Izrael másodszor is figyelmeztette a Gázai övezet déli részén található Hán Júniszban tartózkodókat, hogy hagyják el a várost. Hán Júnisz Gáza után az övezet legnagyobb városa, aminek több százezer lakója van, rajtuk kívül több százezer, az övezet északi részéről érkezett menekült is lehet a településen.
Zoom
Menekülés északról (fotó: Mohammed Salem/Reuters)
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy munkatársa erről azt nyilatkozta: "arra kérjük az embereket, hogy hagyják el a területet. Tudom, hogy ez sokuknak nem könnyű, de nem akarjuk, hogy civilek kerüljenek a kereszttűzbe".
Zoom
Menekült gyerekek Hán Júniszban - ott sem lehet maradásuk (fotó: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters)
Az övezet déli részén már most is borzalmas körülmények uralkodnak, a kórházak nagy része leállt, a lakosság nagy része alig jut ivóvízhez, és az utcákat elöntötte a szennyvíz. A város megtámadása tovább rontana a helyzeten.
Zoom
Ez marad az IDF után (fotó: Reuters)
Az izraeliek most azt szeretnék, hogy a Hán Júniszban tartózkodó több százezer ember a város és a tenger közötti területre vonuljon.
Ez egy részben sivatagos, részben mezőgazdasági termelés alatt álló terület, ahol nincsen a lakosság igényeire szabott infrastruktúra.
(Guardian - Telex nyomán)
Erre megy ki a talmudi játék: