A Magyar Érdemrend tiszti keresztjét adta át ifjabb Koszorús Ferencnek, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) elnökének és Mario Diaz-Balart amerikai republikánus képviselőnek, a kongresszusi magyar caucus tagjának Washingtonban Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
Koszorús Ferenc a laudáció szerint a legrégebbi amerikai magyar szervezet elnökeként egyik fő szószólója az amerikai magyarok érdekeinek. "Az AHF élén a kihívásokkal leginkább terhelt időszakban kiállt Magyarország igazságos bemutatása mellett, és többször felszólította az amerikai tisztségviselőket arra, hogy tartsák tiszteletben a Magyarország választotta utat, összpontosítsanak azokra a stratégiai ügyekre, amelyek a legfontosabbak a magyarok és az amerikaiak számára, valamint fordítsanak nagyobb figyelmet a Kárpát-medencei magyar kisebbség emberi jogainak védelmére".
A kitüntetett "méltó apjának, a néhai Koszorús Ferenc ezredesnek az örökségéhez, akinek embersége és hazafias szolgálata példaértékű". (Koszorús ezredes páncélosaival 1944. július 5-én és 6-án megakadályozta az úgynevezett csendőrpuccsot, amivel a metéltbarát Horthyval megakadályozták a budapesti zsidóság deportálását - azóta is hálásak érte a "túlélők" és leszármazottaik, akikkel "megmenekülésük" óta rengeteg csodálatos közös élménye volt nemzetünknek - a szerk..) Ifjabb Koszorús Ferenc jelentős erőfeszítéseket tett Magyarország NATO-tagságáért, amerikai vízummentességéért és a magyar kisebbségek védelméért - derül ki továbbá Németh dicséretéből.
Köszönő beszédében a kitüntetett kijelentette: rendíthetetlen meggyőződése, hogy Magyarországnak és az Egyesült Államoknak továbbra is erős baráti és jó szövetségesi kapcsolatokat kell ápolniuk. Mint fogalmazott, sajnos előfordulhat, hogy "néhány disszonáns hang Magyarországról téves és megalapozatlan ítéletekhez vezethet".
A kubai származású Mario Diaz-Balart képviselő elkötelezettsége az emberi jogok érvényesülésének előmozdítása mellett Kubában és szerte a világon példaértékű a méltatás szerint, és nemcsak az amerikai kongresszusban, de messze az Egyesült Államok határain túl is elismert. A politikus a kongresszusi magyar képviselőcsoport (caucus) tagja, amióta csak megválasztották képviselőnek, és megbízható támogatója az Orbán-kormánynak, amellyel megtalálta a közös hangot a kommunizmus elleni közös harc melletti elkötelezettségben.
Koszorús Ferenc szerdán, Mario Diaz-Balart pedig csütörtökön vette át a kitüntetést ünnepélyes keretek között Szapáry György washingtoni magyar nagykövet rezidenciáján.
"Hasznos lenne, ha Amerika nagykövetet küldene Budapestre"
A közös transzatlanti értékek megerősítésének fontossága is nagy hangsúlyt kapott Washingtonban Az atlanticizmus feléledése Európában: veszélyek és lehetőségek címmel megtartott hatodik Egyesült Államok-Közép-Európa Stratégiai Fórumon csütörtökön.
Victoria "Fuck the EU" Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese méltatta a közép-európai országoknak a "orosz agresszió" alatt Ukrajnának nyújtott eddigi támogatását. Hangsúlyozta a Moszkva ellen bevezetett szankciók fenntartásának, a transzatlanti közösség Ukrajna iránti szolidaritásának és egységének fontosságát.
Nuland közölte: minden NATO-országnak többet kell tennie annak érdekében, hogy a transzatlanti térséget megközelíthetetlenné tegye az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) toborzási és pénzügyi tevékenysége számára. Leszögezte, hogy a nyugati országok az értékeiket és életmódjukat védelmezik, legyen szó akár Luhanszkról, akár Rakkáról.
Az amerikai diplomata szerint a közös értékeket nemcsak kívülről kell megvédelmezni, hanem belülről is meg kell erősíteni. Aggasztónak nevezte a demokrácia és szabadság belső fenyegetettségét Közép-Európában, a demokráciában tapasztalható visszacsúszást és a korrupciót.
"Még olyan országokban is, amelyek élvezik a NATO- és az EU-tagság előnyeit, találunk olyan vezetőket a térségben, akik úgy tűnik, elfelejtették azokat az értékeket, amelyen ezek az intézmények alapulnak" - jelentette ki. "Ma azt kérdezzük ezektől a vezetőktől : hogyan tudnak éjjel úgy aludni a NATO-szerződés 5. cikkének takarója alatt, hogy nap mint nap erőltetik az illiberális demokráciát, felkorbácsolják a nacionalizmust, korlátozzák a sajtószabadságot és démonizálják a civil társadalmat?" - kóstolgatta Orbánékat Nuland.
"Ugyancsak kérdezem azoktól, akik védelmezik korrupt tisztségviselőiket az igazságszolgáltatástól, megkerülik a parlamentjüket, ha az számukra úgy kényelmes, és olyan piszkos üzleteket kötnek, amelyek növelik országuk függőségét egy energiaforrástól, a diverzifikálás meghirdetett politikája ellenére, mennyire teszi ez az önök országát erősebbé és biztonságosabbá?" - tette fel a kérdést Mrs. Fuck the EU.
Idézte Barack Obama elnök múlt heti felszólalását, amely szerint az "elnyomó kormányok" egyformán azt a gyakorlatot folytatják, hogy meggyengítik a civil társadalmat, aláaknázzák nemzetük biztonságát, szabadságát és jólétét, amit külső hatalmak kihasználnak. "Csak akkor maradhatunk erősek, ha megvédjük a politikai pluralizmust, a civil társadalmat és az egyet nem értés jogát saját határainkon belül, és a kormányaink tiszták, valamint átláthatók és elszámoltathatók a nép által, amelyet szolgálnak" - jelentette ki.
Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke felszólalásában egy új típusú közép-európai biztonságfelfogás kialakításának szükségességéről beszélt, amely egyaránt tartalmaz gazdasági és katonai elemeket. Rámutatott, hogy a transzatlanti együttműködésben nemcsak a bővítés, hanem a mélyítés is fontos. Szavai szerint az EU és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) kiváló alkalmat kínál arra, hogy Magyarország és a térség biztonságát hozzákapcsolják a transzatlanti térség gazdasági sikerességéhez. "Ez a végső garanciája igazán a mi biztonságunknak, ezért nagyon fontos, hogy sikeresen tudjuk ezt a szabadkereskedelmi megállapodást támogatni és egyes sajátos érdekeket érvényesíteni benne" - mondta Németh Zsolt az MTI-nek a tanácskozás szünetében.
Kijelentette, hogy a NATO és a TTIP egymást kiegészítő viszonyban áll. A washingtoni szerződés 2. cikkelyére hivatkozva utalt arra, hogy a NATO-nak mindig is volt gazdasági hivatása, és sürgette, hogy a szervezet "gazdasági fegyverét" foglalják mielőbb egy új gazdasági-biztonsági koncepcióba.
Az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt életbe léptetett gazdasági büntetőintézkedésekkel kapcsolatban kijelentette: "tartjuk a nemzetközi kötelezettségeinket, hiszen amit közösen döntöttünk el, mint adott esetben a szankciókat, azt csak közösen szabad megszüntetni is". "Nem szabad azt gondolni, hogy a szankciók önmagukban megoldják a kérdést" - tette hozzá. Rámutatott arra, hogy Magyarország érdeke a kreatív diplomácia, Ukrajna elkötelezett támogatása és a szabadkereskedelmi megállapodás az ukránokkal, amely hosszú távon elvezet az ország integrálásához a transzatlanti térségbe.
Edward Lucas vitavezető, a CEPA főmunkatársa felkérte Németh Zsoltot, hogy reagáljon a Nuland által Magyarországgal szemben "nem túlságosan burkoltan" megfogalmazott bírálatokra. Németh Zsolt válaszul kijelentette: hasznos lenne, ha az Egyesült Államok két év után nagykövetet küldene Budapestre, mert így pontosabb információkhoz juthatna a magyar politikáról.
Az Orbán Viktor kormányfő tusnádfürdői kijelentéseivel kapcsolatos kérdésekre válaszolva Németh Zsolt elmondta, hogy Magyarországra értékválasztásával kapcsolatban inkább a kereszténydemokrácia, mintsem a liberális demokrácia kifejezés a találó, és a miniszterelnök az illiberális demokráciákat úgy említette, mint amelyek sikeréből szintén érdemes tanulni.
Németh Zsolt kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Oroszország elleni szankciók alternatívája a diplomácia lehet. Különösen fontosnak nevezte a minszki megállapodás végrehajtását, ami magában hordozza a szankciók átalakításának, vagy enyhítésének a lehetőségét is, és ami különösen a gazdasági szankciók esetében egybevág Magyarország érdekeivel is.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: