A 168 Óra e heti számában Egy korszak vége címmel jelenik meg Herskovits Eszter interjúja Rogán Antallal. A Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese az utóbbi években visszahúzódott az országos politikától. Azt mondja, polgármesterként minden idejét lekötik Belváros-Lipótváros ügyei. Alább folytatódik a 168 Tóra ismertetője.
Az interjúban Rogán Antal arról is beszél, hogy a Fidesz célja egyértelmű: új választásokat, új kormányt szeretnének. De hozzáteszi: „Ezt csak parlamentáris eszközökkel, az MSZP meggyőzésével tudjuk elérni.”
Rogán kitér a Jobbik EP-választási eredményére is. Szerinte egész Európában erősödik az idegengyűlölet, és a Jobbik „sikeres” szereplése ebbe a sajnálatos trendbe illeszkedik bele. Ugyanakkor úgy véli: „Itthon a rossz kormányzás miatt sokan kerültek kilátástalan helyzetbe, az elkeseredett ember pedig könnyebben „megvehető” demagóg, olcsó ideológiákkal. Az elégedetlenség durva protestszavazatokban került felszínre.”
Arra a kérdésre, nem gondolja-e, hogy a radikalizmus térnyerése miatt minden pártnak, köztük a Fidesznek is komoly önvizsgálatot kellene tartania, Rogán azt feleli: „Az árulkodó jel, hogy a Jobbik a „klasszikus baloldali fellegvárakban” előzte meg a szocialistákat. A választók az MSZP helyett alternatív megoldásokat kerestek. Nem kétséges ezek után: voltaképp kinek is van szüksége önvizsgálatra.” A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint ők nem kényszerülnek önvizsgálatra.
A 168 Óra azon felvetésére, miszerint a Jobbik a Fidesz „köpönyegéből” bújt ki, a 2006-os önkormányzati választásokon pedig a Jobbik számos jelöltje a Fidesszel közös listán indult, Rogán Antal határozottan így válaszol: „A Fidesznek semmiféle közös terve nincs a Jobbikkal. És a Jobbik ereje addig tart, amíg nem szűnnek meg a jelenlegi politikai problémák. Erős, stabil kormányzással a folyamat visszafordítható.”
(168 óra)
Kapcsolódó: