Az egyiptomi Tantá városban muszlim terroristák robbantást hajtottak végre egy kopt keresztény templomban. A virágvasárnapi szentmise idején elkövetett gaztettnek az eddigi jelentések szerint 21 halálos áldozata, s közel ötven sebesültje van. A robbantást a Delta-vidéken levő egyiptomi város Szent György titulusú kopt keresztény templomában hajtották végre a béke vallásának hívei – közli a helyszínről közvetítő El-’Árábijjá összarab hírtelevízió és az El-Masdar hírportál.
Zoom

Zoom
A beszámolók szerint az egyiptomi Tantá város központjában levő kopt keresztény templomban éppen virágvasárnapi szentmisét celebráltak, amikor dzsihadista muszlim terroristák működésbe hozták a pokolgépet, s az eddigi adatok szerint 21 keresztény hívőt a helyszínen meggyilkoltak, s mintegy félszázan pedig megsebesültek. Nem sokkal a templomban történt robbantás után Tantá város egyik rendőrségi gyakorlatozó egységében is hasonló akciót követtek el, habár ez utóbbit az egyiptomi hatóságok egyelőre még nem igazolták. A Szent György-templomot és környékét az egyiptomi biztonsági erők néhány perccel a robbantás után körbezárták és a lehetséges elkövetők, illetve további, még fel nem robbantott pokolgépek után kutatnak.
Zoom

Zoom
Zoom
Szokás szerint a támadás utáni órákban még nem jelentkeztek az elkövetők, ám a hírszolgálati tudósítások egyértelműen úgy vélik, hogy ezt a mostani gaztettet is a Sínai-félszigeten tevékenykedő Iszlám Állam terroristái követték el a Nílus-deltában. A Szent György kopt keresztény templom közelébe közben rengeteg egyiptomi lakos érkezett és igyekeznek segíteni az életben maradt keresztény híveknek.
El-Kudszi – Kuruc.info
Megrázó videofelvétel a terrortámadás utáni pillanatokról (16+)
Frissítés: Közben huszonötre emelkedett a tantái Szent György (Már Girgisz) kopt templomban végrehajtott iszlamista merénylet halálos áldozatainak a száma - jelenti a az El-'Árábijjá hírtelevízió.
Zoom
Az egyik halálos áldozat teteme a templom padlóján
Zoom
Meggyalázott miseruhát mutatnak föl a keresztény hívek Tantában
2. frissítés: Közben több mint harmincra emelkedett a tantái Szent György (Már Girgisz) kopt templomban végrehajtott iszlamista merénylet halálos áldozatainak a száma, míg a sebesülteké meghaladja a hatvanat - jelenti a az El-'Árábijjá hírtelevízió.
3. frissítés: Néhány órával a Tantá városbeli robbantás után Alexandria egyiptomi nagyvárosban is merényletet hajtottak végre az iszlamisták egy kopt keresztény templomban. A Morkeszijjá városrészben levő kopt templomban öngyilkos merénylő robbantotta föl magát, amelynek következtében tizenegy kopt keresztény hívő életét vesztette, s mintegy negyvenen megsebesültek. Az úgynevezett kopt pápa az alexandriai robbantás előtt néhány perccel hagyta el a templomot, hogy a tantái merénylet színhelyére siessen.
J. K. - Kuruc.info
4. frissítés: Bejelentkezett az IÁ
Bejelentkezett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet az egyiptomi templomoknál elkövetett támadások felelőseként, az Amaq hírügynökség szerint egy hozzájuk tartozó csoport katonái támadtak - írja a Híradó a Reutersre és a Fox Newsra hivatkozva.
Az Amaq nevű IÁ-hírügynökség azt írja a Twitteren, a támadó az Iszlám Állam katonája volt. “Az Iszlám Államhoz tartozó csoport követte el a két templomi támadást Tanta és Alexandria városaiban” – áll az üzenetben.
A támadásokat virágvasárnapon, a keresztények egyik legszentebb ünnepén követték el, amikor Jézus diadalmas jeruzsálemi érkezésére emlékeznek a hívek. Tantában a mise alatt, Alexandriában pedig a templomnál gyülekezők között robbantottak a merénylők.
Kapcsolódó: