Tőkés is beállt a sorba, nyilatkozatát eredeti formájában közöljük.
Össznemzeti, valamint sajátlagosan határon túli, illetve erdélyi vonatkozásai miatt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sem mehet el szó nélkül a – méltán – nagy hullámokat kavaró Gyöngyösi Márton-kijelentések mellett.
Megítélésünk szerint a jobbikos országgyűlési képviselő antiszemita megnyilatkozása nyílt provokációt jelent nem csupán zsidó polgártársaink és – az egyébként nemzetközi bírálatok és támadások kereszttüzében álló – Magyarország, hanem hasonló módon a határon túlra szakadt, legfőképpen pedig a kettős állampolgársággal rendelkező magyarok ellen is.
Látnivaló, hogy nem a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban található „zsidó származású emberek”, hanem éppenséggel a Gyöngyösi Márton-féle képviselők jelenthetnek „nemzetbiztonsági kockázatot” Magyarország számára. Ebben az összefüggésben említést érdemelnek Szegedi Csanád EP-képviselő viselt dolgai, valamint a „tiszaeszlári vérvádat” felelevenítő Baráth Zsolt jobbikos képviselő esete, akivel kapcsolatban okkal feltételeztük, hogy: „ilyen esetekben az idegenkezűség és a beépítettség lehetősége sem kizárt” (lásd: Nyilatkozat, 2012. április 18.).
Az sem kizárt, hogy „listázó” szándékával Gyöngyösi Márton magát a határokon túlra kiterjesztett honosítás – vagyis a kettős állampolgárság intézményét célozza lejáratni. Romániában élő magyar polgártársaim közösségében külön is kikérjük a határon túl élő magyar állampolgárok iránti kollektív bizalmatlanság – közvetett – kinyilvánítását.
Ezzel szemben viszont – kezdettől fogva – jogosnak ítéljük az ún. kettős átvilágítás egyedi alkalmazását példának okáért azok esetében, akik a múltban nyilvánvaló módon kollaboránsai voltak a hírhedt Szekuritáténak. Közülük egyébként viszonylag sokan áttelepedtek Magyarországra.
Kapcsolódó: