Gonzalo Lira amerikai-chilei állampolgárt három hónapig tartották fogva egy ukrajnai börtönben, mert állítólag orosz propagandát terjesztett.
Az ukrán ügyészség hivatalos dokumentumokban elismerte, hogy a külföldi újságíró valójában semmilyen bűncselekményt nem követett el azzal, hogy olyan videókat tett közzé a YouTube-csatornáján, amelyekben a Nyugatot és az ukrán kormányt bírálta, és kijelentette, hogy az orosz támadásokat és az ukrajnai háborút Kijev provokálta ki.
Lirát tavaly már letartóztatták egyszer, majd elengedték, de idén május 1-jén újra elfogták, börtönbe került, és nem engedték kommunikálni a családjával. Nem hívhatott ügyvédet, és a chilei nagykövetség emberei se látogathatták meg, írja a Hetek.
A Harkivban tevékenykedő újságíró azt állítja Twitter (X)-bejegyzéseiben, hogy látszólag mindent törvényesen csináltak az ügyében, de valójában megkínozták a börtönben.
A kínzásokat nem az ukrán börtönőrök vagy a titkosszolgálat emberei végezték, hanem a többi fogvatartottat utasították Lira megverésére.
A tudósító kifogásolta, hogy, bár amerikai állampolgár, az amerikai nagykövetség nem tett túl sok mindent azért, hogy kiszabaduljon a börtönből, csak felhívták háromszor telefonon, és a “támogatásukról” biztosították.
Az ukrán titkosszolgálat végül nem talált bizonyítékot arra, hogy Lira az oroszoknak kémkedett volna, és szabadlábra helyezték.
A napokban lett volna a férfi tárgyalása, és előre megmondták neki, hogy bűnösnek fogják találni, és 5-8 éves szabadságvesztésre számíthat.
Az újságíró ezért úgy döntött, hogy gyorsan megpróbál elmenekülni az országból, és Magyarországon folyamodik politikai menedékjogért, mert más uniós országokban biztosan kiadnák Ukrajnának, hogy aztán munkatáborba kerüljön.
Videói a témában:
Egy korábbi naiv menedékjog-kérő próbálkozás krónikája: