/Alább a Prosti Srácok cikke változtatás nélkül, az egyébként ennél többre hivatott Pilhál Tamás tollából./
A PestiSrácok.hu megszerezte Simicska Lajos két plakátcége és a Jobbik közti plakátszerződéseket, amelyekből fény derül egy minden határt átlépő, elképesztően arcátlan pártfinanszírozási mutyira. Az oligarcha olyan feltételekkel kötött szerződést, amelyekkel gyakorlatilag több százmillió forintot ajándékozott a baloldalra átlavírozó néhai nemzeti pártnak. Nem túlzás azt állítani, hogy az évtized legdurvább pártfinanszírozási botrányával állunk szemben. És Vonáéknak még van arcbőrük ma este tüntetni, amiért az ÁSZ megbüntette őket egy másik, szintén több százmilliós plakátmutyi miatt. Portálunkon most elolvashatják mindkét szerződést!
Portálunk megszerezte azt a két adásvételi szerződést, amelyet Simicska Lajos két plakátcége, a Publimont Kft. és az Euro Publicity Kft. kötött a Jobbik Magyarországért Mozgalommal ez év szeptember 19-én. A megállapodásokból kiderül, hogy a Publimont a 978 plakáthelyét bruttó 124,2 millióért, az Euro Publicity pedig 41 plakáthelyét 5,2 millió forintért adta el. Vagyis az összesen 1019 plakáthelyet cakkpakk 129,4 millió forintért szerezhette meg az ellenzéki párt, ami még éves bérleti díjként is hihetetlenül csekély összeg lenne, nemhogy vételárként.
Számos trükk szolgálja azt, hogy Vona Gábor pártja gyakorlatilag több százmillió forintos „kegyúri adományhoz” jusson. Egyrészt a két szerződés alapján 2017. szeptember 28-ig mindössze 27,5 millió forintot kellett kifizetnie a Jobbiknak. A fennmaradó 101,9 millió forintot 2018. május 31-ig kell kicsengetniük, tehát csak a választások után. Ugyanakkor a kontraktusok egy rendkívüli trükköt – vagy talán inkább: csalást – is tartalmaznak: rögzítik, hogy amennyiben a vevő nyolc napon túli fizetési késedelembe esne, akkor a plakáthelyek visszakerülnek Simicska cégeihez, és a két fél elszámol egymással. Szó szerint ez olvasható mindkét szerződésben:
Amennyiben Vevő bármelyik vételárrész megfizetésével 8 (nyolc) napon túli késedelembe esik, úgy Eladó jogosult a jelen adásvételi szerződéstől, a Vevőhöz címzett egyoldalú írásbeli nyilatkozattal elállni, mely elállásról szóló nyilatkozat közlése a jelen szerződést felbontja, és a reklámberendezések tulajdonjoga minden további jogcselekmény nélkül visszaszáll az Eladóra.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a Jobbik nem fizeti ki a fennmaradó 101,9 millió forintot jövő május végéig – vagy mert nem tudja, vagy mert egy titkos, ez idáig nem ismert megállapodásban vállalták, hogy nem is fogják – akkor a reklámfelületek újra Simicskához kerülnek. Ez esetben a Jobbik csekély 27,5 millió forintért nyolc hónapig hirdethet több mint ezer plakáthelyen. Vagyis plakátonként összesen 27 ezer forintot fizet erre az időszakra, ami egy hónapra vetítve a nevetségesnél is nevetségesebb, 3200-3300 forintos bérleti díjat jelent.
Eközben a Simicska-cégek óriásplakátjainak havi listaárai 114 ezer és 317 ezer forint között mozognak. Ráadásul ezért az összegért nem megvenni, csupán bérelni lehet a plakáthelyeket egy hónapra. Ebből is világosan látható, milyen irgalmatlanul nagy kedvezményt adott az oligarcha az általa favorizált pártnak. Valójában itt bújtatott pártfinanszírozásról van szó, amelyet egy adásvételi szerződésnek álcázott, mélyen áron aluli bérleti szerződés formájában ütöttek nyélbe.
Csak a nemzet? Nem. Csak a Jobbik!
Simicska cégei a szerződésekben még azt is kikötötték, hogy a Jobbik csak politikai hirdetéseket helyezhet el a plakátokon, gazdaságiakat nem. Ezt szó szerint így fogalmazták meg a PestiSrácok.hu által megszerzett dokumentumokban:
Vevő kötelezettséget vállal arra, hogy tulajdonszerzése napjától 2020. december 31. napjáig a reklámberendezéseket kizárólag saját, valamint tagjai politikai tevékenységének népszerűsítése céljából hasznosítja, azokat harmadik személy rendelkezésére nem bocsátja, a reklámberendezéseket tovább nem értékesíti, a reklámberendezéseken gazdasági reklám semmilyen formában nem jelenik meg.
A szerződés azt is kiköti, hogy ha ezt a feltételt Vevő megszegi, jogsértésenként 50 ezer forintos kötbért kell fizetnie.
És még van képük tüntetni
A portálunk által most közzétett szerződések fényében jó okkal feltételezhető, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényesen, jogszerűen és arányosan járt el, amikor a közelmúltban megállapította: a Jobbik 331 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el az év első felében. (A pontosság kedvéért: az nem ugyanez a plakátügy volt, hiszen akkor még nem adta el bagóért a plakáthelyeit Simicska, „csupán” potom áron engedte azokon hirdetni Vonáékat!) Az ÁSZ október elején jelezte, hogy a Jobbik többszöri értesítés, valamint helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének a 2015-2016. évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. A számvevőszék a jelentéstervezetben tájékoztatta a pártot, hogy
a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül.
A Jobbik ma estére fáklyás tüntetést hirdetett a Fidesz Lendvay utcai székházához tiltakozásul az ellen, hogy a pártot úgymond el akarják lehetetleníteni. A demonstrációhoz csatlakozott a balliberális ellenzék több pártja is. A fenti dokumentumok viszont arra utalnak: a korábbi és a mostani plakátmutyi ügyében sem ellehetetlenítésről vagy állami túlkapásról lehet szó. Pártfinanszírozási gigamutyiról annál inkább.
Mint azt korábban megírtuk, a Jobbik nyár elején kapott egyértelműen korrupcióra utaló kedvezményt Simicskától. A párt előzőleg össze-vissza beszélt, hogy hány plakáthelyen hirdettek, több száz volt a különbség a legkisebb és a legnagyobb szám között. 30-40 ezer forintos plakáthelyekért fizetett a Jobbik Simicskának 6 ezer forintot, csak az állam ÁFA-vesztesége havonta 100 millió forintnál is több volt. Az ügyben a NAV is nyomoz.