Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint pártjának le kell rúgni magáról a balliberális kis pártokat, és egy jól átgondolt, valódi baloldali program mentén kell felépítenie magát. "Hiteles" gondolatok a maffiabaloldal kemény legényétől.
Szanyi Tibor pénteken, egy budapesti sajtóbeszélgetésen azt mondta, rövid távon nem lesz haszna ennek a politikának az MSZP számára, de van még idő a 2018-as választásokig építkezni. Olyan nincs, hogy a pártelnök meghirdeti a különállást, utána meg csak közös jelöltek vannak - fogalmazta meg.

Két pohár között is kicsúszhat egy-egy józan szó két prolizmus között
Véleménye szerint az "önálló épülés politikájával", levetkőzve a liberális mételyeket, az MSZP egymaga több szavazatot szerezhet, mint bármilyen összefogással a "bizniszpártokkal". Arra a kérdésre, hogy az Együttet, a PM-et és a DK-t tartja-e bizniszpártnak, azt mondta, azért tartja ezeket a pártokat bizonyos értelemben bizniszpártnak, mert - mint mondta - nem mozgalom, hanem finanszírozás típusúak. A DK klasszikus bizniszpárt - jelentette ki. Megjegyezte, hogy szerinte "Feri nagyon jól tudja, hogy az ő vállalatai mentességet élveztek, egyféle amnesztiát kaptak", minden más baloldali ember vállalkozásait "atomokra verték". (Sajnos nincsenek tele a börtönök az MSZP bűnözőivel, csak a hírek a nagykoalíciós gazdasági bűnözésről - a szerk.)
Mint mondta, "igazság szorult" az MSZP nőtagozatának levelébe, és úgy gondolja, nem tett jót, hogy közös jelöltet indítottak Tapolcán a DK-val. Az Index információi szerint a nőtagozat "provokatív, támadó hangvételű levélben" tette szóvá a DK vezetőinél Gyurcsány Ferenc pártelnöknek a tapolcai választások előtt a Figyelőnek adott interjúját, amelyben a volt miniszterelnök korrupcióval vádolta az MSZP-t.
Az EP-képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke elvesztette az oligarchaváltás miatt kirobbant konfliktust, "Simicska távozása őrületes anyagi űrt vágott a Fidesznél", és szerinte már Tapolcán érezhető volt, hogy a Fidesz nem győzi pénzzel. Ezzel kapcsolta össze azon véleményét, hogy a Jobbik "kristálytisztán csak pénzkérdés", merthogy olyan "külső finanszírozási forrásai kell hogy legyenek, ami káprázatosan felülmúlja mind az MSZP-nek, mind a Fidesznek a legszebb álmait". Ezt a nézetét a jobbikos vidéki programok sokaságával, illetve az aktivisták nagy számával indokolta. (Nem meglepő, hogy a bukott szocionistákat meggyőződés helyett csak busás javadalmazás fejében hajlandóak segíteni, miközben az aktív fiatalság jó része jobbikos -  a szerk.)

Szanyi kapitány beint a bizniszpártoknak is
Több ügyet is felsorolt, amelyekben baloldali szempontból kifogásolható az MSZP álláspontja. Szanyi Tibor azt mondta, hogy baloldaliként nem lehet támogatni "zavaros hátterű" hazaváró programokat, hiszen az EU eleve a mobilitásra épül.
Példaként hozta fel a megyei útdíjmatricák bevezetését is, amellyel kapcsolatban azt mondta, az a baloldali álláspont, hogy a használó fizessen. Megjegyezte, a kormány "elmebeteg" volt, ahogyan ezt a rendszert bevezette, vagyis hogy egyes kereszteződéseket fizetőssé tett.
Szanyi Tibor végül elemi történelmi alapismereteinek hiányát hangoztatta, szerinte uyganis a szabad vasárnap egy baloldali vívmány, és ezt keresztény logika mentén kisajátították (hogy szerinte Szent István klerikális kisajátító, vagy éppen ellenkezőleg, baloldali munkásvezér, azt nem közölte - a szerk.), miközben a keresztény logika "piszkosul" nem tartalmazza a vasárnapot mint pihenőnapot, hiszen az biblikus értelmében a szombat. Kifogásolta a szocialista álláspontot a Quaestor-ügyben. Mint mondta, neki egy kicsit sok volt az, hogy azokat a pártaktivistákat, akik "saját villanyszámlájukat sem bírják kifizetni", kivezénylik egy pilótajáték veszteseinek védelmében.
A politikus elmondta, elképzeléseiről levélben tájékoztatta Tóbiás József pártelnököt, véleményét a párttagokkal is megvitatja a vidéki fórumokon.
(MTI nyomán)
További kapcsolódó: