"Az Amsterdam Pride fesztivál túlságosan kereskedelmi jellegű, ezért átgondolásra szorul annak érdekében, hogy jobban összpontosítson a LMBTQI-közösség jogérvényesítésére" - írta hétfőn a Dutchnews hírportál a hollandiai Flows tanácsadói iroda legújabb közvéleménykutatására hivatkozva.
A nonprofit szervezeteknek adott stratégiai tanácsadásra specializálódott iroda kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek többsége szerint az esemény programjából törölni kellene a látványos hajós felvonulást, amelyen több "LMBTQI-t támogató" nagyvállalat, bank és politikai párt is részt vesz. A válaszadók szerint, az ünnepség ezen része nem járul hozzá "a közösség jogainak előmozdításához". Mások szerint többet kellene tenni azért, hogy a multinacionális vállalatok ne használják fel termékeik promóciójára a "Pride" támogatását, mivel valójában nem tesznek eleget "az LMBTQI- közösség jogérvényesüléséért", miközben az eseményt reklámfelületként használják. A megkérdezettek egy része aggályosnak tartja, hogy az ünnepségen nagy számban vesznek részt "közösségen kívüli emberek", továbbá a túlzott alkoholfogyasztás miatt a város egyes részei nem biztonságosak az "LMBTQI- közösség" tagjai számára.
Siep de Haan, az Amsterdam Pride egyik alapítója a Parool holland napilapnak adott nyilatkozatában nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy a kutatás szerint, a kereskedelmi cégek hasznot kívánnak húzni a fesztiválból. "Ez az állítás sértő szponzorainkra nézve, ezek a vállalatok mindig is résztvevői voltak az eseménynek" - hangsúlyozta.
Naomie Pieter, a Black Pride, azaz a fekete büszkeség szervezet aktivistája, a kutatás fókuszcsoportjának tagja azt mondta a lapnak, hogy a rendezvény jelenlegi szervezési módja "túlságosan fehér, és túlságosan kommersz". Véleménye szerint a fesztivál már nem a "melegek" jogérvényesülésének ünnepléséről szól, sokkal jobban hasonlít inkább Hollandia tradicionális nemzeti ünnepéhez, a Király Napjához.
Javasoljuk, próbáljanak felvonulni Oroszországban, ott egészen biztosan nem lesz szponzortúltengés és túl sok "közösségen kívüli" ember...
(MTI nyomán)