Az üzemanyaghiány és az állandó izraeli légi- és szárazföldi támadások miatt a Gázai övezet 30 kórháza közül 20 működésképtelenné vált. A gázavárosi Es-Sifá’ Egészségügyi komplexum épületei közelében tömegsírba temetik a kórház területére menekült, s az izraeli támadásoknak áldozatául esett embereket, valamint a megszűnt kórházi ellátás miatt meghalt ápoltakat és sebesülteket. Izrael legutóbb a nemzetközileg tiltott foszforbombával is támadta az Es-Sifá Egészségügyi komplexumot – jelenti az alarabiya.net.
Zoom
Menekültek húzzák meg magukat az Es-Sifá Kórház folyosóin és udvarain (fotó: Száed Dzsárász)
Az izraeli hadsereg folytatja a gázavárosi kórházak ostromát. A Gázai övezet legnagyobb egészségügyi komplexumát, a gázavárosi Es-Sifá’ Kórházat 2-3 kilométerre megközelítették a négy irányból ostromló izraeli erők. A szárazföldi tevékenység közben folytatódik a Gázai övezet, különösen az északi rész bombázása. Az izraeliek közben minden távközlési lehetőségtől elvágták a kórház egészségügyi dolgozóit, illetve a kórházkomplexum udvarain menedéket kereső (abban a reményben, hogy egészségügyi intézményt Izrael nem bombáz, nem támad) mintegy 2000 ember.
Az Es-Sifá’ Kórház (teljes nevén: Gyógyulás Háza Kórház - مستشفى دار الشفاء) Gázaváros Er-Rimál negyedében van, amely valójában egy nagy kiterjedésű, 45 ezer négyzetméter alapterületű épület- és udvaregyüttes. A kórházi személyzet a rendelkezésre álló 700 ágy és a köztük levő térségeken mindössze 2500 sebesültet képes ellátni. Csakhogy mától ez a zsúfolt körülmények között elvégzett orvosi ellátás is megbénult, miután Izrael a többszöri nemzetközi kérésre sem hajlandó beengedni az üzemanyagot és gyógyszert a kórház területére.
Zoom
Már a sebesültek is a földön fekszenek (fotó: Musztáfá Hászoná)
Muhámmád Ábú Szálmijjá, az Es-Sifá’ Kórház igazgatója már tegnap azt nyilatkozta a sajtónak:
Ha elfogy az üzemanyagkészletünk, akkor előáll az a helyzet, hogy akár tízperces áramszünet esetén minden lélegeztetőgépre kapcsolt beteg meghal. A Gázai övezetben minden csepp üzemanyagunk elfogyott. De a nemzetközi közösség nemhogy 1 liter üzemanyagot, de még egy pohár vizet sem képes eljuttatni hozzánk, pedig mi igazán nagy válságban vagyunk.
Amint azt a magyarországi lakájmédia is többször közölte: az izraeli hadsereg azért támadja a gázavárosi Es-Sifá’ és más ottani kórházakat, mert az Iszlám Ellenállási Mozgalom azokat fedezékként használja az alagutak és a harci műveleti központok bejáratainak elrejtésére. Az izraeli állításnak ellentmond a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet pénteki bejelentése, miszerint vizsgálódásai során semmi olyant nem talált, amely megerősítené az izraeli hadsereg állítását, hogy a Hamász főhadiszállásul használja az Es-Sifá Kórház alatti pincerendszert.
A Palesztin Egészségügyi Hivatal ma délelőtt megerősítette: Teljesen elfogyott az Es-Sifá’ Kórház üzemanyagkészlete, s ezért az orvosok nem tudják elvégezni a sürgős műtéteket. Az üzemanyag hiánya miatt a lélegeztetőgépek leállása és a gyógyszerhiány következtében eddig meghalt 39 gyermek az intenzív osztályon. A hivatal szóvivője azt is bejelentette, hogy az izraeli bombázások és tüzérségi támadások következtében egy másik gázavárosi kórház, az El-Kudsz (Jeruzsálem) Kórház sem képes többé ellátni a sebesülteket és a betegeket. A szóvivő hangsúlyozta: „Ami most a Gázai övezetbeli kórházakban, valamint az egészségügyi intézményekkel és a mentőszolgálattal történik, az háborús bűncselekmény és népirtás.”
Zoom
Halott hozzátartozóikat sirató palesztinok az Es-Sifá Kórház udvarán (fotó: Flash 90)
A szóvivő közölte még: Az izraeli hadsereg fehér foszforral támadta az Es-Sifá’ Egészségügyi Központot. Az üzemanyaghiány és a szakadatlan izraeli támadások következtében a Gázai övezetbeli 30 kórházból 20 teljesen leállt. Muhámmád Ábú Szálmijjá, az Es-Sifá’ Egészségügyi komplexum igazgatója az El-’Árábijjá hírtévének elmondta, hogy a kórházépületek közelében nagyszámú, az izraeli támadások következtében meghalt palesztint temettek el egy tömegsírba.
Néhány perccel ezelőtt az izraeli hadsereg a Gázai övezet határán őrizetbe vette az az izraeli gyilkolászásról eddig folyamatosan tudósító El-’Árábijjá hírtévé munkatársait.
Hering J. – Kuruc.info