Az előrehozott választások érdekében tovább folytatja kedden a Kossuth téren a demonstrációt a Civil Összefogás Fórum - szól a hír. A "civilek" kísérletet tesznek arra, hogy a házbizottság pozitív döntése esetén felolvassák nyilatkozatukat az április 14-i parlamenti vitán, mert annak hatására egészen biztosan kiírják majd az új választásokat, rengeteg példa van rá...
A Civil Összefogás Fórum (CÖF) április 14-re déltől este tíz óráig tiltakozást jelentett be a Parlament elé. Utána haza, lefeküdni azzal a kellemes tudattal, hogy sokat tettünk a kormány takarodásáért. A szervezők a tiltakozást azzal indokolták, hogy a jelenlegi válságos helyzetben a közvetlen demokrácia szerepe felértékelődik. A CÖF nem tekinti legitimnek az esetlegesen megalakuló új kormányt, mivel nem rendelkezik a választópolgárok felhatalmazásával. A rendezvényre száz-százhúsz polgármestert várnak, és nemzetközi megfigyelőket is hívtak a szervezők.
Fricz Tamás, a CÖF egyik fő fideszes szervezője a tiltakozás kapcsán elmondta, hogy az Alkotmány utcában egy dobogóról fognak elhangzani a beszédek. A tiltakozás másik része, hogy a CÖF részt kíván venni a konstruktív bizalmatlansági indítvány vitájában. Fricz kijelentette: ez egy nagyon különleges dolog, erre precedens korábban nem volt, hogy egy civil szervezet felszólaljon az Országgyűlésben. A CÖF még a mai napon Szili Katalinhoz fordul, hogy a házbizottság döntsön erről, és fel tudjon szólalni a parlamentben a CÖF egyik képviselője. Fricz Tamás bízik benne, hogy ez megvalósulhat, és a közvetlen demokrácia találkozhat a népképviselettel. „Ha mégis nemet mondanának a kezdeményezésre, akkor mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy az állampolgárok véleménye nem érdekli a parlament többségét”.
A szervezők bejelentették: a polgári engedetlenség eszközével nem kívánnak élni. Miért is kívánnának.
(MNO nyomán)