen az úton akadtak velük problémák kiilleszkedett viselkedésmódjuk miatt. Zavarták az utasok nyugalmát és a személyzet munkáját, mivel a folyósokon és a repülő konyháiban imádkoztak, illetve a járványügyi előírásokat (maszkhasználat) sem tartották be, pedig erre a gép kapitánya is figyelmeztette őket. Ebből a viselkedésből aztán Frankfurtban probléma lett, így a repülőtéri rendőrségnek kellett közbelépnie, mert az utasok a repülőtér személyzetét kezdték vegzálni az „eljárás” miatt, az egyik rendőrt nácinak is nevezték. A Frankfurtból Budapestre tartó – szintén Lufthansa- – járatra végül már nem szállhattak fel a renitens zsidók, így Bodrogkeresztúr megszállása nélkülük folytatódott tovább.
Természetesen a mindenkivel szemben érvényes szabályok betartatását a zsidó utasok antiszemitizmusnak élték meg, pusztán azért, mert figyelmeztették őket emiatt. Mondanunk sem kell, hogy a cég elnézést kért a „diszkriminációért”, és vizsgálja a történteket (más személyek esetében ilyenről a kanyarban sem lehetne szó). Persze mondhatjuk, hogy a Lufthansára szemita nyomás nehezedett, hiszen a „sértettek” gondoskodtak róla, hogy az egész világ megismerje a történetüket.
David Landau, a gép egyik utasa, habár nem volt tagja egyik csoportosan foglaló zsidó csapatnak sem, úgy nyilatkozott a DansDeals utazási oldalnak, hogy „csak azokat engedték fel a járatra” – mármint a Budapestre tartó gépre – „akik kinézet alapján nem voltak zsidók”.
Egy másik utas, Usher Schik arról nyavalygott a bizonyára „rendkívül pártatlan” New York Jewish Week hírportálnak, hogy „ha meg kell büntetni nem együttműködő személyeket, az rendben van, de nem lehet megbüntetni egy teljes rasszt azért, mert úgy nézünk ki, ahogy”. Furcsa, ilyenkor valahogy mindig eltűnik a „minden ember ugyanolyan” elv és felváltja azt egy rasszközpontú nézet...
A renitens utasok egyébként a következő 24 órában sem foglalhattak repülőjegyeket Magyarországra, tovább mélyítve ezzel a „gátlástalan antiszemitizmus” tárházát.
Nem mellesleg a YouTube is megkapta a magáét. Az egyik sértett utas levideózta, miközben egy repülőtéri dolgozó a vitájuk közben a „zsidókat okolja” a rendbontásért (az állandó videózási kényszerről már itt kifejtettem a véleményem, azontúl, hogy munkakörét betöltő személy ellen ilyen módon fellépni tiltandó lehetne), a már említett DansDeals oldal meg is osztotta azt, ám a YouTube végül eltávolította az anyagot „gyűlöletbeszéd” címszóval. Visszanyalt a fagyi. Twitteren egyébként továbbra is elérhető:
Érdekes összecsapásnak lehettünk szemtanúi, de vajon melyik nagyágyú kerekedik felül? A Covid-19 nyomán kialakult maszkfétis, vagy a kiválasztott nép? Én az utóbbira rakom a tétet.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info