Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött hétfő éjjel a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadásaival. /Frissülő cikk./
Zoom
Izraeli bombázás és villámcsapás Gáza fölött (fotók: Mohammed Abed/AFP/Getty Images)
Abu Obejda leszögezte: ha a támadások folytatódnak, a szervezet minden egyes gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túszt.
Eli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a a Hamászt, hogy Izrael "egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg".
Mindeközben keddre virradóra 900-ra nőtt a Hamász Izrael ellen szombaton indított támadása izraeli halálos áldozatainak a száma. A Gázai övezet hatóságai azt közölték, 680 halálos áldozatról tudnak az övezetben.
Az éjszaka folyamán az izraeli légirő hevesen bombázta Gázaváros Rimál nevű lakónegyedét, a támadás következtében megsemmisült a palesztin távközlési vállalat épülete is. Találat érte az övezet déli részén lévő Rafah városát is, a helyi kórház egyik orvosa, Talaát Barhum azt közölte, 19-en haltak meg a légicsapásban.
Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) azt közölte, a támadások 790 lakóépületet romboltak le, további 5330 pedig súlyosan megrongálódott. Három víztisztítótelepet is találat ért, a szolgáltatás kimaradása mintegy 400 ezer embert érint - tette hozzá az OCHA.
Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára figyelmeztetett, hogy Gáza izraeli blokádja rendkívüli katasztrófát okozhat az övezetben. "A kollektív büntetés a nemzetközi jog megsértése" - közölte a sajtó munkatársaival, kiemelve, hogy amennyiben a blokád miatt sebesült gyerekek halnak meg az áram nélkül maradt kórházakban, az háborús bűncselekmény.
Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelentette be a Gázai övezet "totális blokádját", leszögezve, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.
Az ENSZ adatai szerint folytatódik a Gázában élők menekülése: az övezet mintegy 2,3 millió lakosából 187 ezren hagyták el otthonaikat, sokan iskolaépületekben kerestek menedéket. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) jelenleg több mint 137 ezer embert szállásol el az palesztin területen lévő iskoláiban.
Zoom
Palesztinok húzzák meg magukat a légicsapások elől egy ENSZ által üzemeltetett iskolában
Biztosították a gázai határt
Izrael ellenőrzése alá vonta a Gázai övezet határát, az elmúlt 24 órában már nem szivárogtak be fegyveresek Izrael területére - közölte az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari hétfő reggel a katonai rádióban.
A hadsereg közölte, hogy elaknásítja azokat a területeket, ahol a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést áttörték. Az izraeli katonaság szóvivője arra is kitért, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a határ alatt alagutak húzódnának, melyeken keresztül szélsőségesek juthatnának be Izraelbe. Ugyanakkor úgy vélik, hogy még lehetnek bujkáló terroristák Izrael területén.
Az izraeli légierő több mint kétszáz célpontot lőtt a Gázai övezetben hétfő éjjel. Köztük egy fegyverraktárként szolgáló mecsetet, egy lakást, melyet a Hamász egyik rakétákat lövő osztaga birtokolt, a terrorszervezet használta sokemeletes épületet, és egyéb katonai létesítményeket.
Az izraeli hadsereg azt tanácsolta az ott élő palesztinoknak, hogy hagyják el a Gázai övezetet Egyiptom irányába a Hamász elleni háború idejére.
"A rafahi átkelő még nyitva van. Aki távozni tud, annak azt javaslom, hogy hagyja el a területet" - mondja Richard Hecht alezredes külföldi újságírókkal folytatott beszélgetésében.
Az izraeli hadsereg már 123, a szombaton kezdődő támadás óta elesett katona nevét hozta nyilvánosságra. Kedden a katonai rádió szerint több mint száz izraeli családot értesítenek arról, hogy rokonaikat a Hamász fogva tartja Gázában.
Az izraeli polgári védelem felszólította a lakosságot, hogy készítsék elő óvóhelyeiket a három napos túlélésre. Fejenként és naponta három liter vizet, száraz élelmet, elemmel működő világítást, figyelmeztetésekhez és híradásokhoz elemmel-akkumulátorral működő rádiót és mobiltelefont, gyógyszereket és elsősegély-csomagot, személyes iratokat, készpénzt, ha van, csecsemők és állatok ellátásához szükséges dolgokat kell elhelyezni a védett szobákban, óvóhelyeken.
Hazaszállítják a külföldön rekedt tartalékosokat
Izrael hazaszállítja a külföldön rekedt izraeli tartalékosokat, 360 ezer tartalékos mozgósítását jelentették be - jelentette a helyi média.
Az izraeli légierő több száz külföldön tartózkodó izraeli katonát szállított légi úton az országba az elmúlt napon, hogy harcolni tudjanak a Gázai övezetben a Hamász elleni háborúban.
A hadsereg Rinocérosz és Sámson gyártmányú teherszállító repülőgépei Európa különböző országaiba repültek, hogy a szolgálaton kívüli katonákat visszavigyék Izraelbe. A műveletet a külügyminisztériummal egyeztetve hajtották végre - közölte az izraeli hadsereg.
Az őszi zsidó ünnepek idején külföldön nyaraló tartalékos katonák hazajutása érdekében egy Thaiföldről érkező repülőgépen legkevesebb harmincan ülőhelyek nélkül utaztak, a bevonulni készülő katonák az El Al járaton a vécékben, a legénységi pihenőszobákban és a repülőgép padlóján jutottak el Izraelbe.
Az izraeli rendőrség már negyvenegy olyan elesett rendőrt gyászol, akik a Gázai határ melletti megtámadott településeken a frontvonalban harcoltak a palesztinokkal, gyakran megfelelő fegyverek nélkül, a katonai kommandós egységek megérkezéséig.
Mintegy ezerötszáz iszlamista fegyveres holttestét szedték össze Izrael területén, akik behatoltak az országba, támadást hajtottak végre a környező települések ellen, majd az izraeli biztonságiakkal folytatott tűzharcban megölték őket.
A rendőrség kibervédelmi egysége befagyasztotta a Hamász adománygyűjtésre használt kriptovaluta-számláit, melyekre a közösségi oldalakon gyűjtést indított a gázai civilek megsegítésének ürügyével.
Izraeli egyik legnagyobb élelmiszerlánca, a Suferszal bejelentette az egyszerre megvásárolható mennyiségkorlátozását alapélelmekből, miután a polgári védelem felhívását követően sokan megrohanták a boltokat, és alapvető cikkekből is kifogytak sokfelé.
(MTI nyomán)