Egyházi, illetve családi programokkal kísért önkormányzati rendezvényeket tartanak ma, délelőtt zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődik az állami ünnepség, amelyet délután a Szent István-bazilika előtt tartandó ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb-körmenet követ, este pedig a tűzijáték zárja az ünnepnapot.
Reggel fél kilenckor, a fővárosi Kossuth téren Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával és tisztavatással kezdődnek az ünnepi rendezvények. A zászlófelvonást megelőzően, 8 óra után pár perccel katonai bemutatókkal és zenével várják az érdeklődőket a Parlament előtti térre. Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntője után a honvédtisztjelöltek leteszik esküjüket, majd Áder János köztársasági elnök mond ünnepi beszédet.
A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet az idén Rubik Ernő feltaláló és az Imre Kertész nevű magyargyűlölő zsidó veheti át Áder János köztársasági elnöktől. A Magyar Szent István Rend ünnepélyes átadása 11 órakor lesz a Sándor-palotában.
Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt, ahol az ugyancsak magyargyűlölő "Orosch János", azaz  Ján Orosch nagyszombati érsek mondja a szentbeszédet. A Szent István-napi ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek vezetésével mutatják be. A szertartás a 18 órakor kezdődő Szent Jobb-körmenettel zárul.
A nemzeti ünnep alkalmából koncertekkel várják a látogatókat Budapesten. A Parlamentben 10-től 16 óráig nyílt napot tartanak. A központi rendezvények az este kilenc órakor kezdődő budapesti ünnepi tűzijátékkal zárulnak.
Az állami rendezvények mellett a nap folyamán számos vidéki és a külhoni magyar településen tartanak családi programokkal kísért megyei és települési önkormányzati ünnepséget, ökumenikus istentiszteletet, szentmisét, tűzijátékot. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egész napos hagyományőrző programokat rendez.
(MTI nyomán)