Az orosz hadsereg precíziós csapást mért ukrán hadiipari létesítményekre és az üzemanyag-infrastruktúrára Odessza térségében, valamint az ukrán légierő Kirovohrad megyében lévő kanatovei légitámaszpontjára - közölte a szerdai hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
"Ma éjjel az Oroszországi Föderáció fegyveres erői tengeri, illetve légi indítású precíziós fegyverekkel csoportos csapást hajtottak végre az ukrán hadsereg hadiipari létesítményeire, üzemanyag-infrastruktúrájára, illetve hadianyagraktáraira Odessza városának térségében, valamint az ukrán légierő Kirovohrad megyében lévő kanatovei légitámaszpontjára" - ismertette Konasenkov. Mint mondta, a kijelölt célpontokat megsemmisítették.
Közölte azt is, hogy az orosz csapatok egy kilométert tudtak előretörni egy nagyjából két kilométer széles frontszakaszon Kupjanszk irányába, és elfoglalták a Harkiv megyében található Molcsanovo vasútállomást.
Konasenkov szerint az ukrán hadsereg 730 katonát vesztett egy nap alatt, közülük 340-en a Donyeck régióban dúló harcokban estek el. A tábornok felhívta a figyelmet arra, Donyeck térségében 25 támadást hárítottak el az utóbbi egy nap során.
Közölte azt is, hogy az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös típusú csatarepülőgépet a donyecki Razdolnoje település határában.  Hozzátette, hogy a légvédelem pedig lelőtt egy ukrán Mi-8-as katonai helikoptert, öt HIMARS-rakétát, valamint 18 ellenséges drónt.
A tábornok említést tett arról is, hogy egyéb megsemmisített harcjárművek és tüzérségi eszközök mellett egy német gyártmányú Panzerhaubitze 2000 önjáró löveget is kilőttek.
Az orosz védelmi tárca a nap folyamán bejelentette, hogy nemzetközi gabonamegállapodás felfüggesztése miatt a Fekete-tenger északnyugati és délkeleti hajózási útvonalai ideiglenesen veszélyesnek tekintendők. A minisztérium szerint a biztonsági garanciák visszavonására vonatkozó figyelmeztetéseket a bevett eljárások szerint kiadták a hajózók számára.
Oroszország moszkvai idő szerint július 20. éjféltől a fekete-tengeri ukrán kikötőkbe tartó minden hajót potenciálisan hadianyag-szállító járműnek fog tekinteni - áll a közleményben. A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy az ukrajnai konfliktusban Kijev oldalán részt vevő országoknak fogják tekinteni azokat az államokat, amelyek zászlaja alatt ezek a hajók közlekednek.
(MTI)