"A magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért mi pontosan tudjuk, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója" – mondta Áder János hétfőn Kijevben, a Krími Platform értekezletének megnyitóján.
Zoom
Bukarestben egyelőre "csak" az ellenzék reagált, a PSD-elnök Marcel Ciolacu azt írta Fb-oldalán:
Elfogadhatatlan, hogy Iohannis elnök 24 órája hallgasson és ne mondjon semmit a Krím elcsatolását Erdély Magyarország általi elvesztéséhez hasonlító elszállt kijelentésre. Ez a hasonlat nem helytálló, mivel a Krím félsziget erőszakos elcsatolását nem ismeri el hivatalosan egyetlen demokratikus ország sem. Ellenben Erdély egyesülése Romániával a románok egyöntetű akaratának eredménye, amit az 1918. december 1-jei, gyulaferhérvári nagy nemzetgyűlés határozatban rögzített, és amit elismernek nemzetközi szerződések, az első világháborút lezáró versailles-i békeszerződés is.
A PSD elnöke úgy véli, mindezt Florin Cîţu miniszterelnöknek (aki szintén részt vett a kijevi értekezleten) és Klaus Iohannis államfőnek kellett volna elmondania, hogy megvédjék a nemzeti érdeket, idézi a Főtér.ro.
Romániának nincs miniszterelnöke, nincs államfője, nincsenek olyam államférfijai, akik állást foglalnának, amikor az országukat a legmagasabb szinten alázzák meg.
Ciolacu fel is emlegeti, hogy tavaly Iohannis azzal vádolta a PSD-t, hogy eladja Erdélyt a magyaroknak (ez volt a "jónapotkívánokozás"), most pedig hallgat, ami egyenértékű a nemzetárulással. Ezért most csak annyit mond neki:
Jo napot kivanok, Iohannis!
Frissítés: történelmi valóság, hát persze...
Kedd este a bukaresti jobbközép koalíciós kormány legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is úgy vélekedett, hogy Áder János "harcias" beszédének semmi köze a történelmi valósághoz, és Romániának egy ilyen "sértést" "normális körülmények között" nem kell válasz nélkül hagynia.
Ludovic Orban állásfoglalása, amellyel azt is jelezte, hogy nem feltétlenül ért egyet a hivatalos kormányzati döntésekkel, azzal áll összefüggésben, hogy a PNL-n belül éles ellentét alakult ki közte és a pártelnökségre szintén pályázó Florin Citu miniszterelnök között.
Az újságírók kedden a román kormányfőt is reagáltatták Áder János szavaira.
"Ezekről a kérdésekről (csak) itt beszélünk, Bukarestben" - mondta Florin Citu. Hozzátette: meglepte a PSD támadása és hogy sokakat ez téma foglalkoztatja, holott Ukrajnában egyebek mellett az ott élő román kisebbség anyanyelvű oktatási jogaiért emelt szót, maga a csúcstalálkozó pedig kötött keretek között zajlott le - számolt be a román kormányfő reagálásáról az Agerpres hírügynökség.
(MTI)