A Fővárosi Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, aki a vádirat szerint, a büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjaként elhúzódó jelleggel, és olyan súlyosan bántalmazta egyik zárkatársát, hogy az a sérülésekbe belehalt.
A 48 éves vádlott már egy ideje a Budapesti Fegyház és Börtönben töltötte korábban kiszabott jogerős büntetéseit, amikor 2012 őszén a sértettel, valamint egy harmadik rabtársukkal közös zárkába helyezték.
A vádlott egy idő elteltével agresszíven kezdett el viselkedni a nála idősebb és gyengébb fizikumú zárkatársával szemben. Ennek során napi szinten bántalmazta, ütlegelte, rugdosta, megtaposta a sértettet.
Az elhúzódó bántalmazások miatt a sértett 2012. december 7-én a reggeli órákban már magatehetetlen állapotba került. Aznap délelőtt a vádlott a sértettet tovább bántalmazta, meztelenre vetkőztetve ütlegelte, rugdosta és fojtogatta.
A bántalmazásból és szidalmazásból eredő zajokra egy zárka előtt elhaladó fogvatartott lett figyelmes, ő értesítette a körletfelügyelőket, akik azonnal intézkedtek a sértett orvosi ellátása iránt, ennek ellenére a férfi az elszenvedett belső sérülések következtében rövid időn belül életét vesztette.
A Fővárosi Főügyészség emberölés minősített bűntette miatt – az erőszakos, többszörös visszaesőnek minősülő – férfival szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádiratban.
(HVG)