Az Európai Bizottság arról tájékoztatta Lengyelországot, hogy az ország számára kifizetendő uniós forrásokból vonja le azt a bírságot, amelyet az Európai Unió Bírósága szabott ki, mivel Varsó nem tett időben eleget a Turów bánya ügyében hozott határozatában foglaltaknak.
Ujvári Balázs, a testület illetékes szóvivője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette: a bizottság 10 napon belül eljár a lignitbánya bezárásának elmulasztása miatti késedelmi bírság behajtása végett. A szóvivő nem közölte, melyik uniós forrásból vonják le a mintegy 15 millió euró büntetést, amely a tavaly szeptember 21. és október 19. közötti időszakot fedezi.
Az uniós bíróság szeptember 21-én hozott ítélete napi 500 ezer euró, az Európai Bizottságnak kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh-lengyel határ mellett fekvő Turów bányában. A pénzbüntetést Lengyelországnak az ítélet kézhezvételének napjától kellett volna fizetnie egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének tavaly május 21-én közzétett, a bányászatot megtiltó határozatához.
A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, mondván, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A testület ezután az uniós bíróság elé vitte az ügyet, arra hivatkozva, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat.
A fordulat a múlt héten következett be: a lengyel és a cseh kormány megállapodást írt alá, amelyben Varsó egyebek között arra kötelezte magát, hogy 45 millió eurós kártérítést fizet a cseheknek, Prága pedig megígérte, hogy ezután visszavonja Lengyelország elleni keresetét az Európai Bíróságnál.
Az Európai Bizottság a megállapodás ellenére is tartja magát a pénzbírság behajtásához a Varsónak járó EU-források rovására. Ez precedens nélküli lépés az Európai Unió történetében.
"A bizottság teljesíti jogi kötelezettségét, és behajtja az uniós bíróság által kiszabott bírságot, amelyet Lengyelország eddig nem volt hajlandó kifizetni" - erősítette meg a szóvivő.
Varsó fellebbez
A varsói kormány fellebbezést nyújt be az Európai Bizottság (EB) döntése ellen, hogy a Lengyelországnak járó uniós forrásokból kell levonni a Turów bánya ügyében Varsóra kiszabott bírságot - közölte kedden Piotr Müller kormányszóvivő.
A Turów bánya ügyében a lengyel kormánynak kötelessége volt, hogy biztosítsa az ország energiabiztonságát - húzta alá Müller a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.
A varsói kormány álláspontját Müller azokkal a "geopolitikai fenyegetésekkel" összefüggésben is rendkívül fontosnak nevezte, amelyek Oroszország részéről érik a közép- és kelet-európai térséget.
Hangsúlyozta: az EU Bírósága által tavaly Turów ügyében hozott, a bírság kifizetését elrendelő döntés jogilag és a tényeket is tekintve alaptalan, túlmutat az uniós alapszerződéseken, és sérti az azokban rögzített, energiabiztonságot szavatoló előírásokat. Didier Reynders az EB jogállamiságért felelős biztosa azonban a döntés fenntartása mellett foglalt állást, mert, mint mondta, ha a Bizottság nem így tesz, "többé senki sem fogja befizetni a bírságokat".
Müller közölte: Varsó minden lehetséges jogi eszközt felhasználva fellebbezni fog az Európai Bizottság levonást illető döntése ellen. "Annál is inkább, mert a lengyel és a cseh kormány már megállapodott" - utalt a két országnak a bánya ügyében múlt héten született egyezségére, melynek értelmében Prága vissza is vonta az EU Bíróságától a Varsó elleni keresetet.
(MTI)