Közvetítések a mai összbaloldali zsibvásárról:
A továbbiakban olvashatók a napi fejlemények. Cikkünk folyamatosan frissül.
Demonstrációk Budapest- és országszerte
Szombaton Budapesten, az összes megyeszékhelyen, több vidéki városban is lesznek tüntetések, félpályás útlezárások, és külföldi városokban is tartanak demonstrációkat a túlóratörvény elleni tiltakozásul és a szakszervezetek béremelési követelései mellett.
Az országos tiltakozásokat a szakszervezetek Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsága (OSZD) szervezi, de számos párt, így az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum is csatlakozik.
Budapesten négy csomópontban tartanak gyülekező demonstrációkat már déltől:
  • 12 órától a Blaha Lujza téren,
  • 12 órától az Oktogonon,
  • 12:30-tól a Szabadsághíd pesti hídfőjénél, a 4-es metró lejárójánál;
  • 12 órától a Gundel étteremnél pedig a kormány urizálása ellen tüntetnek, és zsíros kenyeret osztanak.
Az így összegyülekezett csoportok négy irányból jutnak majd el mind a Clark Ádám térre, a Lánchíd budai hídfőjéhez, ahol délután 2-től között tartanak beszédeket - írta mai ballib felhajtások beharangozásaként az Index.
Azért nyomorog a fél ország, mert Orbán somlóija túl olcsó
A Gundelnél egy ideig verseket játszottak le felvételről, nagyjából húszfős a tömeg.
Tiltakozunk a kormány urizalasa ellen és csatlakozunk a mai rendezvényekhez, hogy álljon le az ország. Elegünk van! Mondjunk nemet a rabszolgatörvényre, a kilakoltatásokra és álljunk ki a szegényekért és a hajléktalanokért - mondta egy felszólaló. Állítólag többen próbáltak mára asztalt foglalni, de végül e-mailt kaptak, amelyben az állt, hogy politikai demonstráció miatt a mai napon zárva tartanak.
Zoom
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
A felszólaló Orbán Ráhel és Zsidai Roy kapcsolatát is emlegeti. "Meg szeretnénk tudni, hogy a jó étel illata vagy a korrupció bűze lengi be a helyet" - tette hozzá.
Zoom
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Szijjártó Imre, diák a következő felszólaló, ő a hajléktalanok igazoltatásáról beszél, ami szerinte jól illusztrálja a rendszer lényegét, ami ott nyilvánul meg leginkább, ahol a legnagyobb a nyomor. "Sokan halálra fagynak, állami segítség helyett állami erőszakot kapnak, amikor Orbán urizálásának egyhavi költségéből rendbe lehetne tenni a budapesti hajléktalanhelyzetet. A fél ország nyomorog, miközben Orbán a Várban zabálja a somlóit olcsón."
A forradalmi tömegeknek korai a déli a kezdés
A nagy összbaloldali demonstrációk mégis elég szerény méretekben indultak, ahogy a HVG írta 12:13-kor:
Ahhoz képest, hogy negyed óra múlva indulna a menet, még mindig csak olyan 35 ember van. Az Európai Ügyészséghez csatlakozásért mindenesetre gyűjtik az aláírásokat.
Zoom
Fotó: HVG
Zoom
Fotó: HVG
Fél egyre viszont már beérkezett a buliszekér, de a tömeg még visszatérne, hogy az állítólagos "roma munkavállalókért" tartsanak útzárat. Nekünk eddig eszünkbe sem jutott, hogy a túlóratörvény a cigányokat fogja a legjobban sújtani...
A 24.hu szerint
A Blaha Lujta (sic!) téren és az Oktogonnál is csekély az érdeklődés
Olyannyira, hogy mindkét helyszínre érvényes, hogy a kintlévő újságírók és rendőrök összege meghaladja a demonstrálókét.
És végül elindultak, de a járdán is kényelmesen elférnek
A Hősök teréről nagyjából ötven ember elindult az Oktogon felé a járdán, egy rendőrségi kisbusz kíséri őket az úttesten. Skandálás nélkül, beszélgetve vonulnak. A Blaha Lujza térről is elindultak a tüntetők, de olyan kevesen - tudósítónk becslése szerint nagyjából százan - vannak, hogy ők is a járdán mennek. Néhány autó szimpátiadudál - írja a HVG.
Tömegről semmiképpen sem beszélhetünk. Nagyjából 30-an indultak el a Blaha Lujza térről és nagyságrendileg ugyanennyien a Hősök teréről. A Blaháról útnak indulók a járdán haladnak, ami minimum érdekes annak fényében, hogy forgalomlassító demonstráció volt beharangozva. Gyalogosforgalomra gondoltak? - ezt a kérdést már a 24.hu kérdezi csalódottan.
Nem marad ki a vidék sem
Vidéken még van, ahol nagyobb is az élet, a zsidó lap szerint Győrben egy parkolóból indul a menet, tudósítójuk szerint nagyjából ötvenen lehetnek, ugyanennyi a rendőr is.
Kecskeméten pedig az áljobboldali Bayer vulgaritását nehezen viselők az O1G mellé odatették az A1G-t is
Zoom
Fotó: HVG
Zoom
Fotó: HVG
Makón a DK-sokkal és jobbikosokkal megerősített civilek félórán át döntögették a rezsimet, aztán hazamentek
Makón délelőtt tíztől délig, a Szeged felé vezető úton állt 17 autó, nagyjából harmincan dudáltak. A félpályás útlezárást egy civil szervezte, de ott voltak a helyi DK és Jobbik képviselői. Fél órával a tüntetés lefújása után olyan, mintha semmi sem történt volna.
Megpróbáltak rávenni egy járókelő nőt a csatlakozásra, de nem kért a szánalmas bandából
A Hősök teréről indult tüntetők a járdán vonulnak, nem skandálnak. A HVG tudósítása szerint a közlekedési szabályokat is betartják, megvárják, míg a jelzőlámpa zöldre vált. Egy nőt próbáltak rávenni, hogy csatlakozzon a menethez, de az visszautasította ezt, szánalmasnak minősítve a menetet. A vonulók nagyjából százan lehetnek, főleg idősebbek mentek el.
Helyszínenként 1000 főre számítottak, most 200-ban reménykednek
Molnár Áron helyszínenként 1000-1000 emberre számított, az ő számításai szerint 200-an mentek át a Blaháról az Oktogonra, ahol most egyesül a két társaság. Nem az úttesten állnak, csak az Andrássy útról a Nyugati pályaudvar felé kanyarodó szervizutat blokkolják. A téren bejelentik, hogy bevárják a Hősök teréről érkezőket, és csak aztán mennek a Clark Ádám térre.
Gurmai Zitának Balassagyarmaton örültek "pláne"
Az Andrássyn már szükség van az úttestre is
Az Oktogonon találkozott egymással a Blaha Lujza illetve a Hősök teréről indult tömeg - mindkét helyen durván 100-100 ember lehetett -, az Oktogonon voltak a legtöbben.
A HVG tudósítói szerint nagyjából ezren vonulhatnak az Andrássy úton, az egyik forgalmi sávot foglalják el, de az autókat nem engedik rá a másik sávra sem. A tömeg olykor skandál, sípol, többen hoztak dudákat, azt elkezdték fújni. "Most kezdik megtalálni a vonulók a hangjukat."
Zoom
Fotó: HVG
Közben a Szabadság hídnál gyülekezők is elindultak a Clark Ádám tér felé. A tüntetés eredetileg ott lett volna, azonban a rendőrség nem vette tudomásul a bejelentést, így a Várkert Bazárnál lesznek.
"Elegünk van, gyertek velünk" - skandálják a tüntetők az Andrássy úton vonulva, olykor felhangzik az"Orbán takarodj", "Orbánt a gyárba, népet a Várba" is, ahogy azt is mondják, "túlórázni fogtok". Soros pénzt osztanak, illetve a "Napi könnygáz" nevű tüntetőmagazint.
A külföldi sajtó érdeklődése jelentős.
"Elérkezett az a pont, hogy együtt vonulhatunk a Jobbikkal"
"Vajon nekünk jogunk vane kiállni ezen a napon, és felszólalni a rabszolgatörvény ellen? Mindenkinek üzenem, hogy igen, van jogunk. Mi is ebben az országban élünk, mi is itt dolgozunk. Kettős identitása van a roma embernek, hisz egyszerre magyar és egyszerre roma. A mai Magyarországon nincsenek olyan szakszervezetek, akik a roma dolgozóért felemelnék a hangjukat, sok munka van előttünk ezen a téren" - mondta dr. Kalányos Zsolt felszólaló.
Hozzátette: "A nagy leépítések során a roma munkavállalók az első helyen vannak, hisz nincs érdekképviseletük, ki vannak szolgáltatva a hatalmi pozícióban lévő munkaadóknak. Többen kritizáltak minket, hogy miért tüntettünk a többségiek mellett az előző tüntetéseken, például a Jobbik mellett is. Innen szeretném üzenni, hogy ez a rendezvény kizárólag a roma munkavállalókért jött létre, civil kezdeményezésre, önkéntes módon, és mégsem látom itt őket. Át fogunk menni a Clark Ádám térre a KRESZ szabályait betartva. A rendőrség külön felhívta a figyelmemet, hogy ha ezt nem mondom be, akkor súlyos büntetésre számíthatok."
A következő felszólaló, Balogh Zsolt szerint is elérkezett az a pont, hogy együtt vonulhatnak a Jobbikkal, hiszen az elmúlt tíz évben a magyar jogállamiság olyan mértékben sérült, hogy muszáj félretenniük az ellentéteket.
Összeverődtek, de még mindig lézengenek
A Clark Ádám téren, majd utána Várkert Bazárnál már összeverődött a gyülekezet, de a HVG tudósításában továbbra is a lézengés a visszatérő kifejezés.
Tudósítónk szerint maximum kétezren vannak kint, többen kérdezgetik, hol vannak a többiek, mintha kevesellnék a tömeget. Folyamatosan érkeznek, lassan elkezdődnek a beszédek. A tüntetők beszélgetnek, teáznak
- írták még mielőtt a szónokok rákezdtek.
Megkezdődtek a beszédek
Az első felszólaló Kiss Nikolett, a MASZSZFiatalok Tagozatának vezetője.
"Sziasztok! Civil aktivista vagyok, szakszervezeti tag. Azokért a fiatalokért harcolok, akik már dolgoznak, de azokért is, akik a jövő munkavállalói lesznek. Az ő nevükben mondom nektek, hogy elég volt. Nem akarunk olyan országban élni, ahol ki vagyunk szolgáltatva a munkáltatóknak. A munka törvénykönyve elvileg azért van, hogy védje a munkavállalókat. Nálunk ez fordítva van. Mi fiatalok, nem akarunk örökké a mamahotelben lakni, csak azért, mert nincs pénzünk lakásra, albérletre. Nem akarunk olyan országban élni, ahol nem kérdeznek meg bennünket a minket érintő ügyekről és ahol megpróbálják a szakszervezeteket parkolópályára állítani. Újra elmondjuk: semmit rólunk nélkülünk. Nem akarunk olyan országban élni, ahol az utolsó munkanapunkon a halottaskocsi visz el minket. Nem akarjuk, hogy a szüleinknek és nekünk életünk végéig dolgozni kelljen, mert ez nem élet, hanem rabszolgaság. És mi nem vagyunk rabszolgák. Megfogalmazom nektek, hogy a szakszervezeti fiatalok mit szeretnének. Olyan országban élni, ahol a törvények a dolgozókat védik. Ahol tisztességes munkafeltételeket és béreket biztosítanak számunkra, ahol van időnk a szeretteinkkel időt tölteni, és ahol mi is tudunk családot alapítani. Ahol a dolgozók képviselőit megbecsülik, azt akarják, hogy meghallják a hangukat. Ahol rugalmas a nyugdíjrendszer, és ahol lehetőségünk van arra, hogy békés, boldog életet élhessünk nyugdíjasként. Álljunk fel, vegyük vissza az irányítást, és ne hagyjuk elnyomni a hangunkat."
Már néhány ezren is lehetnek
Már elindultak a beszédek a Várkert Bazárnál, de még vannak tüntetők, akik most érkeznek. Becséleseink szerint néhány ezren lehetnek. A beszélgetésekbe belehallgatva úgy tűnik, vannak, akik keveslik a tömeget. "Hol vannak a többiek" - kérdezgetik. Többen megállnak a sátraknál a beszédek hallgatása helyett. Az egyik elnevezése "helló röfik." A Jobbik is nemrég érkezett meg a zászlóival - írja a HVG.
Zoom
Fotó: HVG
Nagy Nikolett NoÁrnak, azaz Molnár Áronnak adta át a mikrofont, aki egy közéleti - Ébresztő című - dallal fejezte ki véleményét.
Ahogy az áljobboldali proliknak Bayer, úgy a baloldaliaknak Nagy Blanka a kedvenc mocskosszájú hőse
Nagy Blanka akkora celeb lett az ellenzéki térfélen, hogy nem tud úgy mozogni a tömegben, hogy ne állítsa meg valaki percenként szelfizni gratulálni. Beszélgettünk vele pár percet, azt mondta, egyedül jött most Budapestre a tüntetés miatt, ahol fel is fog szólalni. Bátorítást többet kap, mint kritikát, élőben még nem is szólt be neki senki. Szerinte mindennél fontosabb lenne most az ellenzéki térfélen az összefogás, a világnézeti különbségek félrerakása - írja az Index.
Zoom
Fotó: Előd Fruzsina / Index
Lakatos performansszal üzennek a Fidesz-KDNP képviselőinek
A műsorvezető a Várkert bazárnál azt kérte, hogy aki hozott lakatot, jöjjön az első sorba. Ott kifeszítettek egy láncot, erre helyezik rá a lakatokat, amit majd elvisznek a Kossuth térre. "A lánc a rabságot jelképezi, ezzel akarjuk kifejezni azt, hogy rabszolgák nem leszünk!"
Herbál Reality: akinek tévéműsora van, annak legyneek alapértékei, akinek nincs, az pocskondiázhat
A Herbál Reality (egy ismert politikai csatorna a YouTube-on) alkotói fizikailag nem tud jelen lenni, videóüzenetet küldtek. "Kaptunk egy üzenetet a Facebook-oldalunkra. Azt írták, amiért parodizáljuk Orbán Viktort, megölnek és a családunkkal is végezni fognak. Ide jutott az ország 2019-re. Már nem az a kérdés, milyen elvek alapján működik Magyarország, hanem, hogy vannak-e elvek és működik-e az ország. Egyre gyakrabban gyűlünk össze, reméljük van értelme. Azért tesszük, hogy tisztességes fizetésért dolgozhassunk és lehessen otthonunk. Fordulóponthoz érkeztünk, mert fontosabb, hogy ne éhezzünk annál, hogy melyik oldalhoz tartozunk. Fordulóponthoz érkeztünk, már nem az a kérdés, hogy milyen lisztből készül a kenyér, hanem, hogy lesz-e kenyér az asztalon, lesz-e mit enni. Orbán Viktornak ez mindegy, őt nem érdekli, hogy milyen a magyarok kenyere. Neki mindegy: bejöhetnek a terroristák, a magyarok meg elmehetnek kalandvágyból. Talán végleg meggyűlölte a magyar népet, miután leváltották egyszer, és most a bosszúját éli ki rajtunk? Egy nap megtudjuk. Remélem, hogy egy nap felelősségre vonhatjuk azért, amit lassan egy évtizede csinál ebben az országban. Tényleg itt tartunk, hogy valaki azt mondhatja egy embertársának, hogy ócska, nyomorult kis proli állat? Ezt Nagy Blankára mondta Bayer Zsolt. Nagy Blanka pedig azt mondta előtte Áder Jánosra, hogy egy f*sz. De mi a különbség köztük? Hogy Blankának nincs tévéműsora. Azt gondoljuk, hogy akinek műsora van, annak legyenek alapértékei, legyenek elvei, de a pocskondiázás mögött nincs érték, csupán gyűlöletes bosszú a magyar nép ellen. Döntenünk kell, olyan országban akarunk-e élni, ahol megnyomorítják az életünket, vagy rendet teszünk? Szerintem ideje rendet tenni, magyarok. Addig nem állunk meg, amíg Orbán Viktor bíróság előtt nem felel a bűneiért. Legyetek elég bátrak, hogy rendet tegyetek. Az első lépésként sztrájkolnunk kell, hiszek abban, hogy elég bátrak vagytok ehhez. Higgyétek el, győzni fogunk!"
Mivel nem tévéműsor kereteiben fenyegették meg a Herbál Reality-seket, csak a Facebookon, így nem is értjük, szerintük miért nem fér bele. Mintha Facebookon vagy e-mailben senki mást nem fenyegetnének a felheccelt Tupó bácsik és újbaloldali szellemi munkásőrök...
Az egyik nagyon civil megpróbálta elmagyarázni, hogy mi értelme az egésznek
Molnár Tímea civil a színpadon, ő Molnár Áron testvére. Azokhoz szól, akik otthon maradtak, vagy a vonuláson arról beszélnek, mi értelme az egésznek, kérdezgetik, mit csinálnak a diákok egy ilyen felvonuláson.
Azt mondja, ha nem tesznek semmit, a csendes többség sokkal inkább csend, mint többség.
Amikor nem élünk a szólásszabadsággal, felelősek vagyunk azért, ami elhangzik a csöndben. Használd a hangod, menj szavazni - üzeni. Jogunk és felelősségünk is tüntetni, éljünk a jogunkkal, hogy szembeszálhassunk azokkal, akik visszaélnek a hatalommal - mondta.
Nagy Blanka leragadt a kommunista szótáraknál, és leprolizta az egész magyar "munkásosztályt"
Nagy Blanka a következő felszólaló, aki a túlóratörvény elleni kecskeméti tüntetésen tartott beszédével a kormánymédia új ellensége lett. A fiatalokhoz szól elsősorban, hozzájuk beszél, de a résztvevők többsége inkább felnőtt, nyugdíjas.
"Kedves társaim! Az Orbán-kormány egy daganatos sejt, amelyik fel akarja falni a több, vele nem egyező sejtet. És nem csak be akarja kebelezni, a földdel egyenlővé akarja tenni őket, ha nem azonos a véleményük az Orbán-rezsimmel. A kormány lejárató hadjáratot indított ellenem, amiért kritizáltam őket. Hát nem nevetséges ez? Hamis híreket kezdtek el terjeszteni rólam, mondván három tantárgyból bukásra állok, lógok az iskolából. Kedves Fidesz! Ti buktatok meg három dologból: tisztesség, emberség, őszinteség. Kérdezem tőletek: meddig tűritek, hogy a kormány mindenkit kisemmiz? Hogy nap mint nap egyre szegényebbek vagyunk, míg Orbánék egyre csak gazdagodnak és megtömik a zsebüket a mi pénzünkkel? Rákosi túl úrinak tartotta, hogy a Várba költözzön, erre ez a mocsok király mindenféle akadály nélkül betelepszik. Ahol a freskókat festenek le, ott a könyvégetés lesz a következő. Ezt nem hagyhatjuk" - mondta a gimnazista.
"Az egyik interjúmban azt nyilatkoztam, hogy félnek tőlem Orbánék. De ez nem igaz: nem tőlem, hanem a fiatalságtól félnek. A fiataloktól, mert ha más nem, ők pontosan tudják, hogy mire képesek a fiatalemberek, ők is fiatalként kezdték a rendszerváltást. Tőletek félnek, kedves emberek! Kortársaim! Muszáj kiállnunk a szavunkért és elmondanunk a véleményünket, nem számít, hogy lejárató kampányt akarnak indítani valaki ellen. Nem számít, hogy épp engem szúrtak ki, bárki lehet a következő. Ne tartson vissza titeket az, hogy a nemzet udvari bolondja, Bayer Zsoltika megpróbál beszólogatni. Nemcsak nekem, hanem másoknak is. Egyébként Zsozsó, ezek az ócska kis prolik, - azaz a munkásosztály -, tudod, ők termelik a segged alá a javaidat. Ha nem lennének ezek a kis prolik, nem lenne a haverjaidnak annyi pénze, hogy neked most tévéműsorod legyen. Egyébként ha ekkora nagyfiúnak tartod magad, itt kellene lenned, és cáfolni azt, amit mondunk. De nem tudsz, ugye?" - teszi fel a kérdést, és hatalmas üdvrivalgás kíséri a jelzőit.
"Ezeknek a kis proliknak elegük van. Elegük van abból, hogy amíg ők éjt nappallá téve dolgoznak, másokat kell gazdaggá tenniük. Tegyünk végre pontot ennek a végére. A mai ne csak egy tüntetés legyen, ami után mindenki hazamegy. Cselekedjünk" - tette hozzá.
Nem Blanka, a proli egy rövidítés, egy szlengszó, és még a Budai várban urizálni nem kívánó Rákosi sem használta volna, ahogy általában senki sem munkások egészét érti rajta, hanem egy mentalitást, amelynek képviselőivel tele van a kormány mellett és ellen hőbörgők tömege egyaránt. Érdemes lenne elolvasni például ezt a - direkt nem jobboldlai személyiségtől linkelt - találó írást kifejezésről, mielőtt kiáll az ember Alföldi Róbertért rajongó műveltséghiányos, de öntudatos lánya az emberek elé hőbörögve észt osztani.
Miután kiderült, hogy mindenki proli, szimbólumot is kaptak
Az utolsó felszólaló a Noár alapítója, Molnár Áron volt, aki azzal kezdte, "rohadtul idegesíti", hogy mindenki azt kérdezi tőle, nem fél-e. Próbálja hergelni a tömeget azzal, hogy ők félnek-e, mire negyedjére jön értékelhető méretű tiltakozás.
Azt mondja, attól fél, hogy felnő úgy egy generáció, hogy nem mer kérdezni, hogy nem lesz szabad véleménynyilvánítás az országban, nem lesz szabad sajtó, bíróság. Attól is fél, hogy nem tesz eleget az országért. "Rohadt mérges" azért is, hogy a feje fölött döntenek politikusok. Szerinte sokan vannak a tüntetők - közben tudósítónk azt hallja a tömegben, hogy amiatt morognak, hogy milyen kevesen vannak -, összefogást akar a szabad oktatásért, véleménynyilvánításért, az új, az idősebb és az ő generációjáért. Követeli, hogy a politika képviselje a nehéz sorban élőket is. "Gyakoroljunk pressziót" - mondja.
Kitalált egy szimbólumot is a tiltakozásokhoz, amely egy felemelt kéz, a hüvelyk és mutató ujj kört formál, a többi új pedig egyenesen áll.
Zoom
Fotó: Huszti István / Index
Noár a beszéde után énekelt még egyet, de a HVG tudósítója szerint rögtön az elején elkezdtek szállingózni az emberek.
Sabbat helyett hétfő
Február 11-e (hétfő) a következő tüntetés, mert nem akarják folytatni a szombati tüntetéseket.
Ma is összenőtt, ami összetartozik
Zoom
Fotó: Vadhajtások
A titóista zászló is belefér az ideológiai "bolhapiacba"
Van egy kis ideológiai bolhapiac jellege a Várkert Bazár előtti sátortábornak - számolt be az Index a beszédek utáni állapotokról.
  • A novemberben létrejött Hallgatói Szakszervezet mozgalom molinókészítő workshopot tart.
  • Közben néhány külföldi diák támogatást gyűjt egy dobozba, hogy a kormánypárti médiumoknak is legyen miről írnia.
  • Kicsit arrébb egy „Európai Baloldal" feliratú sátor áll csak úgy, mellette egy fiatalember áll a titói Jugoszlávia zászlajával minden ok nélkül.
  • Az LMP aláírásokat gyűjt az Európai Ügyészséghez való csatlakozás támogatásához.
  • A DK sátránál zsíros kenyeret osztanak.
  • A közelben álló Jobbik-sátornál pedig egy petíciót lehet aláírni a Rabszolgatörvény ellen.
  • Van eladó O1G kitűző, Sztrájk-jelvény EU-zászló.
  • A színpadhoz közeledve a Párbeszéd sátránál Karácsony Gergely főpolgármesteri jelöléséhez lehet támogató aláírást adni az előválasztáshoz.
  • Az MSZP sátránál pedig Molnár Csabát támogató aláírásokat gyűjtenek a főpolgármesteri előválasztáshoz.
A cigányoknak a gyilkosság jut
Körkapcsolás most nincs, jelenleg Balogh Lajos "roma aktivista" beszél arról, hogy az építőiparban dolgozó cigányoknak nincs tb-je és nyugdíja, valamint, hogy a cigányoknak tíz éve csak a legrosszabb dolgok jutnak, például gyilkosság, közmunka.
Mit szóljanak akkor azok a magyar öregek, akiknek jut nyugdíj, de csak addig, amíg a cigányok le nem gyilkolják őket? Hány idős cigánnyal végeznek eközben magyar fiatalok?
Ismét a Momentum szeretne a hangulatfelelős lenni
Törley Katalin áll a színpadon a Tanítanék Mozgalomtól, vele beszélgetnek arról, hogy a pedagógusoknak nem most kezdődött a rabszolgatörvény, évek óta beszélnek az oktatás problémáiról.
A távolban a Momentum begyújtott egy füstfáklyát, ott jobb a hangulat, mint a színpadnál - reménykedett a HVG utóbulit szemlélő tudósítója.
Összezördültek az Echo Tv stábjájával, a ballibek szerint a fideszes kanális biztonsági őre a hibás
Az Echo Tv stábjának megsérült az egyik kamerája.
„A konfliktus abból adódott, hogy a tüntetők a kamera elé lógatták a zászlójukat. A rendőrség már intézkedik.” - mondta el a 444 helyszíni tudósítójának Bohár Dániel riporter.
A 24.hu tudósításából újabb részletek derültek ki: „úgy tudjuk, hogy a tüntető összeszólalkozott egy biztonsági őrrel, utóbbi volt az, aki agresszívan lépett fel. Mindkettejüket kiemelték.”
Tatabányán fasiztázás is színesítette a beszédeket
Elkezdődött Tatabányán a szakszervezeti vezetők, ellenzéki politikusok valamint civilek részvételével megtartott tüntetésen. Beszédében a Hamletből idézett, majd kifejtette, olyan országban szeretne élni, melyben az iskolarendszer nem rabszolgákat termel, és ahol nem rabszolgaként kell dolgoznia az embereknek - írja a Mérce.
„Olyan országban szeretnék élni, mely értéknek tartja a munkát, és tiszteli a szabadidőt, valamint a szabadságot” – mondta.
Tompa szerint a rabszolgatörvény a veszélyezteti a társadalmat, mikor hullafáradt orvosok kezébe adja az életünk, és a túlórák a minőségi időnket veszik el.
Felemlegette, hogy Orbán nem foglalkozik nőügyekkel, mikor nők elnyomásáról van szó, és nem foglalkozik gazdasági ügyekkel, mikor a barátja meggazdagodása a téma, valamint emlékeztetett, a menekültektől a hajléktalanokon keresztül a nőkig emberek, csoportok széles skáláját nyomja el az Orbán-rendszer.
Tompa részletesen értekezett a társadalmat érintő problémák tömegéről, miközben felhívta a hallgatóság figyelmét arra, nyitottnak kell lennünk egymásra, vitatkoznunk kell, és szolidárisnak kell lennünk egymással.
Utána Misetics Bálint szociálpolitikus beszélt:
– A kormányzat társadalompolitikai intézkedései a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelését szolgálják.
– A rezsim lakáspolitikája többet ad a gazdagoknak, mint a szegényeknek, a rezsim oktatáspolitikája az, hogy aki szegénynek született, az is maradjon, pláne ha roma az illető.
– „Tőke és fasizmus jegyesek” – A kormány azért tudja folytatni az emberellenes politikáját, mert propagandájával sikerült elhitetni az néppel, hogy nem a munkások kizsigerelése, hanem a más bőrszínűek fenyegetik a társadalmat.
– Ahhoz, hogy ellent tudjunk állni a rezsimnek, föl kell ismernünk magunkat egymás sérelmeiben, és egymás küzdelmeiben:
„Az emberi szabadság és az emberi méltóság egy és oszthatatlan” – idézi Bibó Istvánt Misetics.
– Akkor is rólunk szól az elnyomás, ha nem közvetlenül minket nyomnak el. Ha megfélemlítik az újságírót, az akadémikust, a munkást, az rólunk szól.
– Elő kell készíteni egy újabb fordulatot, egy új magyar köztársaságot. Ami a szegényeké, a nőké, a hajléktalanoké, a cigány magyar honfitársainké is, akiket mind kizárt a 2010 előtti rendszer is.
– Éljenek a szakszervezetek, éljen a sztrájkkészültség. Éljen a szolidaritás, éljen a köztársaság! – zárta beszédét Misetics Bálint.
Zalaegerszegen 50 autóval zárták le az utat Kocsiék
Kocsi Béla szakszervezeti vezető elmondta a Mércének 2012 óta nem volt a városban ilyen nagy tüntetés. Szerinte egyre többen rájönnek, hogy a rendszerváltáskor nem ilyen országot akartunk.
Kocsi elmondta, hogy a 400 óra túlóra nélkül is leterheltek a munkavállalók. Szerinte nem lehet észrevétlenül hagyni ezt az egészet a kormánynak, változtatni kell. Kocsi elmondta kifulladásig fogják csinálni. Ő azt érzi egyre többen és többen csatlakoznak a kezdeményezéshez.
A tiltakozáson pártok helyi szakszervezetek vettek részt.
 Miskolcon a fővárosi agóniához képest aránylag sok embert sikerült megmozgatni
Legalább ezren tüntetek Miskolcon, a tüntetők megtöltötték a Városháza előtti teret. Több szakág, az ápolók és az ipari dolgozók képviseletében is röviden de érzékletesen írták le a Városháza előtti miskolci tüntetésen, milyen elviselhetetlen helyzetet teremt a túlóra a kétkezi munkások számára.
Az ápolók képviselője kiemelte: „A kormánnyal szemben azonban mi nem hagyjuk magukra a rászorulókat!”
A szociális dolgozók képviselője szerint a szakmát sokan szeretik, „a kormánymédia miatt azonban a szakma presztízse jelenleg nulla.”
Ugyanakkor a felszólaló szociális munkás kiemelte, sztrájkolni ők nem tudnak. Utána egy tanár is felszólalt, mondván 25 éve vár helyzete rendezésére.
„Tanú nincs, érdekvédelem nincs, kussolás van!” – zárta beszédét.
Utánuk Szabó Ferencné, a Vegyipari és Műszaki Munkások Független Szakszervezete beszélt, aki kiemelte: „A jelenlegi MT nem más mint a dolgozók elnyomására összeállított szabálykönyv”, ezért annak eltörlését is követelik.
Hajdú Antal, a Vasas szakszervezet megyei elnöke valódi érdekegyeztetést, és a magyar sztrájktörvény átírását, valódi sztrájkjogot követelt, ennek hiányában szerinte a munkások teljesen védtelenek. Ő is kiemelte, az elégséges szolgáltatásról való egyeztetése minden sztrájkpróbálkozást ellehetetlenítenek.
„Kiherélt szakszervezeti jogosítványokkal nem létezhet munkahelyi érdekvédelem. […] Mert nem vagyunk rabszolgák!” – mondta.
Beszéde után egy buszvezető például arról beszélt, 2008 óta tíz buszvezető halt meg munka közben, akiket a korkedvezmény már nem védett meg.
Egy szennyvízaknákban dolgozó arról számol be, náluk a túlórák már réges régen túllépték az értelmes keretet, és egészségi állapota olyan rossz, hogy azt sem tudja, megéri-e a nyugdíjkorhatárt.
Baranyazi Zoltán, a közúti közlekedési szakszervezet helyi elnöke erre válaszul követelte egy sokkal rugalmasabb nyugdíjrendszer kidolgozását. Sokan, akik nehéz fizikei körülményeknek, fokozott készenlétben vagy az időjárási viszontagságok között kell végezniük a munkát. Nekik szerinte jár a korkedvezmény.
A felszólalásokat az MSZP helyi szervezete élőben is közvetítette:
Kordás: „Munkás-diák szolidaritást”
Magyar Szakszervezetek Szövetségének elnöke Tatabányán kifejtette:
– Nincs rendjén, hogy a kormány kizsákmányolja az embereket.
– Világossá kell tennünk a kormánynak, hogy nem azért dolgozunk, hogy elfáradjunk, hanem azért, hogy tisztességes bért kapjunk.
– Civil-szakszervezeti-ellenzéki hármas egység született, és ez az egység képes változást hozni. Ez az egység képviseli azokat, akik valódi ellenállással, valódi értékekért küzdenek.
– Egyetlen egy munkásérdekeket szolgáló törvényt sem nyújtott be a kormány, kizárólag a tőke érdekeit szolgálják.
– Ne kelljen elhagynunk a saját hazánkat, és ne legyünk rabszolgák a saját hazánkban.
– Ma országos kiterjedésűvé vált az ellenállás, ennek a harcnak folytatódnia kell. Fontos, tartalmi kérdésekben kell tudnunk együttműködni, és nem látszatintézkedéseket hozni.
„Munkás-diák szolidaritást” – zárja beszédét Kordás
Balassagyarmaton a forgalom hangereje győzött
A színpadon folytatódnak a körkapcsolások, a balassagyarmati forgalomlassításról kapcsoltak, tudósítónk szerint a forgalmat jobban lehetett hallani a bejelentkezésben.
Úgy érzékeli, egyre inkább szivárognak el az emberek. Az ingyentea is elfogyott - írja a HVG.
Donáth Anna: Budapestről nem lehet megdönteni a kormányt, de majd vidékről!
Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja azt mondta a zsidó lap helyszínen lévő tudósítójának, mikor már sejtették, hogy ez piknik lesz, az erejüket inkább vidékre tolták, mert Budapestről nem lehet megdönteni a kormányt.
Miután véget ért a Várkert Bazárban a móka, elmentek lezárni a Lánchidat
Fél sávban lezárták az utat, ott zajlik a vonulás. Blokkolják a szembesávot is, azt skandálják, hogy megvárják a többieket.
Nyíregyházán Komjáthiék akcióztak
A művész úr mostanában mindent megtesz, hogy foglalkozzanak vele, ha kell, bayerkedik, ha kell, Oscar-díjra hajt, bár a haverjai mellett ez utóbbira nincs esélye.
Rendőrsorfal fogadta a tüntetőket a Lánchíd végén
A Lánchíd úttestjén nem tudnak Pest felé vonulni a tüntetők, mert rendőrsorfal állja útjukat. Az úttest szélén lévő korlátokon átbújva, a járdán mehetnek, de ezt sérelmezik. (A demokrácia korában a Gergényi-kegények bezzeg azt is félholtra verték, aki csak a saját lakásába próbált a közelülben bejutni! Nagyon szeretne már valami hasonlót látni a baloldali ellenzék...)
Zoom
Fotó: Záborszky Ede / Index
Készenléti rendőrök szólítják fel a Lánchídon álló 100-150 embert, hogy hagyják el az úttestet, mert szabálysértést követnek el.
Kiemeltek néhány hídfoglalót a rendőrök
A rendőrségi felszólításnak eleget téve sokan lementek a Lánchíd úttestjéről, de egy kb. 50 fős keménymag leült, leguggolt az útra. Néhányan a híd pesti hídfőjénél sorfalat álló rendőrökkel vitatkoznak, nem egyértelmű, hogy miről.
A kamerák kereszttüzében továbbra is patthelyzet van a Lánchídon a tüntetők és a rendőrök között. A rendőrök valamilyen beavatkozásra készülhetnek, mert a járdán a tüntetők között is elment már egy csoport rendőr a Lánchidat lezáró tömeg mögé kerülve. Amúgy a hangulat nyugodt, mindenki áll egy helyben.
Léptek a rendőrök, több embert kiemeltek az első vonalban álló tüntetők közül. Köztük van az az ember is, aki korábban azt javasolta a többi tüntetőnek, hogy ne engedelmeskedjenek a rendőröknek. Őt az úttesten húzták ki a rendőrök a tüntetők közül. Összesen három embert emeltek ki.
Buda felé is lezárták a járdát, és elkezdtek igazoltatni
Nem sokkal az oroszlán után Buda felé is lezárták a járdát, a rendőrök tanácstalannak tűnnek, hogy átengedhetik-e a gyalogosokat vagy sem.
A Lánchídról most már Pestre és Budára is csak úgy lehet lemenni a járdán, hogy a rendőrök mindenkit egyesével igazoltatnak. "Ezt az utasítást kaptuk, most már csak így lehet lemenni" - mondta egy rendőr.
Hat tüntető ragaszkodott annyira az úttesthez, hogy a rendőröknek kellett eltávolítani
Miután a Budapest I., Várkert bazár előtti területre bejelentett gyűlés szervezője befejezettnek nyilvánította a rendezvényt, az arról távozók egy csoportja az úttesten haladva akadályozta a Lánchíd forgalmát. A rendőrség többször felhívta a csoport tagjainak figyelmét, hogy magatartásuk jogszabályba ütközik és saját testi épségüket is veszélyeztetik. A rendőrség a híd pesti hídfőjénél mindazokkal szemben szabálysértési feljelentést tesz, akik az úttesten tartózkodva a korábbi felszólításnak nem tettek eleget. A híd úttestjéről a rendőrök hat főt távolítottak el.
Zoom
Fotó: Huszti István / Index
Korábban a Budapest I., Várkert bazár előtti területre bejelentett gyűlésen előzetes szóváltást követően egy 37 éves dunakeszi és egy 36 éves budapesti férfi dulakodott egymással, ezért őket a rendőrség előállította, a történtek tisztázása folyamatban van.
Az Index videói a tüntető-rendőr interakciókról:
Berlinben szimpátiademonstrációt tartottak
A magyarországi demonstrációkhoz csatlakozva tüntetést tartottak Berlinben is a berlini fal maradványaihoz közel. A Fal ma is Európa kettészakadásának a szimbóluma, és mint Gordos István, az egyik felszólaló mondta, sosem gondoltuk volna 30 éve, hogy magyarként megint egy állampárt ellen kell tüntetnünk, a jogállamért, a szabad sajtóért, a demokráciáért. Kerpel-Fronius Ádám (Momentum) arról beszélt, hogy a gyűlöletbeszéd gyűlölethez és erőszakhoz vezet, "ami most Nagy Blankával történik, az félelmetes". Kerpel-Fronius Ádám azt mondta: "Nagyon szép azt látni, ahogy az emberek megtalálják a hangjukat, és már olyan helyeken tüntetnek, mint még talán soha: Tapolcán, Komlón, Ózdon, Jászberényben - de nagyon szép az is, ahogy a külföldön élő magyarok egymásra találnak, és megszervezik magukat.
Zoom
Fotó: Index-olvasó
Szrapkó Zsolt, a Freie Ungarische Botschaft nevű civil szervezet képviselője) azt mondta: reggelig sorolhatná, hogy miért kell kritizálni ezt a rendszert, és sosem gondolta volna, hogy valaha politikai aktivista lesz. Külön kiemelte, hogy mennyire fontos német barátoknak, ismerősöknek és politikai szerepvállalóknak is elmondani, hogy mennyire összefüggenek egymással a német cégek, a német politika és az Orbán-rendszer.
A siófoki polgármester arról hallucinált, hogy ebben az országban mindenki ugyanannyira magyar
Több száz ember jelent meg Siófok központjában is a mai tiltakozáshullámmal szolidáris helyi tüntetésen, amelyet itt ugyancsak a helyi ellenzék hirdetett meg.
A beszédek előtt felolvasták Erdős Virág Na most akkor… című versét is, mint korrajzot. A vers elhangzása után Lengyel Róbert siófoki polgármester emelkedett szólásra. Ő Martin Luther Kinget idézve ismételte el a szavait:
„Van egy álmom, hogy egy napon Georgia vöröslő dombjai alatt az egykori rabszolgák és egykori rabszolgatartók gyermekei békében élnek majd.”
Lengyel szerint ez pontosan az ő álma is Magyarországon is. Hozzátette:
Ebben az országban nincsenek magyarok és magyarabbak. Mi is, és én is!
Lengyel Róbert szerint az országba elsősorban nyugalom kell ma, például abban az értelemben, hogy senkinek sem kell attól tartania hogy elvei kiállásai miatt retorziók érhetik. Szerinte ha ez nem lenne így, ötször ennyien lennének most is Siófok terén.
„Ilyen országot akartunk 30 éve? Én biztos hogy nem!” – jelentette ki.
„A rabszolgatörvénnyel elérik, hogy a férjtől elveszik a feleséget, a feleségtől a férjet, a gyermektől pedig a szüleit. A családokat verik szét, amelyek a társadalom alapja! Ez nem jöhet létre!”
A beszédek után a tüntetők vonuláson is részt vettek a város központjában.
Az ATV a teljes demonstrációt élőben közvetítette a Facebookon:
A rendőrkapitányságra is elkísérik a nap mártírjait
Miután a Lánchídnál véget értek az események, páran elindultak a Kossuth térre, onnan pedig most a Szalay utcai, V. kerületi rendőr kapitánysághoz tartanak, mert állítólag több, a tüntetésen előállított embert oda vittek. Tudósítónk is velük tart - írja a Mérce.
(Kuruc.info - Index - HVG - 24.hu - 444 - Mérce - Police nyomán)