Bemutatkozott a Nemzeti Légió szombaton Szegeden, a szervezet rendezvényét békés ellendemonstrációk kísérték - közölte az MTI.
Zoom
Korábbi fotó (Mónus Márton/MTI)
Dorogi György, a Nemzeti Légió nemzetvédelmi tagozatának vezetője bejelentette: elindítják azt a jogi folyamatot, amely a szervezet bejegyzéséhez szükséges. Az egykor a Magyar Gárda alapításában is részt vevő politikus közölte, a tervek szerint a szervezet július végén kezdi meg működését.
A tagozatvezető mintegy százfős hallgatóság előtt elmondta: a hivatalos megalakulás feltételéül szabta, hogy a csatlakozásukat előzetesen jelzők létszáma elérje a szükséges nagyságot. Mint mondta, ez meg is történt, de azt nem közölte, mekkora ez a létszám.
A Nemzeti Légió első feladata a felkészülés lesz Trianon százéves évfordulójára. Ennek egyik elemeként a tagok és szimpatizánsok bejárják a történelmi Magyarország mintegy 8 ezer kilométeres határát – tudatta Dorogi György, aki a Mi Hazánk Csongrád megyei elnöki posztját is betölti.
A Horthy Miklós Nemzeti Hadserege megalakulásának 100. évfordulójára időzített rendezvényen bemutatták a szervezet formaruháit: a nemzetvédelmi tagozat zöld nadrágot és fekete pólót, a testőrség tagjai pedig terepszínű öltözetet viselnek majd.
Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke úgy fogalmazott: van létjogosultsága a Nemzeti Légiónak, ahogy valamennyi magyar önszerveződésnek. A pártelnök, aki szerint jelenleg az országban hasonló káosz uralkodik, mint a Nemzeti Hadsereg megalakulása idején.
A Nemzeti Légió bemutatkozását két, egymáshoz közel megszervezett tiltakozó demonstráció is kísérte. Az ellentüntetők száma az MTI szerint lényegesen meghaladta a Nemzeti Légió rendezvényén jelenlévőkét. A demonstrációkon több ellenzéki politikus is felszólalt, köztük Arató Gergely (DK) országgyűlési képviselő, aki jelezte: amennyiben valóban bejegyzik a Nemzeti Légiót, jogi lépéseket tesznek.
Videón a zászlóbontás:
Stop masírozás!
"Stop masírozás! Békés kiállás a szegedi Dugonics téren" címmel hirdette meg demonstrációját több civil szervezet, tiltakozásul a Nemzeti Légió szegedi rendezvénye ellen. A felhívásra közel 150-en érkeztek a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épülete elé - írja a "Magyar" Narancs.
Ott voltak "természetesen" a cigány szervezetek képviselői, a helyi "LMBT közösség" tagjai, és lehetett látni uniós és magyar nemzeti lobogókat is a demonstrálók kezében.
A főszervező Balogh Lajos "Paci" "roma jogi aktivista" volt az első szónok. Nagyapja katonakori fényképével a kezében lépett a színpadra, és az ő emlékének ajánlotta a most meghirdetett "ellenállást a kirekesztő politika, a rasszizmus ellen". "Senkit sem lehet megkülönböztetni származása, vallása, etnikai hovatartozása vagy éppen szexuális irányultsága miatt" – mondta Balogh.
Tíz éve tiltották be a Magyar Gárdát, ugyanott tartunk
Szél Bernadett országgyűlési képviselő szerint a Fidesz kötelessége lenne kordában tartani a "félelemkeltő, nyíltan erőszakos szervezeteket", ehelyett "a kormánypárt pénzzel támogatja a Mi Hazánk Mozgalmat" - hazudta. "A roma társadalom már rengeteg megpróbáltatást elszenvedett, és kötelességünk kiállni honfitársainkért" – folytatta a hazudozást és a cigánybűnöző-mosdatást a parlamenti képviselő.
Zoom
Fotók: narancs.hu
"A gyűlöletbeszéd mellett nem mehetünk el szó nélkül" – mondta Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, akit néhány napja választottak meg európai parlamenti képviselőnek. Szerinte most az a legfontosabb, hogy "a társadalom összezárjon a szélsőségesek ellen". "Az emberiesség, a tolerancia, az egyenlőség minden civilizált társadalomban alapértékek, ezért fel kell emelnie a szavát a demokratikus pártoknak, amikor ilyen nyíltan provokatív, rasszista vonulásokat látunk magunk körül" – mondta az ellenzéki politikus.
Zoom
Emlékeztetett arra, hogy szinte napra pontosan 10 éve tiltották be a Magyar Gárdát, és most ugyanott tartunk, mint akkor.