A nyomozók szerint "elképzelhető", hogy a párizsi merénylők közül hárman is magukat menekültnek álcázva jutottak be az Európai Unió területére. Olyan hamis útleveleket használhattak, amiket az Iszlám Állam Szíriában zsákmányolhatott.
A párizsi terrortámadások után két nappal jelent meg a hír, hogy megtalálták az egyik terrorista útlevelét a Stade de France stadion közelében. Az útlevél Ahmad al-Mohammad nevére volt kiállítva és a vele utazó személyt október 3-án regisztrálták a menekültáradatban a görög Lerosz szigeten, így egy ideig szó volt arról, hogy menekültnek álcázva érkezhetett Franciaországba a stadionnál öngyilkos merényletet elkövető egyik terrorista.
Zoom
A Spiegel Online szerdán azt írta: információik szerint a 007773937-es számó utazási okmány egyike annak az 1452 kitöltetlen okmánynak, amit az Iszlám Állam zsákmányolt az észak-szíriai Rakkában. A görög hatóságoknak állítólag már múlt évben tudomásuk volt arról, hogy a terrorszervezet 2500 dollárért árulta a hamisítható útleveleket a szélsőségeseknek.
Németországban 2015 első felében összesen 133 hamisított útlevelet és személyi igazolványt foglaltak le, kétszer annyit, mint 2014 azonos időszakában. A hamis szír útlevelek egy részét postán küldték Németországba.
Zoom
A nyomozók szerint a stadionnál magát szintén felrobbantó Mohammad Almahmod Ahmad al-Mohammaddal együtt lépett be az EU-ba Görögországban, neki is szír útlevele volt, 007981404-as számmal. Ezt az útlevelet október 7-én a szerbiai Presevóban is regisztrálták, itt ujjlenyomatot nem rögzítettek.
Holttestének ujjlenyomatai megegyeztek a Lerosz szigetén felvett adatokkal. Kiderült, az útlevele eredetileg egy szíriai katonáé volt, aki Bassár el-Aszad elnök oldalán harcolt és meghalt.
A Spiegel Online úgy tudja: október 3-án egy harmadik merénylő is menekültnek álcázta magát, és így jutott be az EU területére. Egyelőre nem tudni, pontosan kiről van szó.
(SO - HVG nyomán)