Leszbikus segédpüspöke lehet a Los Angeles-i episzkopális egyházkerületnek, miután az 55 éves Mary Glaspoolt választották meg a tisztségre. Igaz, a kinevezéshez arra is szükség van, hogy az anglikán egyház amerikai szárnyának vezetői is jóvá hagyják a lelkész kinevezését. Glaspool egyébként 21 éve él együtt partnerével. Az anglikán egyházban ő a második magas rangú vezető, aki nyíltan vállalja ferde hajlamait.
A homokos lelkészek magas rangú kinevezése miatt egyébként élénk vita folyik az anglikán egyházon belül. A canterburyi érsek, az anglikán hívők szellemi vezetője vasárnap azt mondta, hogy a "választás rendkívül komoly kérdéseket vet fel."
Az első buzi püspököt 2003-ban nevezték ki, Gene Robinsont. Az anglikán egyház ekkor arra kérte amerikai szárnyát, hogy függessze fel ezt a gyakorlatot egy időre. Azóta többször is jelöltek leszbikus és köcsög lelkészeket magas tisztségekre, ám eddig egyiküket sem választották meg. Ha az episzkopális egyház vezetése elfogadja Glaspoolt, akkor jövő májusban nevezhetik ki segédpüspökké Los Angelesben.
(FH nyomán)