Több tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt bűnöző is szabadlábra kerülhetne, ha az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi ítélete alapján Magyarország megváltoztatná az ezzel kapcsolatos törvényt. A strassburgi döntés szerint ugyanis a későbbi szabadlábra helyezés lehetőségét kizáró ítélet megalázó bánásmódnak minősül.
Az idős embereket brutálisan bántalmazó ároktői cigány banda két tagja tényleges életfogytiglani börtönt kapott első fokon, akárcsak a "romagyilkosságok" elkövetői, a 11 éves Szita Bencét brutális kegyetlenséggel meggyilkoló három elítélt, vagy éppen a kegyetlen alvilági módszereiről ismert Fekete Sereg vezetője, "Magyar" Róbert - a magyar bíróságok szerint életük végéig a rácsok mögött kell maradniuk. A büntetés-végrehajtás adatai szerint jelenleg 46 tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt bűnözőt tartanak fogva, 33-at már jogerősen is elítéltek, köztük azt a Magyar Lászlót is, akit többek között két ember meggyilkolásával vádoltak.
Az ő ügye került az Európai Emberi Jogi Bíróság elé, amely kedden első fokon elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés szabályozása miatt. A bíróság ugyanis "megalázónak tartja" az elítéltek szempontjából, hogy valóban életük végéig szól az ítélet, vagyis "jó magaviselet" esetén sem kerülhetnek szabadlábra.
A Magyar (helyesebben Magyarellenes) Helsinki Bizottság a gyilkos oldalán vett részt az ügyben Strassburgban, és üdvözölték a bíróság döntését. Fazekas Tamás ügyvéd szerint a tényleges életfogytiglani börtön "sérti az elítéltek emberi méltóságát".
Zoom
"Olyan büntetési rendszert kell kialakítani, ami nem veszi el véglegesen a reményt a fogvatartottól, és megadja az elméleti lehetőségét annak, hogy 25 vagy 30 év elteltével újra megvizsgálják azt, hogy képes-e visszailleszkedni a társadalomba" - mondta Fazekas Tamás.
Zoom
Ha anyádat erőszakolnák és ölnék meg, biztos akkor is nagyon szurkolnál, hogy az elkövető "visszailleszkedjen a társadalomba", és elkapja a feleségedet - esetleg férjedet - is...
Zoom
A "Helsinki csoport" - hazánk egyik legkártékonyabb szerveződése, köztük van Tamásunk is
A különös kegyetlenséggel meggyilkolt tizenegy éves Szita Bence nevelőapja szerint is érthetetlen és felháborító az európai döntés. "Én Strassburg szégyenének nevezem a keddi híreket, teljesen fel vagyok rajta háborodva. Hogy lehet, hogy lehetnek emberi jogaik olyan brutális kegyetlen gyilkosoknak, mint akik a fiam elkövetői?" - fogalmazott Gyöngyi Sándor.
Az SMS párt EP-listavezetőjének fiát 22 éve ölték meg. Tóth Tamás is felháborítónak nevezte a bíróság döntését. Azt mondta, ha bekerül az Európai Parlamentbe, azért fog küzdeni, hogy a tényleges életfogytiglani büntetés megmaradjon. "Akkor szabaduljon a gyilkos, amikor az áldozat visszajön a temetőből" - mondta.
Orbán Viktor kedden szintén felháborítónak nevezte a döntést. A miniszterelnök azt mondta: a kormány továbbra is kitart a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés mellett. Majd meglátjuk...
A tényleges életfogytiglani szabadságvesztést az alaptörvény is tartalmazza. Az erről szóló nemzeti konzultáción a válaszadók több mint 90 százaléka támogatta azt. Az Európai Unióban nem csak Magyarországon van érvényben a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés. Franciaországban, Észtországban, Ausztriában, Bulgáriában, Dániában, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, és az Egyesült Királyságban is alkalmazzák.
Alább látható a Híradó összeállítása, benne a gyilkosok pártjára álló taknyossal:
Fazekas Tamás nemcsak a gyilkosokat védelmezi lelkesen, azért is mindent megtesz, hogy a közszeméremsértő, deviáns buzik évről évre meggyalázhassák fővárosunkat, az alábbi műsorban pedig Buzerikusszal együtt sajnálkozik a magyarokra támadó cigánybűnözők elítélése miatt. (Utána pedig TGM és Iványi szomorkodnak hasonló ügyben - és az ilyen meghívottakat futtató műsort és annak zsidó készítőjét, s ezzel pedig a hitgyülis szektatévét támogatja a "magyar" OTP... - A teljes videó itt látható.)
Aki esetleg a magyar társadalom szempontjából nem tartja hasznosnak Fazekas Tamás tevékenységét, a honlapjuk alapján ide írhatja meg neki a véleményét - nem feledve azt, hogy ügyvédről van szó, így célszerű nem fenyegetni semmivel -: tamas.fazekas@helsinki.hu.)
(Kuruc.info - Híradó nyomán, képek: "Magyar" Narancs)