/Frissülő hírfolyam./
Sokkal több ember halhat még meg a Gázai övezetben az izraeli ostrom miatt - figyelmeztetett pénteken az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője.
António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken arra figyelmeztetett, hogy alapvető változás nélkül Gáza lakossága az emberi szenvedések soha nem látott lavináját fogja elszenvedni.
Az izraeli kormány bejelentése szerint az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívára készül, miután harmadik hete hajt végre légicsapásokat a palesztin terület ellen a Hamász iszlamista palesztin szervezet véres támadásának megtorlására.
Zoom
Izraeli légicsapás Gázában (fotó: Mahmud Hams / AFP / Getty Images)
Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy harci gépekkel támogatott razziát hajtott végre a Gázai övezetben, ahol több mint kétmillió ember él.
"Mindenkinek vállalnia kell a felelősségét. Ez az igazság pillanata, a történelem fog ítélkezni felettünk" - jelentette ki António Guterres a szóvivője által felolvasott nyilatkozatban. A főtitkár hangsúlyozta, hogy "a gázai humanitárius rendszer a teljes összeomlás szélén áll, annak elképzelhetetlen következményeivel több mint kétmillió polgári lakosra".
"Ebben a kétségbeejtő és drámai helyzetben az ENSZ nem lesz képes folytatni a segélyezést a gázai övezeten belül, ha nem történik azonnal és alapvető változás a segélyek beléptetésében" - tette hozzá a főtitkár, aki elégtelennek nevezte a rafahi határátkelőnél belépő kamionok számát és kérte, hogy módosítsanak a rafahi beléptetőrendszeren, hogy több segélyt szállító teherautó léphessen be az övezetbe.
"Sokkal több ember fog rövidesen meghalni" a Gázai övezetben - figyelmeztetett pénteken Jeruzsálemben Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója, aki szintén figyelmeztetett, hogy Gázának sürgős "nagyszabású és folyamatos" humanitárius segélyre van szüksége. Lazzarini megerősítette, hogy a háború kezdete óta az UNRWA ötvenhét alkalmazottja halt meg a Hamász ellenőrzése alatt álló területen.
"Összeomlanak az alapvető szolgáltatások, kimerülnek a gyógyszer-, élelmiszer- és vízkészletek, a csatornák vize kezdi elönteni Gáza utcáit" - írta.
A 2,4 millió lakosú Gázai övezetbe igen korlátozott humanitárius segély érkezik Egyiptom felől. Az ENSZ sürgős üzemanyag-szállításokat követel a kórházak áramfejlesztőinek a működtetéséhez, amelyek tele vannak sebesültekkel, és nincsenek sem gyógyszerek, sem érzéstelenítők.
Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) csütörtök este közölte, hogy október 21-től összesen 74 segélyt szállító teherautó érkezett Egyiptomból, azaz jóval kevesebb, mint konfliktus előtti napi 500 kamion.
Az OCHA a gázai közmunka és lakásügyi minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy a lakások 45 százaléka rongálódott meg, vagy dőlt össze a Gázai övezetben.
 (MTI)
Frissítések: De ez még nem az
Peter Lerner, az IDF szóvivője azt mondta, hogy a mostani akció nem a várt nagyszabású művelet – hívta fel a figyelmet a Times of Israel.
A lap idézett továbbá több amerikai és izraeli tisztviselőt, akik az ABC Newsnak ugyancsak megerősítették a fenti kijelentést.
A Times of Israel hozzátette, hogy egy meg nem nevezett amerikai forrás pedig arról beszélt a csatornának, hogy a művelet korlátozott.
(Mandiner)
Összecsapások már van, a Hamász a teljes erejét bevetni is készen áll
Kész teljes erejével harcba szállni az izraeli erők ellen a Hamász – jelentette be a palesztin terrorista szervezet, miután Izrael péntek éjszaka a Gázai övezet elleni szárazföldi akciók kiszélesítését jelentette be. Palesztin bejelentések szerint már voltak is szárazföldi összecsapások Beit Hanun al-Burejdzs térségében – írta a Guardian.
Az összecsapásokról konkrétumokat egyelőre nem tudni, az bizonyos, hogy a légicsapások és tüzérségi támadások folyamatosak. Az al-Dzsazíra szerint Gáza legnagyobb kórháza közelében is voltak robbanások. A Reuters ezt az értesülést nem tudta megerősíteni.
Izrael szerint a Hamász a kórházakat és más civil létesítményeket is élő pajzsként használ saját bázisaihoz, amelyek megsemmisítése így civil áldozatokkal jár. A nyugaton jellemzően hivatalosan is terrorista szervezetnek tartott Hamász visszautasítja az állítást.
Zoom
Fotó: Abed Khaled / AP
Se internet, se telefon
Sem internet, sem telefonos összeköttetés nincsen Gázában azután, hogy az izraeli hadsereg bejelentette szárzazföldi akciójának kiszélesítését a terület ellen, ahonnan a Hamász október 7-én támadást indított. A telekommunikációs kapcsolat megszakadásáról az Amnesty International és több más humanitárius szervezet mellett az AFP is beszámolt – írta a Guardian.
A szervezetek szerint félő, az ellenőrizetlen körülmények között még súlyosabb humanitárius következményekkel járhat az izraeli válaszcsapás a 2,3 milliós Gázai övezetben, ahol az izraeli erők légicsapásokat és tüzérségi támadásokat hajtanak végre. Ezek a támadások palesztin jelentések szerint több mint ötezer embert öltek meg. A Hamász október 7-i támadásakor 1400, főként fegyvertelen civilt ölt meg Izrael területén, amely ezzel évtizedek óta a legsúlyosabb csapást szenvedte el.
Hogy mit jelent a szárazföldi akciók kiszélesítése, azt egyelőre nem tudni pontosan. Izrael több ízben elhalasztotta a behatolást – ennek kockázataira az Egyesült Államok és más nyugati országok is figyelmeztettek, katonai és humanitárius értelemben egyaránt –, de egyértelművé tette, hogy meg fogja indítani katonáit.
A telekommunikációs kapcsolat megszakadása után az ENSZ sem tudott kapcsolatba lépni a Gázai övezetben lévő munkatársaival péntek éjszaka óta – írta a CNN.
A zsidók nem szeretik az ENSZ-közgyűlést, mert nem nyalja a hátsójukat
Az ENSZ Közgyűlése tűzszünetre szólított fel, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem jutott el hasonló határozat elfogadásáig, hol amerikai, hol orosz és kínai vétó miatt.
Izrael elutasította a saját magával szemben elfogultnak tartott közgyűlés felszólítását – írta a CNN. Az ENSZ és Izrael közötti viszony tovább romlott a Antonio Guterres néhány nappal korábbi felszólalása után. Az ENSZ főtitkára elítélte ugyan a Hamász támadását, de az arra adott izraeli válaszcsapásokat is, és kijelentette, hogy a palesztin támadás nem „légüres térben történt”, hanem 56 év fojtogató megszállás viszonyai között, ahol a palesztinok jogaik és érdekeik figyelmen kívül hagyásával és földjeik elvételével szembesültek, ezért számukra szertefoszlott a politikai megoldás lehetősége.
Guterres ezután a Gázára váró humanitárius katasztrófa veszélyeiről beszélt, ami valóban fennáll, ám az Izraelt vádoló beszéd nem segített a helyzeten. Izrael Guterres lemondását követelte. A főtitkár visszautasította, hogy igazolta volna a Hamász támadását.
(Telex)
Nem jó most újságírónak lenni Gázában
Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a Reuters pénteken közzétett jelentése szerint közölte a nemzetközi hírügynökségekkel, hogy nem tudják garantálni a Gázából tudósító újságírók biztonságát. A Reuters és az Agence France Presse (AFP) nemzetközi hírügynökségek a héten felvették a kapcsolatot az izraeli hadsereggel, hogy biztosítsák, a Gázai övezetben tartózkodó újságíróik nem lesznek izraeli légicsapások célpontjai.
A CNN cikke szerint az IDF levélben válaszolt mindkét ügynökségnek, amelyben azt írta, hogy „a Hamász minden katonai tevékenységét célba veszik Gáza egész területén, és ilyen körülmények között nem tudják garantálni [munkatársaik] biztonságát, ezért nyomatékosan felszólítják őket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést biztonságuk érdekében”.
A levélben az is szerepel, hogy a Hamász szándékosan helyezett katonai műveleteket „újságírók és civilek közelébe”. A palesztin terrorszervezet egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy igazak-e ezek az IDF által felhozott állítások.
(Mandiner)
Jordán külügyminiszter: iszonyatos méretű humanitárius katasztrófa lehet
Jordánia külügyminisztere, Ayman Safadi közösségi oldalán figyelmeztet, hogy „iszonyatos méretű humanitárius katasztrófa” lehet Izrael szárazföldi hadműveletéből Gázában – írja a Sky News.
A politikus értelmetlen háborúnak és értelmetlen gyilkolásnak nevezte az izraeli műveletet.
 
 
 (Index)
Alig jut be segélyszállítmány
Továbbra is nagyon csekély mértékben érkezhetnek humanitárius szállítmányok Gázába, ahol élelmiszerből, ivóvízből is hiány van, üzemanyag híján pedig még a kórházak áramellátása is akadozik – írta a Guardian. A szállítmányok hosszas huzavona után a Gázai övezetet Egyiptommal összekötő Rafah átkelőjén keresztül indulhattak meg egy hete, ám az ellátás továbbra sem folyamatos.
A Hamász október 7-i támadása előtt naponta 500 kamion jutott át a határon, most az újranyitás óta összesen csupán 74 – közölte az ENSZ.
A 2,3 milliós, mindössze 360 négyzetkilométeres területen több mint 1,1 millió embernek kellett elhagynia az otthonát. Az ENSZ által fenntartott objektumokban több mint 600 ezer ember talált menedéket, ám ellátásuk szinte megoldhatatlan, ráadásul további négyszázezer embernek van közvetlen szüksége segítségre.
A Vöröskereszt péntek óta hat orvossal és hat teherautóval Rafahon át Gázába juthatott.
(Telex)
IDF: megöltük a Hamász légi hadműveleteinek vezetőjét
Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megölte a Hamász légi hadműveleteinek vezetőjét. Állítólag ő volt a felelős az izraeli katonai állások elleni dróntámadásokért – írja a BBC nyomán a 24.
Az Izraeli Védelmi Erők az X-en közölték:
Az éjszaka folyamán az IDF vadászrepülőgépei csapást mértek Aszem Abu Rakabára, a Hamász légi hadműveleteinek vezetőjére.
Izrael azt is közölte, hogy éjszaka 150 földalatti célpontot támadtak Gáza északi részén.
Teljes a káosz
A Gázai övezet északi részén olyan mértékű bombázás volt, amilyet még soha nem láttunk – írja a BBC helyszíni tudósítója. A mentősök azt mondták az újságírónak , hogy nem tudtak kommunikálni senkivel, ezért csak a robbanások irányába hajtottak.
Mindenhol pánik tört ki, mivel az emberek megpróbálták elérni a más területeken élő családtagjaikat, de sem internet, sem telefonos összeköttetés nincsen Gázában.
Teljes a káosz – összegzett a BBC újságírója.
Közben felvételek jelentek meg a Gázába behatoló izraeli tankokról.
 
(24)
 "Valami nagyobb dolog kezdete"
„Ez egyértelműen valami nagyobb dolog kezdete” – mondta Deborah Haynes biztonsági és védelmi szerkesztő a Gáza és Izrael határához közeli Szderótból − írja a Sky News.
Az éjszaka folyamán hallhattuk ennek a kibővített izraeli hadműveletnek a hangjait
− mondta.
Ezek között aknavető lövedékek, tüzérségi tűz és nehézgéppuskák voltak, valamint szombat reggel hangos robbanások.
Ezek a kibővített szárazföldi műveletek azt jelentik, hogy sokkal több szárazföldi csapat vesz részt a konfliktusban
− mondta, hozzátéve, hogy tegnap este tankok mozgásának hangját hallotta.
(Index)
Az ENSZ-lisztes pékségek sem úszták meg
A Gázai övezet ötven pékségéből, amelyek az ENSZ segélyeiből kapott lisztből dolgoznak, tízet ért találat – írta a világszervezet nyomán a Guardian. Az izraeli légi csapások és tüzérségi támadások a Hamász állásai ellen irányulnak, ám a pékségeket ért találat is jelzi, mennyire leválaszthatatlan a civil infrastruktúra megsemmisítéséről a terrorista szervezet felszámolása, mivel annak bázisai, raktárai tüzérségi állásai a sűrűn lakott részekre vannak beágyazva. A vádat azonban, hogy a civileket élő pajzsként használnák a fegyveresek, a Hamász visszautasítja.
Izrael szerint csak a Hamásznak lenne jó a tűzszünet
Nyugati felszólításra is ellenzi a humanitárius tűzszünet életbe léptetését Izrael Gázában, ahol az ország ellen október 7-én véres támadást indító Hamász elleni akciókra hivatkozva hajt végre légi csapásokat és tüzérségi támadásokat, széles szárazföldi akciót előkészítve.
Izrael szerint a tűzszünettel csak a Hamász fegyveresei nyernének időt arra, hogy rendezzék soraikat azután, hogy infrastruktúrájuk, vezetői állományuk fegyvereseinek száma mérhetően csökkent az izraeli csapások nyomán – írta a Reuters.
Zoom
Fotó: AFP
Ezért egyre nagyobb a nyugati nyomás is annak érdekében, hogy tűzszünet lépjen életbe. Az Egyesül Államok, az EU, az Egyesült Királyság és Japán is kiállt a tűzszünet fontossága mellett – emlékeztetett a Reuters, utalva az Izraelt alapvetően az önvédelmi katonai akcióiban is támogató Joe Biden pénteki szavaira.
IDF: éjszaka bevonultunk a Gázai övezet északi részére
Az izraeli hadsereg erői az éjszaka folyamán bevonultak a Gázai övezet északi részére, kiterjesztették a szárazföldi műveleteket, és továbbra is „a terepen vannak” – mondta Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője egy szombati sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az IDF a levegőből és a tengerről is folytatja a Hamász infrastruktúrája elleni támadásokat.
Hagari beszámolója szerint péntek este Hamász-parancsnokokat öltek meg, köztük egy haditengerészeti főnököt is. „A megölésük azt jelenti, hogy egy gyengébb ellenséggel fogunk harcolni.” Azt is mondta, hogy az IDF folytatja annak leleplezését, hogy a Hamász „hogyan használja és használja ki a gázai civil lakosságot”.
A szóvivő azt mondta, hogy azok a civilek, akik a Gázai övezet déli részére menekülnek, több humanitárius segélyhez fognak hozzáférni. „Több élelmiszert, gyógyszert és vizet szállító teherautó fog bejönni. Bárki, aki azon a területen tartózkodik, amely biztonságos és védett terület, megkapja ezeket.”
Hagari arról is beszámolt, hogy az IDF az éjszaka folyamán a libanoni Hezbollah infrastruktúráját is támadta.
(Telex)
Minden éjszakák legrosszabbikát élték meg a túszok hozzátartozói
A túszok és eltűntek családjainak fóruma követeli, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joav Gallant védelmi miniszter és a háborús kabinet tagjai azonnal találkozzanak velük – írja meg a Háárec.
A csoport közleményében az áll, hogy „ez az éjszaka volt minden éjszakák legrosszabbika”, az IDF első nagyszabású gázai övezetbe való bevonulása miatt.
Szorongást, frusztrációt és óriási dühöt érzünk, hogy a háborús kabinetből senki sem vette a fáradságot, hogy találkozzon az elraboltak családjaival, hogy elmagyarázza nekik, hogy a szárazföldi művelet veszélyezteti-e a 229 elrabolt ember biztonságát
− áll a közleményben.
A családok aggódnak szeretteik sorsa miatt, és magyarázatot várnak. Minden egyes perc egy örökkévalóságnak tűnik. Követeljük Yoav Gallant védelmi minisztertől és a háborús kabinet tagjaitól, hogy ma reggel találkozzanak velünk!” − tették hozzá.
(Index)
BBC-tudósító: nehéz képben lenni
Mivel sem internet, sem telefonos összeköttetés nincsen Gázában, emiatt nagyon nehéz kideríteni, hogy pontosan mi történik az övezetben – írta Jeremy Bowen, a BBC Dél-Izraelben tartózkodó tudósítója.
„Ma reggel például beszéltem az ENSZ-szel, akik műholdas telefonon keresztül tudtak csak kommunikálni a Gáza déli részén lévő fő irodájukkal. Mivel azonban nincs belső kommunikáció, nem tudnak kapcsolatba lépni a segélyezési műveleteikről gondoskodó területi irodákkal – amelyek jelenleg teljesen leálltak –, hogy megtudják, mi a helyzet.”
A BBC tudósítója szerint úgy tűnik, hogy szombat reggel az izraeli erők a Gázai övezet északi részére, Beit Hanounra koncentrálnak, és onnan egy kicsit délebbre nyomulnak.
Az elmúlt két éjszaka során voltak már harckocsikkal végrehajtott izraeli rajtaütések a Gázai övezetben, de azok után az izraeli erők kijöttek Gázából. Ami most biztosnak tűnik, hogy Izrael az elmúlt éjszaka során egy szélesebb akciót indított, és az IDF szóvivőjének szombat reggeli bejelentése alapján az erőik még mindig a terepen vannak.
Libanonból lőttek izraeli drónra
Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint a légvédelmük elfogott egy Libanonból kilőtt föld-levegő rakétát, amely egy izraeli katonai drónt célzott meg. Hozzátették, hogy az IDF pilóta nélküli légi járműve nem sérült meg, és viszonozzák a rakétatűz forrását – írja a Times of Israel.
Az észak-izraeli Tiberiasból készített felvételeken a légvédelmi rakéta füstcsíkja látható.
A libanoni Hezbollah az elmúlt hetekben többször is megkísérelt célba venni izraeli drónokat Észak-Izrael és Dél-Libanon felett.
Erdogan: fel kell hagyni az őrültséggel
Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint Izraelnek fel kell hagynia az „őrültséggel” és be kell fejeznie a gázai támadásokat. A török elnök a X-en azt írta: „A Gáza elleni izraeli bombázások tegnap este felerősödtek, és ismét nők, gyerekek és ártatlan civilek ellen irányultak, és súlyosbították a jelenleg is tartó humanitárius válságot. Izraelnek azonnal fel kell hagynia ezzel az őrültséggel, és véget kell vetnie a támadásoknak”.
Erdoğan felszólította az embereket, hogy vegyenek részt a Palesztinát támogató tüntetésen az isztambuli Atatürk repülőtéren.
Brit külügyér: teljes tűzszünet helyett "szünetekre" kell felhívni
James Cleverly brit külügyminiszter szerint a teljes tűzszünetre való felhívás nem nagyon segít a közel-keleti helyzeten. A Sky Newsnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a brit kormány következetesen „szünetekre” törekedett, hogy megkönnyítse a humanitárius segélyek bejuttatását, a túszok szabadon bocsátását és a brit állampolgárok evakuálását.
„Egyelőre semmit sem láttam vagy hallottam a Hamásztól, ami arra engedne következtetni, hogy a tűzszünetre vonatkozó felhívásokat kívánják vagy betartanák” – mondta. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság és néhány más nyugati ország a teljes tűzszünet helyett inkább „szünetekre” korlátozta a felhívását, mivel a teljes tűzszünet akadályozná Izrael önvédelemhez való jogát.
(Telex nyomán)
Soha ennyi újságíróhalált nem regisztráltak még ennyi idő alatt
Az Izrael és a Hamász közötti háborúban legkevesebb 29 újságíró vesztette életét - közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet.
A nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet helyi idő szerint pénteken New Yorkban kiadott közleményében azt írta: "adataik szerint a háború eddigi három hetében halt meg a legtöbb haditudósító azóta, hogy 1992-ben elkezdtük regisztrálni a világszerte ilyen körülmények között életüket vesztő kollégákat". A szervezet hozzátette: "a halálos áldozatok mellett fel kell panaszolnunk az újságírók zaklatását, letartóztatását és az egyéb olyan intézkedéseket, amelyekkel akadályozzák munkájukat a palesztin területeken és Izraelben".
Az újságírók civilek, akiket védeni kell, és a szándékos károkozás nekik vagy a médiainfrastruktúrában háborús bűncselekménynek minősülhet - tette hozzá a CPJ.
Szemtanúk: kórházak környékén bombáztak a legintenzívebben
Több száz épület "teljesen megsemmisült" a Gázai övezetben az éjszakai izraeli bombázásokban - közölte szombaton a palesztin polgári védelem.
"Épületek és házak százai semmisültek meg teljesen, és több ezer további otthon is megrongálódott" - mondta Mahmúd Basszal, a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló terület polgári védelmi szóvivője az AFP hírügynökségnek.
Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra és az északi kormányzóságokra - tette hozzá.
Az AFP által közölt szemtanúi beszámoló szerint a legsúlyosabb izraeli bombázás az éjszaka két kórház, a gázai al-Sifa és az indonéz adományokból felépült intézmény körüli területekre összpontosult az övezet északi részén.
Néhány órával az éjszakai bombázások megkezdése előtt az izraeli hadsereg azzal vádolta meg a Hamászt, hogy "kórházakból folytat háborút" és "élő pajzsként" használja a lakosságot, amit azonban az iszlamista szervezet kategorikusan tagad.
Eközben a palesztin fegyveresek továbbra is támadják rakétákkal az övezethez közeli izraeli településeket a hadsereg közlése szerint. Emiatt gyakran megszólalnak a légoltalmi szirénák ezeken a helyeken. Az Izrael déli szegletében fekvő, tengerparti Zikim falura mért támadás elkövetőjeként jelentkezett a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok.
(MTI nyomán)
A civilekért vérző szívvel aggódó zsidók ismét figyelmeztettek
Az izraeli hadsereg ismét felszólította Gáza lakóit, hogy egy közelgő hadművelet előtt azonnal hagyják el az övezet északi részét.
A közvetlen biztonságuk érdekében felszólítjuk Gáza északi részének és Gáza városának minden lakóját, hogy ideiglenesen költözzenek délre
– mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője.
Hagari szerint a hadműveletek vége után a civilek visszatérhetnek a Gázai övezet északi részébe.
 
 
 (Index)
Vasárnap találkozik a védelmi miniszter a túszok hozzátartozóival
Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy vasárnap találkozik a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszok családjaival, miután az izraeli hadsereg egyre fokozódó hadműveletekbe kezdett Gázában.
Gallant nyilatkozata azután hangzott el, hogy a Gázai övezetben fogva tartott 229 megerősített túsz hozzátartozói találkozót követeltek Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, a védelmi miniszterrel és a háborús kabinet tagjaival.
A Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt írták: „Ez az éjszaka volt a legrosszabb minden éjszaka közül. Szorongás, frusztráció és óriási düh, hogy a háborús kabinetből senki sem vette a fáradságot, hogy találkozzon az elraboltak családjaival, hogy elmagyarázzák nekik a dolgokat – hogy a szárazföldi művelet veszélyezteti-e a Gázában lévő 229 túsz biztonságát.”
(Telex)
Moszkva a civilekért aggódás bajnoka lett
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a Gázai övezet elleni légitámadások sértik a nemzetközi jogot, és megvan annak a veszélye, hogy évtizedeken át húzódó katasztrófához vezetnek.
Szergej Lavrov erről a BelTA fehérorosz állami hírügynökségnek adott interjúban beszélt, amelyet szombaton tettek közzé.
"Amikor elítéljük a terrorizmust, kategorikusan elutasítjuk, hogy valaki a nemzetközi humanitárius jog normáit megsértve reagáljon a terrorizmusra, beleértve azt, hogy válogatás nélkül támadjon olyan célpontokat, ahol köztudottan polgári személyek vannak jelen, közöttük a foglyul ejtett túszok" - jelentette ki Szergej Lavrov.
Lehetetlen elpusztítani a Hamász iszlamista palesztin szervezetet - amit Izrael ígért - anélkül, hogy elpusztítanák Gázát a civil lakosainak többségével együtt - tette hozzá az orosz külügyminiszter.
"Ha Gázát lerombolják és a 2 millió lakosát elűzik, mint ahogyan egyes izraeli és külföldi politikusok javasolják, ez több évtizedes, ha nem évszázados katasztrófához vezet" - figyelmeztetett Szergej Lavrov.
Oroszország, amely az azonnali tűzszünetet és a kétállami megoldást támogatja, feldühítette Izraelt azzal, hogy Moszkvába hívta a Hamász küldöttségét. Lavrov szerint Moszkva továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Izraellel is.
"Továbbra is teljeskörű kapcsolatban állunk Izraellel, és a nagykövetünk rendszeresen érintkezik velük"- mondta a külügyminiszter.
"Jeleket küldünk azzal kapcsolatban, hogy keressük a békés megoldást, és azon vagyunk, hogy ne folytassák a »felperzselt föld« stratégiáját" - mondta.
Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy ő maga is polgári személyekre támad Ukrajna-szerte. Moszkva állítása szerint nem szándékosan vesz célba civileket, csak katonai célpontok ellen támad.
(MTI)
Borrell: túl sok gyerekeket öltek meg Gázában
„Túl sok civilt, köztük gyerekeket öltek meg, ami ellentétes a nemzetközi humanitárius joggal”- írta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Gázában kialakult helyzetről.
„Gáza teljes sötétségben és elszigeteltségben van, miközben folytatódnak a heves bombázások. Az UNRWA (ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő Ügynöksége) a gázai emberek kétségbeejtő helyzetére figyelmeztet, akik áram, élelmiszer és víz nélkül maradtak. Túl sok civil, köztük gyerekek is meghaltak. Ez ellenkezik a nemzetközi humanitárius joggal” – írta Borrell X-en.
A főképviselő arról is írt, hogy elítélnek minden, civilek elleni támadást, beleértve az „Izrael elleni folyamatos, válogatás nélküli rakétatámadásokat”. Hozzátette: „Kérjük a túszok azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátását”.
(Telex)
Friss adatokat közölt az áldozatok számáról a Hamász
A Hamász szerint 7650-re emelkedett a halottak száma a Gázai övezetben. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a sérültek száma 19 450. A konfliktus október 7-i kezdete óta Ciszjordániában 111 ember vesztette életét, és 1950 ember sebesült meg.
Zoom
Fotó: Mustafa Hassona / Anadolu Agency / Getty Images Hungary
"Este megremegett a föld Gázában"
Joav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint az ország hadserege fázist váltott a háborúban, és a hadművelet további értesítésig folytatódik.
Ma este megremegett a föld Gázában
– fogalmazott Gallant.
„Támadtunk a föld felett és alatt. Mindenhol, minden szinten támadtuk a terroristákat. Az erőknek szóló utasítások egyértelműek: a műveletek további intézkedésig folytatódnak” – tette hozzá a védelmi miniszter.
(Index)
Musk besegít a Starlinkkel
A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma közölte, hogy a terület kommunikációs blokádja miatt a legfontosabb intézmények, szervezetek sem tudnak kommunikálni egymással, és ez tovább nehezíti a dolgukat. A legsúlyosabb körülmény, hogy a mentők nem tudnak a sebesülésekről, így segíteni sem képesek. A kórházba szállítást a közelben lévő civilek próbálják megoldani saját járműveikkel.
Elon Musk amerikai üzletember erre reagálva közölte, hogy a SpaceX nevű vállalata általa működtetett Starlink műholdas internetszolgáltató fog segíteni a kommunikációs infrastruktúra pótlásában a Gázai övezetben.
Szíszi: időzített bombává válhat a térség
A gázai konfliktus kiszélesedésétől óvott Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, aki szerint a térség "időzített bombává" válhat. Arra reagálva, hogy pénteken elfogtak több drónt, amely berepült az egyiptomi légtérbe, az államfő leszögezte: a háborús feleknek tiszteletben kell tartaniuk országa szuverenitását. Egyiptom szerint az izraeli határ közelében fekvő Tába és Nuveiba egyiptomi városokra zuhant drónok hat embert megsebesítettek.
Izrael pénteken közölte, hogy ezek az Irán által támogatott jemeni húszi mozgalom drónjai voltak, és izraeli területet akartak támadni.
Az egyiptomi külügyminisztérium szombati közleményben figyelmeztetett egy nagyszabású szárazföldi hadművelet súlyos veszélyeire, a humanitárius és a biztonsági kockázatokra. Felelőssé tette Izraelt az ENSZ-közgyűlés által pénteken elfogadott határozat megsértéséért, amely azonnali, tartós és fenntartható tűzszünetet követelt. A kairói minisztérium ismét felszólította az izraeli felet, hogy könnyítse meg a humanitárius segélyek biztonságos, maradéktalan és tartós eljuttatását a Gázai övezetbe. Hozzátette: a humanitárius tűzszünetet sürgető felszólítások és a Gázába történő bejutás megkönnyítésének az elutasítása elkerülhetetlen humanitárius katasztrófához fog vezetni, és veszélyezteti a térség biztonságát.
Szaúd-Arábia külügyminisztériuma is elítélte a palesztin civilek életét veszélyeztető, tervbe vett gázai szárazföldi hadműveletet.
Aggódik a WHO a kórházak környéki bombázások miatt
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tűzszünetet követelt szombaton arra hivatkozva, hogy a kórházak nem képesek evakuálni betegeiket az állandó izraeli légitámadások közben és a szárazföldi hadművelet fenyegetésének árnyékában.
A WHO szerint mély aggodalomra adnak okot a kórházak környékét érő izraeli légicsapások. A szervezet szerint a gázai övezeti kórházak máris a teljesítőképességük határán vannak a nagyszámú sebesült miatt, miközben több ezer polgári személynek is menedéket nyújtanak.
Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szombaton Genfben kiadott közleményében hangsúlyozta: attól tart, hogy egy kiterjedt hadműveletnek újabb több ezer halálos áldozata lesz a civilek között.
"A humanitárius és emberi jogi következmények nagyon súlyosak és hosszan tartók lesznek" - figyelmeztetett Türk, emlékeztetve a szemben álló feleket a nemzetközi humanitárius joggal kapcsolatos felelősségükre.
António Guterres, az ENSZ éppen Dohában tartózkodó főtitkára kifejezte sajnálkozását a Gázai övezet elleni légitámadások fokozódása és a tervbe vett nagyszabású szárazföldi hadművelet miatt, valamint ismét haladéktalan humanitárius tűzszünetet sürgetett.
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is követelte szombaton az ellenségeskedés beszüntetését és a humanitárius segélyek gázai bejutásának lehetővé tételét.
Még Netanjahuék sem találtak bizonyítékot Irán közvetlen szerepére
A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háború hosszú és nehéz lesz, és készen állunk rá - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat esti tel-avivi sajtótájékoztatóján.
A miniszterelnök közölte, hogy a Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelet a háború második szakasza. A kormányfő ígéretet tett "az ellenség elpusztítására a föld felett és a föld alatt", és ismételten felszólította a palesztin polgári lakosokat, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, ahol az izraeli támadás összpontosul.
Benjámin Netanjahu a Joav Galant védelmi miniszterrel és Beni Ganzcal, a háborús kabinet tagjával közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a több mint kétszáz túsz kiszabadításáért a szárazföldi hadművelet során.
A kormányfő igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy folytatódnak-e a túszok kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások a szárazföldi offenzíva idején.
Benjámin Netanjahu közölte, hogy az izraeli háborús kabinet megvitatta a túszok palesztin foglyokra történő kicserélésének kérdését, de további részleteket nem árult el.
A kormányfő közölte, nem állnak a rendelkezésére olyan adatok, amelyek szerint Iránnak közvetlen köze lett volna a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadáshoz, de hozzátette, hogy tudomása szerint a Hamász katonai kiadásainak 90 százalékát Teherán finanszírozza.
(MTI)