Döbbenetesen elszaporodtak, Bonyhád kivételével, [Tolna] megyeszerte a vagyon elleni bűncselekmények, mondta Daubner Gabriella a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

Számuk január végéig 97,1 százalékkal, 104-ről 205-re nőtt. A betöréses lopások száma 114,6 százalékkal, 41-ről 88-ra nőtt. Ugyanezt tapasztalni a szomszédos megyékben, sőt országszerte is. (Kuruc.info: kiemelés tőlünk)

Ami Tolnát illeti, még nem tudják, hogy kiszabadultak-e a börtönből erre szakosodott csoportok, vagy esetleg más megyéből érkező bűnözőkről van szó.

Az is látszik, hogy főként üzlet-betörésekre szakosodtak de nagyon sok a lakásbetörés is. A rendőrség mindent megtesz, amit ilyenkor tehet.

Gyakrabban járőröznek az érintett  helyeken, portyákat szerveznek.

Az ingatlanok és ingóságok védelméről azonban elsősorban mindenkinek saját magának kell gondoskodni. Ezzel kapcsolatban állított össze hasznos tanácsokból álló gyűjteményt Farkas Kinga sajtóreferens.

Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig ellenáll, inkább odébb áll. Családi házaknál az a fontos, hogy minden ajtó, ablak védett legyen. A társasházakban a bejárati ajtó legyen erős, lehetőleg több ponton záródjon, vagy több zár legyen rajta.

A betörők leginkább a készpénzre és ékszerekre utaznak ezeket érdemes jól elzárni. Előfordult már az is, hogy a lakásban szem előtt lévő indítókulccsal az autót is ellopták.

A legjobb mechanikai és elektronikus védelem is kevés, ha nem tartjuk be az alapvető biztonsági magatartási szabályokat. Akkor is be kell zárni az ajtót, ablakot, ha csak rövid időre megyünk el otthonról.

Aki elvesztette a kulcsát, haladéktalanul cseréltessen zárat. Soha nem szabad a lakáskulcsot kinti rejtekhelyen hagyni, mert a betörők ezeket a helyeket jól ismerik. Belül is ki kell venni a kulcsot az ajtóból, ha annak üveges része is van.

Vigyázat! A bukóra hagyott ablakokat a betörők nagyon könnyen kinyitják. Idegeneknek ne nyissunk ajtót! A biztonság legfontosabb eleme,  hogy a szomszédok kölcsönösen segítsék egymást. Hasznos lehet –főleg idősebbek esetében – ha például az olcsó vezeték nélküli csengő jelző része az egyik, a csengő meg a másik házban vagy lakásban van. Gond esetén gyorsan lehet jelezni a szomszédnak. 
(TEOL)