Mohámmed Szaláh labdarúgó, az egyiptomi labdarúgó-válogatott és az FC Liverpool kiválósága, Szoboszlai Dominik csapattársa közösségi oldalain elítélte az izraeli hadseregnek a Gázai övezet polgári lakossága, főleg a palesztin gyermekek ellen irányuló, már eddig is több ezer halálos áldozatot követelő gyilkolászását. Szaláh tegnap kitett egy angol nyelvű, a palesztin néppel való együttérzését kifejező, s egyben a világ vezető politikusainak segítségét kérő videóklipet a közösségi oldalaira – írja az az alarabiya.net és a walla.co.il hírportál.
Zoom
Mohammed Szaláh (fotó: youm7.com)
Az emberiességnek győznie kell!
Mohammed Szaláh (irodalmi arab átírása: Muhámmád Szaláh - محمد صلاح) a videónyilatkozat elején némileg az eddigi hallgatását is megmagyarázva kijelentette:
Sosem könnyű ilyen nehéz időkben megnyilatkozni, ám az elmúlt napokban igen súlyos erőszak és brutalitás tanúi lehettünk. Az erőszak hetek óta egyre csak fokozódó ütemét már nem lehet elviselni. Minden egyes élet szent, amit meg kell védeni.
A családok szétszakadtak. A humanitárius segélyt be kell engedni a Gázai övezetbe, mert az ottani lakosság szörnyű körülmények között van. Tegnap is borzalmas jeleneteket láttunk az egyik kórházban. (A labdarúgó a gázavárosi El-Áhli Baptista kórház elleni, s több száz polgári halálos áldozatot követelő izraeli légicsapásról beszél – H. J.)
A Gázai övezet népének élelmiszerre, vízre és gyógyszerre van szüksége. Felszólítom a világ országainak vezetőit, hogy együttesen akadályozzák meg az ártatlan emberek további mészárlását! Az emberiességnek győznie kell!
167 millió ember látta a videót
Mohammed Szaláh bejegyzését nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadták az angol szurkolók, de leginkább a csapattársai, az FC Liverpool játékosai: péntek reggelig 167 millió ember látta, és 1,1 millió tetszikelte. Az Instagram-oldalára (is) kitett bejegyzését egymás után tetszikelték a csapattársai. A tetszésnyilvánítók között találjuk a Liverpool játékosai közül többi között Trent Alexander-Arnoldot, Alexis Mac Allistert, a nemrégiben egy szaúd-arábiai klubba átigazolt Jordan Hendersont és a mi Szoboszlai Dominikunkat.
Mohammed Szaláh egyúttal nagy összeget adományozott az Egyiptomi Vörös Félholdnak a Gázai övezet rendkívül súlyos körülmények között levő polgári lakosságának megsegítésére.
Zoom
Zoom
Szoboszlai Dominik is tetszikelte Mohammed Szaláh videóját
Nem fogott kezet az izraeli labdarúgókkal
Az izraeli walla.co.il hírportál Mohammed Szaláh végtelen „antiszemitizmusának” bizonyítására emlékeztet rá, hogy pályafutásának elején az egyiptomi labdarúgó az FC Basel játékosaként nem volt hajlandó kezet fogni a Makkabi Tel-Aviv labdarúgóival. Fölróják neki azt is, hogy 2021-ben a Gázai övezet ellen indított A városfalak őre (az arab elnevezés szerint: Jeruzsálem kardja) fedőnevű izraeli hadjárat idején Twitter-fiókján szintén arra kérte a világ vezetőpolitikusait, hogy azonnal vessenek véget az ártatlan emberek elleni agressziónak és a további gyilkolásnak.
Zoom
Szoboszlai Dominik és Mohammed Szaláh a Liverpoolban (fotó: Getty images)
Az angliai zsidó közösség máris felháborodva követeli Mohammed Szaláh megbüntetését, amiért szerintük a világklasszis a bejegyzésével egy terrorszervezetet támogatott. (Ez persze ugyanúgy nem igaz, mint az, hogy a palesztinok Budapesten tervezett, s a rendőrség által a kormány utasítására betiltott tüntetésén terroristákat kívántak éltetni, s egyben veszélyeztetni a budapestiek közbiztonságát – H. J.)
Mi meg csak reméljük, hogy a csapattársa melletti bátor kiállása miatt nem marasztalja majd el Szoboszlai Dominikot az Izrael-csicska legfelsőbb magyarországi vezetés.
Hering J. – Kuruc.info