Egy nappal azután, hogy az Index egy elemzést közölt a közelgő önkormányzati választás kapcsán a Jobbik erősödéséről, az Index „leleplező” cikket jelentetett meg Kovács Béla jobbikos EP-képviselő magánéletéről és állítólagos kémkapcsolatairól. Ezután a cikket jegyző Dezső András elkezdte körbeturnézni a médiát, és a megnyilvánulásai során többször elárulta magá - írja cikkében az Alfahír.

Még egy másik zsidó lap munkatársaként
Mint ismert, a Kovács Béla elleni lejárató kampány először az Európai Parlamenti választás előtt indult el, szintén azután, hogy az összes nagyobb közvélemény-kutató cég a Jobbik nagyarányú erősödését mérte. Azóta semmilyen konkrét bizonyíték nem látott napvilágot, eljárás nem indult, Kovács Béla pedig ismételten a Jobbik képviseletében dolgozhat az Európai Parlamentben. Az EP választások környékén – vélhetően kormányzati megrendelésre - a Magyar Nemzet robbantott, majd innen vette a Jobbikot ostorozó egész hazai média a "kémügyet". Aztán elcsendesültek mind, egészen mostanáig, hogy egy újabb választás előtt ismét megnyissák a Kovács Bélát lejárató aktájukat. Az azonban sokatmondó, hogy míg az EP-választás előtt valóságos médiahadjárat indult Kovács ellen, a mostani támadást inkább csak a szélsőliberális sajtóorgánumok pörgetik. Ez annak is betudható, hogy az Index „oknyomozó” cikke (amelynek középpontjában nem is igazán Kovács, hanem a neje van), egyrészt inkább manipulatív, mint tényfeltáró, másrészt valóban leleplező, abban az értelemben, hogy az újságíró saját magát buktatta le vele.
Mint arról a hír megjelenése után a lap írt is, gyakorlatilag a cikk semmi mást nem bizonyít, mint hogy a titkosszolgálatok gigászi harcában az Index egy ütős fegyvernemként funkcionált. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy indexes újságíró fekapta a fejét egy sajtóhírre, és úgy döntött, hogy elindul világkörüli útra, hogy nulla nyom alapján utánajárjon a témának, és mit ad Isten, még egy 1975-ös vidéki japán újságot is befúj az ablakán a szél. Egyértelmű, hogy a nyugati érdekeltségű titkosszolgálatok hathatós segítséget nyújtottak számára, így neki csak néhány újságírói fogással eladhatóvá és viszonylag támadhatatlanná kellett formálnia.
És hogy ne csak feltételezésekkel éljünk, nézzük meg, hogy Dezső András a személyes Facebook profilján milyen bejegyzést tett közzé ma (ami csak az ismerősei számára volt látható, de azóta már törölte is). Szó szerint ezt írta: "Természetesen a legtöbb segítséget az amerikai titkosszolgálatoktól kaptam és most nyugodtan le is írhatom, mert mindenki azt hiszi, hogy viccelek, pedig nem."
A TV2 szerda reggeli Mokka című műsorában pedig szintén saját maga vallott titkosszolgálati kapcsolatairól és etikátlan módszereiről, mikor másnak kiadva magát zaklatta Kovács Béla rokonait, illetve ismerőseit. Dezső András arra a kérdésre, hogy honnan szedte elő azt az 1975-ös vidéki japán lapot (Vujity Tvrtko műsorvezető ugyanis életszerűtlennek nevezte, hogy Dezső a szabadidejében régi japán lapokat bújt volna), amely megemlíti (illetve képet is közöl), hogy Kovács Béla felesége korábban egy japán férfival is összeházasodott (a cikk szerint azóta sem váltak el, bár erről eddig semmilyen bizonyíték nem került elő), több mint „érdekes” választ adott. Először arról handabandázott, hogy „nagyon sok embert megkeresett” a témában, aztán megemlítette, hogy volt KGB-sekkel is beszélt, mert „bármilyen nehéz is ezt elképzelni, nagyon könnyű” velük felvenni a kapcsolatot, mivel „az interneten fellelhetőek azok a könyvek, amelyeket volt KGB-sek írtak, olyanok, akik abban az időben Japánban voltak”.
Azt is hozzátette, hogy „újságírói fedésben” dolgoztak. Itt megjegyzendő, hogy az ex(/poszt)kommunista újságírók világa nem lehet idegen Dezsőtől, aki korábban a baloldali HVG-nél dolgozott. Az indexes újságíró szintén homályosan fogalmazott és saját magának mondott ellent, amikor kijelentette: nem úgy jutott hozzá a japán újsághoz, hogy tudta hirtelen hol keresse, de természetesen egy idő után megtudta, hogy mit keressen és hol. Dezső másik figyelemre méltó elszólása azt volt, mikor azt állította: úgy faggatta Kovács Béla rokonait és ismerőseit, hogy nem minden esetben újságírónak adta ki magát a környéken, vagyis hazudott és félrevezetett.
A Mokka vendégeként Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő furcsának nevezte Kovács Béla ügyét, mivel sem az Európai Unió, sem Magyarország részéről nem történtek konkrét hivatali lépések, „aminek kapcsán azt lehetne kijelenteni, hogy ténylegesen egy kémügyhöz kapcsolódó megszokott módszerekkel járnának el a hatóságok”. Tarjányi bevallása szerint azért van benne egyfajta óvatosság, mert „ténylegesen észlelhető”, hogy amikor választási kampány van, akkor megsűrűsödnek az ilyen ügyek. Azt is kiemelte, hogy az ilyen ügyek, ha nem tudják tényszerűen igazolni őket, rombolják Magyarország európai uniós képviseletét.
Ahogy arról tegnap az Alfahír és portálunk beszámolt, Kovács Béla "mocskos titkosszolgálati lejárató akciónak" tartja az Index cikkét, és hozzátette, "példa nélküli, hogy egy titkosszolgálat ennyire pofátlan és aljas módon használjon fel médiumokat, újságírókat".
Az Index videóstábja a mai parlamenti napon a Jobbik elnökét és két alelnökét kérdezte arról, hogy a párt milyen lépéseket fog tenni. A nemzeti radikális honatyák elmondták, hogy kivizsgálják az ügyet, és nem szeretnének állást foglalni addig, amíg nem beszéltek Kovács Bélával, valamint lehetőségek szerint a feleségével is.
Dezső András volt az a szerencsétlen, aki vadliberálisként az óriásplakátjaink betiltásáért sírt, aminek az lett a következménye, hogy érdeklődő olvasóink megkeresése miatt szegényke nem tudott cikket írni. Emellett sikerült már máskor is pitiáner hazudozással lebuknia, de ez az ő köreiben szakmai ártalom.
(alfahir.hu nyomán)
Kapcsolódó: