(22:32: frissítés: hozzáadtuk a cikk végéhez a zsIndex anyagát, valamint a cikktörzsben egy teljesen új, az Index-förmedvény hazugságait tárgyaló szekciót.) Aki figyelemmel kísérte a Gyöngyöspatáról beszámoló híreket (legutolsó saját ITT), véleménycikkeket, többek között észrevehette a következő furcsaságot: az első híradások még arról számoltak be, hogy, idézzük a Függelékben szereplő cikk kapcsolódó részét, „négyszázötven cigány él, és ebből négy-öt csinálja a feszültségeket – mondotta [Cseme László helyi cigó]". Aztán ez a szám lassan „felkúszott” 5-6 renitens kiccsáládra (lásd pl. az ITT található, LMP-s, azaz szélsőségesen elfogult cikket).

De itt nincs vége! Az előbb már említett LMP-s cikk olvasói hozzászólásai között találtuk a következőt (javítva idézzük; elkövetőjének nagybátyja a helyi iskola igazgatója, így könnyen azonosítható, azaz – vélhetően – nem beszél ökörségeket): „A jobbikosok nem generálnak feszültséget, hanem segítenek megoldani a cigányproblémát, mert nem igaz az, hogy 3-4 család tartja fenyegetésben a falut, mert az iskolában is nagyon sok gyerektől rettegnek, pedig azok még 10-14 évesek (Kuruc.info: de már ilyen korban is szemrebbenés nélkül gyilkolnak, lásd Hajdúhadház, Lak stb.). Az utcákon pedig egyenesen rettegnek.” Amelyet (hogy ti. az ottani cigányok túlnyomó többsége? egésze? bűnöző) két dolog is alátámaszt. Az egyik az, amit az elsőként hivatkozott Gyöngyösi Hírhatár-anyag is egyértelműsít: „A polgárőrök előre láthatóan két hétig maradnak Gyöngyöspatán, ahol máris nagy a felháborodás a roma lakosság körében. Vajon, kérdezzük naivan, miért zavar bárkit is, ha polgár/rendőrök járőröznek a háza előtt? Tán csak nem azért, mert azzal a kis játékai (bűnözős, rablások, lopott holmi szállítgatása, kábelszigetelés-égetés stb.) megnehezülnek? De mit is írunk – jól tudjuk, a cigányok mindenhol, mindenkor zokon vették, ha például térfigyelő kamerákat szereltek fel a településükön (pár konkrét példa ITT és ITT, alul). Egész biztosan azért, mert normakövető, törvénytisztelő emberek, hát persze.

Azt már, a fentiek (miért lenne bármi törvénytisztelő embernek baja azzal, ha a környékén több a rendőr?) fényében meg sem kérdezzük, hogy ha úgymond a település cigóinak a túlnyomó többsége tisztességes, akkor miért nem „nevelték meg” a bűnöző úgymond törpe minoritást, mondjuk a Romani Kris nevében, különösen azon célból, hogy azok ne járassák le a „többséget”? Nem kell válaszolni, a feleletet tudjuk, különösen azok után, amit már oly sokszor hallhattunk a cigóvezérek szájából (kezdőhivatkozás ITT), hogy ti. a cigányság összetart, és a világ minden kincséért nem adná ki nekünk, alsóbbrendű „gádzsóknak” a bűnözőit.
Tehát, válaszként a címben feltett kérdésre: a településen kivétel nélkül(!) minden cigány bűnöző, de legalábbis bűnpártoló. Így lesz az általuk hazudott 4-5 renitensből 450...

A polgármester

Ha már az LMP-s cikk hozzászólásaiban levő helyi-információk közül szemezgetünk, hadd hívjuk fel a figyelmet Tábi László polgármesterre, aki, finoman szólva, nem a legmegfelelőbb ember a posztján. Miért is? Nem, nem csupán azért, hogy, idézzük a Barikád alább, a 2. függelékben található cikkéből a következőt: „A polgármester, amint az a gyűlés elején kiderült, békét szeretne, de felelősséget nem vállal a kialakult helyzetért.” Hát akkor ki a búbánat vállalja? Mi a fenéért indult el egyáltalán a választáson "nyuszi úr", ha nem képes még a rendet sem fenntartani – például úgy, ahogy Érpatakon csinálják?

Azért is, mert, idézzük az egyik hozzászólót (ennek igazságtartalmát nem ellenőriztük – ha valaki megtenné, videóknál konkrét perc:másodperc időpontokkal, cikkeknél pedig URL-lel és körülbelüli hellyel, legyen szíves jelezze), „ha a Barikád kérdezi [Tábi Lászlót], szerinte tombol a cigányterror, és örül, hogy végre valaki törődik velük. Ha a HírTV, akkor vannak ugyan gondok, de politikai indíttatású támadást sejt a Jobbik akciója mögött. Ha meg az LMP, akkor már kifejezetten betiltatni akarja a dolgot.”

Arról, hogy a bűnözőcigóktól mennyire „független” a polgármester, még idézzük egy szintén helyi információját INNEN, az LMP-s cikk alól: „A polgármesterünk egy báb, akit a jegyző meg a cigányvajda irányít... Sajnos megválasztották, de nagyon úgy tűnik, hogy újraválasztás lesz, mert ellene is nagyon sokan tiltakoznak. A Magyar Nemzetben elég sok minden le van írva a helyzetről, nekem az tűnt a legjobb nyilatkozatnak, amit a nagybátyám, az iskolaigazgató tett. Szerencsére ma egyetlen cigányt se láttam a faluban, mert ezen a héten még itt van a Gárda, de gyerekeket már elmenekítették a cigányok, mert se iskolába, se óvodába nem járnak. Nagyon remélem hogy hamarosan új polgármester lesz, mert ez így nem állapot.No comment!
A zsIndex

A többek között még az MTI híreit is tudatosan, a cigányok érdekében meghamisító (lásd pl. EZT és EZT az esetet) zsIndex is kitett magáért. Tegnapelőtt megjelent anyagukat nem más, mint az antifa küzdelem élharcosa, a múltkori, „hóláncas” cikkét lezáró, szuperkönnyfakasztó „Valahol megint felsír egy gyerek”-ezésével a sajtótörténelembe magát beírt Miklósi Gábor megint összerittyentett egy, finoman szólva, egyoldalú cikket. A harmadik függelékben teljességben olvasható anyagában kizárólag a cigók kapnak szót, a cigányterrortól szenvedő „gádzsók”, ill. a más, nem feltétlen „náci” lapok által megírt tények nem. Emiatt az egész cikk végkicsengése a szokásos: „a náci Jobbik és a Gárda a makulátlan, példás életvitelű cigányságot üldözi megint”. Cigányvédő „újságírás” zsIndex-módra. És ezeknek van pofájuk azt hazudni, hogy függetlenek. Röhej.
Az anyag, természetesen, hemzseg a tudatos hazugságoktól. Egyik ilyen pl. a következő: „A demonstráción többek közt a roma bűnelkövetők és a vérfertőzések növekvő számával (egyik adatról sincs hatósági nyilvántartás) riogató Sneider Tamás”. Nos, Miklósi „hazudós” Gábort tájékoztatjuk, hogy igenis vannak bűnügyi nyilvántartások, „csupán” ezek nem publikálhatók nyilvánosan. Ellenben ezek általában mindig kiszivárognak, vagy esetleg a rendőri vezetők maguk „kotyogják ki” őket – lásd pl. az ominózus 1300 esetet, a miskolci rkap. hírhedt nyilatkozatát vagy a HírTV által megszerzett belső budapesti gyilkosságos statisztikát (mint mindig, kattintsunk a hivatkozásokra további információkért!). Ami pedig a vérfertőzést illeti, azoknál még csak „nyelvbotlásra”, „véletlen elszólásra” vagy „a rendőrségtől a HírTV-sek által / számára kicsempészett adatokra” sem kell támaszkodni: ezeket eleve tudományos lapokban publikálják (példa ITT). Ennyit Miklósi komolyan vehetőségéről.

Ezt írták a cigányok...

Érdemes elolvasni, mit műveltek az eset kapcsán az internetes cigány megmondóemberek. Egy kisebb lista az általuk elkövetett cikkekről, kommentárral:

Nyílt levél dr. Polt Péter Legfőbb ügyész úrhoz!  - Villás Lajos, Kádár díszcigány „rendőre” (jó kezdőhivatkozás ITT), a tőle megszokott, a Jobbik betiltását követelő nyafija. Összevissza hazudozik, pl. azt állítja, a Sajóbábonyban fegyvertelen fehér lányokra támadó lincselőcigányokat elítélte a bíróság. (Hazugság; a miskolci „Halál a magyarokra!” cigókkal tette ezt.) Egy másik, jellemző hazugsága az, hogy, idézzük, „Valaki, még az életét is eldobta magától, mert a szomszédja egy barna bőrű ember lett.” Nos, ehhez nem teszi hozzá, hogy ezt csak és kizárólag maguk a bűnözőcigányok állítják így, és senki más.

ÉRIK MÁR A PÁRÁSZT KORCS GECIKNEK A FEL KONCOLÁS! PARASZTOK TUCATJAI LESZNEK KI SZÖGELVE A FALAKRA,MENEKÜLNI FOGTOK A "SAJÁT" ORSZÁGOTOKBÓL!!!!! - a Nácik, haza! központi cigányblog, amit a cigányság szintén központi  médiuma, a RomNet is népszerűsít (tessék, ITT ellenőrizhető) egyik vezető „publicistája”, Romanista „alkotása”. A cikktörzs „mondanivalója” nem sokban különbözik a címtől: igen, szerinte (ahogy a cigók túlnyomó többsége szerint is) a magyarokat ki kell irtani.

Gyöngyösapátiért miért nem ítéli el a gádzsó bíróság a Paraszt Magyar Gárdásokat? - a mi áldott jó Balogh Artúrunk cikke, itt Cigány Szabadkőműves álnév alatt. Jellemző a „tudására”, hogy még a település nevét sem tudja leírni (Gyöngyöspata vs. Gyöngyösapáti) – és ez diplomás politológus. Nos, látva a pozitív egyetemi diszkrimináció tombolását és Baloghhoz hasonló „eredményeit”, nem csodálkozunk majd, ha új átkozódás lenne születőben: „Hogy a +D-s [pozitív diszkriminációval az egyetemre bejuttatott, majd ott a diplomáig elrugdosott cigány] orvos műtsön meg téged!” Cikkének tartalma meg még szánalmasabb.

Róma test vérűnk bubo1 minden Romát gyöngyöspatára hív!! Romák mindenki oda!! Le kell mészárolni a magyarokat a jobbikosokat a gádistákat!! Fegyverbe! - igen, ezt a mindmáig aktív Romák Angyalai (a Gárda cigány ellen-szervezete) egyik aktivistája írta. Apropó, Pintér úr, a Romák Angyalai miért fenyegetheti nyíltan a jobbikosokat, magyarokat kiirtással, lemészárlással? Ezer és egy olyan szálat már felkutattunk itt a Kurucon, amely alapján már egy éve elkaphatták volna a csapatot.  Ráadásul nyíltan blogot vezetnek (tessék, ITT van, lehet olvasgatni – figyeljük meg jobb oldalt, ezek is a Nácik, haza!-t ajánlják elsőként), amely a cikkeket felrakók IP-i alapján gyors eredményre vezetne. Ugyanez (az IP szolgáltatótól - itt a C-Press - történő lekérése) eljátszható lenne a C-Press-re gyakran író aktivistájuk („Bubo1”) esetében is. Miért nem tették-teszik? Ja, hogy csak az állítólagos cigóvadászok ellen kell fellépni, a „gádzsók” ellen intifádát hirdető, ráadásul a képeik, videóik alapján félkatonai, vélhetően fegyveres gárdát fenntartó cigók ellen nem?

Első függelék: a Gyöngyösi Hírhatár anyaga:

Félelem és reszketés Gyöngyöspatán?

Gyöngyöspatán forronganak az indulatok a roma és a magyar lakosság között. Az igazi felháborodást egy középkorú férfi öngygilkossága okozta, aki a gyanú szerint azért vetett véget életének, mert nem tudta elviselni tovább a falusi romák támadásait.  A mai napon az ország minden pontjáról érkeztek egyenruhás polgárőrök a közbiztonság helyreállítása érdekében. Az ott élő romák szerint ez méginkább szítja a feszültséget.

A Gyöngyösi  - Hírhatár a helyszínen volt, amikor az egyenruhások megkezdték járőrszolgálatukat a faluban. Exkluzív tudósítást olvashatnak a pattanásig feszült helyzetről, Gyöngyöspatáról!

Pichler Gábor György, a Jobbik Magyarországért Mozgalom gyöngyöshalászi szervezetének elnöke elmondta, hogy egészen pontosan arról van szó, hogy a vagyon elleni bűncselekmények elviselhetetlenné váltak a helyi lakosok számára, a legapróbbtól elmehetünk a legnagyobb okozóig.

 - Ki kell mondjuk, hogy ha nem is a rendőrség hibája, de a rendőrség nem igazán tudja kezelni a helyzeteket , de a Szebb Jövőért Polgárőr  egyesület azonnal felajánlotta segítségét a helyi lakosságnak.

Pichler Gábor György  elmondta azt is, hogy a helyi rendőrkapitányság is örömmel látja őket. A prevenció a fő feladatuk a helyi cigányság azon rétegeinek számára, akik bűnözésből élnek. Szerinte a  jelenlétükkel  vissza tudják szorítani majd a bűnözést.  A továbbiakban pedig folyamatossá szeretnék tenni a jelenlétüket országos szinten is. Gyöngyöspatán ehhez minden szakhatósági engedéllyel rendelkeznek – mondta el a gyöngyösi-hírhatárnak a gyöngyöshalászi Jobbik elnöke.

- Megkerestek helyi emberek, ugyanúgy vállalkozók magánemberek is, ezért úgy döntöttünk, hogy a Szebb Jövőért Egyesület és több nemzeti szervezettel karöltve lejövünk a faluba és bebizonyítjuk, hogy két hét alatt is rendet lehet tenni -  mondotta Kiss Róbert parancsnok .

Az egyesület parancsnoka elmondta azt is, hogy több helybeli biztosított szállást nekik, valamint élelmiszert is küldenek az ország több pontjáról. Fő feladatuknak a bűnfelderítést és bűnmegelőzést tartják, erőszak nélkül szeretnék elsimítani az ellentéteket – jelentette ki Kiss Róbert.

Kévés Tamás képviselő szerint ez a probléma országos szintű, és szükséges a magyar lakosság biztonságérzetét helyre állítani, s ehhez békés megoldásokat kell keresni.

De ezt a fajta  rendfenntartást, ha kell, akkor  Gyöngyösön is igénybe fogják venni.

Kovács Tiborné helyi lakos örömel vette tudomásul, hogy megnövekedett az egyenruhások jelenléte Gyöngyöspatán.

 -Nagyon örülök, szívből örülök, hogy itt vannak… békességet akarunk, nem akarjuk, hogy fizikai és lelki terrorba tartsanak bennünket.  Lopások vannak, a kertbe nincs semmi, attrocitások történnek az idősek felé. Ezek már mindennapos dolgok. De ez már olyan környék, hogy a rendőr hiába jön. És már a lakásban is félünk. Szeretnénk biztonságban élni. Tehetetlenek vagyunk. Azt  várjuk, hogy tényleg szép legyen a környék meg biztonságos és nyugodt, ennyi az egész – zokogta el magát a nő.

Cseme László helyi roma lakos szerint nem kellene általánosítani.

-Van itt pár személy, aki csinálja a feszültséget, nem kell általánosítani, mert itt négyszázötven cigány él, és ebből négy-öt csinálja a feszültségeket – mondotta.

Azonban most nagyon félnek -tette hozzá.

Tábi László polgármester a Gyöngyösi–Hírhatár kérdésére válaszolva elmondta, hogy nem szeretné, ha polgárháborús állapotokról számolnának be a híradások, hiszen ez túlzás.

 -Érzékeljük a bűnözés jelenlétét, sőt nap mint nap találkozunk bejelentésekkel, hogy ellopják a szőlőből a karót, ellopják az oszlopot, az önkormányzattól a rácsos fedelet a közútról, érezzük tehát mi is, hogy van mit tenni a közbiztonság javítása érdekében.... – mondta, hozzátéve,  hogy félni nem kell senkitől, annak, aki becsületesen él, és hangsúlyozta, hogy ő is a békés együttélés híve.

A cigány kisebbségi önkormányzat elnöke: Farkas János petíciót olvasott fel a média képviselőinek gyűrűjében, amelyben azt hangsúlyozta, hogy a problémára a megoldásokat együtt kell kidolgozniuk. 

  - Nekünk hogy vannak terveink, azt a polgármester úr elé tettük, letettük az asztalára, és ez ügyben nem kívánunk nyilatkozni – tette hozzá Farkas János.

A polgárőrök előre láthatóan két hétig maradnak Gyöngyöspatán, ahol máris nagy a felháborodás a roma lakosság körében.

Gyöngyösi Hírhatár
Második függelék: a Barikád anyaga:
Ma délután a Jobbik és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület demonstrációt tart Gyöngyöspatán a cigányterror ellen. A barikad.hu percről percre közvetíti az eseményeket.
Ma délután a Jobbik és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület demonstrációt tart Gyöngyöspatán a cigányterror ellen. A barikad.hu percről percre közvetíti az eseményeket. A barikad.hu és a barikádTV reggel óta Gyöngyöspatán tartózkodik. Helyi lakosok elmondták, hogy amióta a Szebb Jövőért Polgárőrség járőrözik a faluban, érezhetően rend uralkodik és az elmúlt öt napban nyugodtan tudtak aludni.
Hétfőn délután a barikádTV egy hosszabb filmmel jelentkezik a hét történéseiről. A rendezvény apropóját az ő tényfeltáró műsoruk adta.
20:45: Helyszínen tartózkodó kollégánk érdekes résztvevőkkel találkozott a rendezvényen. Nem messze a felvonulóktól Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője álldogált, és készített fotókat a demonstrációról. Vele volt Szabó Tímea, Szabó Rebeka és Szilágyi Péter is. Úgy látszik az lmp-sek elkezdtek aggódni a magyarokért?
Dorosz Dávid
20.00: A rendezvény természetesen mindenféle rendbontás, összetűzés és rendőri vegzálás nélkül ért véget. A tüntetésre érkezettek nagy része már el is hagyta Gyöngyöspatát.
19.15: Tábi László, Gyöngyöspata független polgármestere a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy holnap rendkívüli testületi ülésen indítványozni fogja, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület engedélyét vonják meg, és a polgárőrök keddtől már ne járőrözhessenek a faluban. Azonban egy polgármesternek erre nincs joga. Tábi úgy gondolja, hogy helyreállt a közbiztonság?
18.58: A menet átkelt azon a pataknak is csak jóindulattal nevezhető erecskén, ami a cigányok szerint nyáron annyira kiöntött, hogy megrongálta a házaikat. Van olyan ház, aminek a tetejét is "elvitte a víz..." Tudósítónknak a helyiek elmondták, hogy az ominózus "folyó" mintegy 20 méterre van a háztól és egy 4 méteres árokban csordogál. A mélysége 30 cm. Ez öntött ki. A cigányok szerint...
Már felkanyarodtak a Bajcsy-Zsilinszky utcára, ahol az idős bácsi arra a hírre, hogy cigányok költöznek a szomszédjába, felakasztotta magát. A bácsi már egyébként is nagyon rosszul tűrte, hogy cigánygyerekek folyamatosan kövekkel dobálták és szidalmazták.
Vona Gábor helyiekkel és polgárőrökkel beszélget
 
Gyöngyöspatai felvonulás
18.22: A menet folytatja útját a cigánysoron. Átható bűz terjeng. A barikádTV-től megtudtuk, hogy a cigányok tegnap gumit és más szemetet égettek a "soron". A házak siralmas állapotban vannak – némelyiknek a teteje, másnak az ablakai hiányoznak. Bár tegnap a cigányok összeszedték a szemetet, ez nem látszik meg.
Gyöngyöspatai felvonulás
18.18: A rendezvény rendbiztosa valamit tárgyal a cigányokkal, de hogy mit, nem tudni, mert a sajtót kizárták.
Juhász Oszkár, a Jobbik helyi elnöke felolvasott egy írást a helyi cigány vezetőknek a kulturált együttélés szabályairól. Munkatársunk jelentése szerint a cigányság helyi képviselője átvette a dokumentumot, aláírta, majd visszaadta Juhásznak.
Gyöngyöspatai felvonulás és zászlóerdő
18.08: Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő elmondta lapunknak: pénteken ő is szolgálatot teljesített a faluban, mint polgárőr és el sem tudja mondani, mennyire hálásak az itteniek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek.
Tüntető tömeg Gyöngyöspatán
18.06: A menet elérte a volt cigányvajda házát, ami előtt egy kb. húsz főből álló csoport szemléli a tömeget. Az egyik cigány egy méretes feszületet tart a gyülekezet felé. Tudósítónk megerősítette: a csoportban áll Száva Vince és maga Kolompár Orbán fő megélhetési rettegő, aki ellen, mint ismeretes, napjainkban is legalább három büntetőeljárás van folyamatban. A kereszt eredetéről bővebb információnk nincs.
Száva Vince és Kolompár Orbán éppen rettegnek
17.56: A mikrofonhoz lépett Vona Gábor. A politikus már az elején leszögezte: a Jobbik részvételének nem az a célja, hogy programját ismertesse, hanem országos összefogást sürgessen. Mindenhol, minden jóérzésű magyar embernek szüksége van a biztonságra. Vona emlékeztetett: Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a rendőrség legfontosabb feladata most az, hogy az Uniós elnökséggel járó rendezvényeket biztosítsa.
Vona Gábor
Felszólította Horváth László kormánymegbízottat, hogy kérjen bocsánatot minden polgárőrtől, amiért „operettkatonának” nevezte őket. Leszögezte: ez nem egy cigányellenes-, hanem egy magyarvédő tüntetés. „A magyar nem rasszista, hiszen évszázadok óta befogadjuk azokat, akik be tudnak illeszkedni a társadalomba.” Beszámolt arról is: több információt kapott arról, hogy a helyi cigányok megfenyegették a magyar lakosokat: ha a polgárőrök elhagyják a falut, mindenkin bosszút állnak. A pártelnök erre úgy reagált: "Hát szeretném jelezni, hogy a haja szála se görbüljön itt senkinek, mert mi is visszajövünk. Ha kell, akkor kétszer, ha kell, háromszor ennyien!" Vona Gábor egyben bejelentette: az egész országban megszervezik a csendőrséget és felszólított mindenkit: aki nem akar beilleszkedni a magyar társadalomba és az általunk képviselt értékek szerint élni, az hagyja el az országot! 
17.32: A résztvevők száma elérte a kétezer főt. A hangulat emelkedett, de nagyon felháborodottak az emberek.
Zászlók
17.23: Sneider Tamás feltette a kérdést, „Mi lesz a magyar emberekkel?” Véleménye szerint ez az a kérdés, amit az elmúlt húsz évben a parlamentben senki nem tett fel. A polgárőrökhöz fordulva ezt mondta: „Védjétek meg a hazánkat, védjétek meg az elesetteket!” 
17.15: Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke örömét fejezte ki, hogy milyen sokan eljöttek és kifejezik szolidaritásukat a gyöngyöspataiakkal. Leszögezte: "minden bűnözést el kell ítélni, de a kissebségek által sorozatosan elkövetett bűncselekmények polgárháborús állapotokat idézhetnek elő az országunkban, és mi nem ezt nem fogjuk hagyni!"
A Pintér Sándor belügyminiszter által hangoztatott „két hét alatt rendet teszünk” hazugságára hívta fel a figyelmet, melyet statisztikákkal támasztott alá: eszerint Magyarországon 2010 januárja és októbere között a testi sértések száma 35%-al, a vagyon elleni bűncselekmények száma: 50%-al emelkedtek. Sneider reagált Horváth Lászlónak, a Heves megyei Kormányhivatal megbízottjának tegnapi kijelentésére, miszerint a gyöngyöspataiak „a rendőrségtől várják a helyzet megoldását, nem operettkatonáktól”. „Horváth azokat a hazaszerető embereket nevezte operettkatonánknak, akik a honvédség helyett teljesítenek szolgálatot a gátakon és mentik az emberek értékeit, illetve akik a rendőrség helyett védelmezik a tisztességes polgárokat”. 
17.06: A rendezvényen először Juhász Oszkár, a Jobbik helyi elnöke szólalt fel. Beszédében hangsúlyozta: a falu történelmi „két hetét” éli. Kiemelte: „Egyedül sokunkat meg lehet félemlíteni és meg lehet törni, de együtt legyőzhetetlenek vagyunk.” Juhász szerint Gyöngyöspata két lehetőség közül választhat: „Vagy eluralkodik falunkban a káosz és a pusztulás, vagy továbbmegyünk a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület által kitaposott ösvényen és rendet teszünk otthonunkban”.
16.57: Munkatársunk jelenti: a rendőrök egyelőre senkit sem igazoltattak, rendben gyülekezik tömeg. A helyszínen rendfenntartót – egy tucatnyi készenléti rendőrt leszámítva – nem is lehet látni. Vona Gábor elől járóban elmondta lapunknak: már a fogadóóráján is felkeresték őt gyöngyöspatai lakosok, akik sírva panaszolták el neki, milyen tarthatatlan a helyzet a falujukban. „Most nem csak pártelnökként, hanem magyarként jöttem el Gyöngyöspatára, hogy kifejezzem együttérzésünket az itteni emberekkel, egyben kinyilvánítsuk: nem fogjuk hagyni, hogy egy ember is szenvedjen!"
16.42: A faluba folyamatosan, csapatosan érkeznek az emberek. Sokan énekelnek, mások nagyon várják a beszédeket. Egyesek keserűen panaszolják a résztvevőknek, milyen tarthatatlan a közbiztonság helyzete az ő településükön is. Kb. 1500 ember érkezett már meg a rendezvényre.
16.28: Megérkezett Vona Gábor pártelnök – frakcióvezető, valamint Murányi Levente alelnök, Szilágyi György országgyűlési képviselő, Ifj. Hegedűs Loránt, a "nemzet lelkésze", és Czeglédi János, a fővárosi közgyűlés tagja is.
16.20: A menet katonadalokat énekelve érkezett meg a rendezvény helyszínére, ahol a jelenlévők kitörő örömmel fogadták a polgárőröket. Jelenleg kb. 1000 ember van már a helyszínen, dacára annak, hogy még csaknem háromnegyed óra van hátra a rendezvény kezdetéig. 
16.10: Ebben a percben indult el a falu végéről háromszáz polgárőr, húsz csendőr és nagyjából kétszáz civil. A csoport a falun átvonulva közeledik a demonstráció helyszínéhez, ahol már szintén sokan várakoznak, tudósítóink találkoztak a Jobbik Jogsegély csapatával is.
Gyöngyöspataiak a rendezvény szórólapjával
15.30: Három óra tájt kb. 200 rendőr jelent meg a faluban, ennyi egyenruhást soha nem láttak a helyi emberek. Felmerül a kérdés, hogy miért csak most fontos a rendőrség számára a közbiztonság, azonban amikor a helyiek bajban vannak, soha nincs kihez fordulniuk.
Rendőr konvoj Gyöngyöspata felé közeledve
15:00 A barikádTV belebotlott Száva Vincébe, az ÉKE Jogvédő Egyesület vezetőjébe, aki meglátogatta a helyi cigányokat, akik állítása szerint elpanaszolták, hogy a jelenlévő polgárőröktől rengeteg fenyegetést kaptak, állításuk szerint azt is, hogy „szappant csinálunk belőletek!”
Harmadik függelék: a zsIndex cikke:
Cigány- és gárdaterror Gyöngyöspatán
Gyöngyöspatán egy helyi konfliktus miatt egy hete polgárőrnek nevezett gárdisták járőröznek, vasárnap délután pedig a Jobbik nagygyűlést tartott a falu főterén, majd mintegy 2000 ember végigmasírozott a cigánysoron. Vona Gábor "Európába" küldené a Jobbik elvárásainak alkalmazkodni nem tudókat, a romák szerint esélyük sincs dolgozni vagy tanulni.
Itt nem cigányterror, itt gárdaterror van – mondja id. Farkas János, a gyöngyöspatai cigány önkormányzat volt elnöke, miközben kimutat a cigánysoron álló háza ablakán, amely előtt épp a Jobbik-közeli Barikád Tv forgat. A stáb nem először jár itt: két héttel korábban személyesen Vona Gábor küldte a helyszínre, miután Gyöngyösön két falubeli nő arra panaszkodott, hogy Patán lassan kibírhatatlan lesz az életük a romáktól.

Vona Gábor szűk pátriája

Márpedig a gyöngyösi származású Vonának szívügye Gyöngyöspata, gyerekkorában sok időt töltött ott, ismeri a helyieket, a saját stábja által készített, a Youtube-on megtekinthető film pedig meggyőzte, hogy a falunak segítségre van szüksége. Minderről a vasárnapi nagygyűlésen számolt be a bő kétezer résztvevőnek, akiknek a falusiak becslése szerint körülbelül harmada-negyede volt helybeli.
Vona úréknak az a jó, ha minden cigány eltűnik
Az Index vasárnap sok helyivel beszélgetett, és bár a helyzet – a gazdasági, szociális és etnikai problémákkal sújtott országrész többi településéhez hasonlóan – cseppet sem megnyugtató, arról szó sincs, hogy Patán iszonytató dolgok történnének. A 2500 fős faluban 450-500 roma lakik, akik többsége munkanélküli és szegény. Azt a romák is tudják és elismerik, hogy van néhány problémás, bűnözésből élő család, de mint id. Farkas elmondta, hiába próbálták meg kiközösíteni őket, azaz például megvetetni a CKÖ-vel a házukat, nem jártak sikerrel.

Árvízkárosultak és az ingatlanpiac

A helyzet elfajulásában több minden közrejátszott. A legfontosabb a szeptemberi árvíz volt, amelynek nyomán két ház lakhatatlanná vált a patakparti cigánysoron. Pusomáék a faluban egy hete járőröző gárdisták (azaz a Szebb Jövőért Egyesület polgárőrei) elől Budapestre menekültek, az ő házukat nem tudtuk megnézni. Váradiék viszont otthon voltak: a vályogház tönkrement, a tető leszakadt, öklömnyi lyukakon fúj be a szél. A polgármester, mint mondták, némi hypóval és klórmésszel jelent meg, hogy segítsen rajtuk.
Váradiék egyelőre még itt, a Hegyalja utcai soron laknak, de a roma közösség és a Vöröskereszt, valamint Habsburg György között régebb óta fennálló jó kapcsolat révén Pusomáékkal együtt lehetőségük nyílt másik házat venni. Az első választásuk a cigánysoron kívüli Bajcsy-Zsilinszky utcában árult házra esett, és az árról is sikerült megállapodni. Amikor azonban a Bajcsy utcai szomszédok megneszelték a tervet, elkezdték ostromolni a helyi önkormányzaton keresztül a Vöröskeresztet, valamint magát az eladót, hogy az adásvétel ne jöjjön létre.
Az egyik, a Bajcsy utcában lakó idős asszony az Indexnek azt mondta, elég roma (négy család) lakik az utcában, nem akartak még többet, mert elegük van a nehézségekből. Kiderült, hogy tőle ugyan csak egyszer vittek el pár kiló krumplit, de az utcában mindenki járt már pórul. Kis kérdezősködésre azt mondta, a legjobban attól féltek, a lakásaik sokat veszítenek az értékükből az új szomszédság miatt.
A már régóta az utcában lakó, roma származású Csemer Róbert viszont azt mondta, hogy bár nem problémamentes, de elfogadható az utcában az együttélés, beszélő viszonyban vannak a többségiekkel, és nem érti, hogy mitől ijedtek meg annyira. Végül a 14 fős Váradi család a hét kiskorúval nem itt vett lakást, hanem egy rokontól a cigánysor már árvízbiztos részén. A szerződést aláírták, de a Vöröskereszt valamiért szerintük most habozik, így pénz híján egyelőre még nem került sor a tranzakcióra.

Egy öngyilkosság

A helyzet azonban nem javult. A Bajcsy utcában ugyanis mintegy tíz napja öngyilkos lett egy idős férfi, aki pont a Váradiék által kinézett házzal szemben lakott. Juhász Oszkár, a helyi Jobbik-elnök értelmezése szerint azért vetett véget az életének, mert nem bírta elviselni a gondolatot, hogy még több roma költözik a szomszédba. Arról megoszlanak a beszámolók, hogy Józsi bácsi szerette-e romákat, vagy épp szenvedett tőlük, de az tény, hogy nagyon beteg volt, ahogy az is, hogy  Váradiék már jóval korábban letettek a házról. Azt pedig, hogy erről az ott lakók is hetek óta tudtak, a nagygyűlésen az Indexnek megszólaló asszony megerősítette.
Valamennyi roma megszólaló azt mondta, nem annyira a Bajcsy utcában vagy a faluban állítólag elszabadult indulatok állnak a dolog hátterében, hanem egyrészt az, hogy Tábi László polgármester nem túl erélyes, ami abból is látszik, hogy beengedte a faluba a "gárdistákat", másrészt még inkább az, hogy a Juhász Oszkár és a Jobbik politikai lehetőséget látott a helyzetben.
A nyugalmukat és a házaik értékét féltő, ezért indulatosan fogalmazó többségiek, egy idős férfi tragikus halála, mindez egy szegény, etnikai feszültségek által sújtott településen, a cigányterroros-cigánybűnözős kártyát bármikor szívesen kijátszó nemzeti radikális párt első emberének szűk pátriájában: minden feltétel adott volt egy sikeres politikai kampányakcióhoz.

Vasárnap délután egy magyarországi faluban

Vasárnap délután a faluban felváltva gárdagyanús polgárőrök és kutyás rendőrök járőröztek, itt is-ott is árpádsávos zászlók voltak kitűzve a "polgárőröket" befogadó házakra, a romák pedig legalább két helyen téglákkal torlaszolták el a bejáratokat félelmükben. A Bajcsy utcában az egyik roma asszony szerint a gárdisták lekamerázták, amikor a férje 2,5 mázsa fát vett, és arról faggatták, hogy honnan van.
A roma gyerekek nem járnak iskolába, különösen mióta a héten a gárdisták ott is megjelentek, úgymond, hogy "átsegítsék" a diákokat az utcán. A falu állapotát jelzi, hogy a romákat az egyetlen árusítóhelyen már jó ideje nem szolgálják  ki, amikor lottót akarnak venni.

Eltérő értelmezések

Vona úréknak az a jó, ha minden cigány eltűnik, azért csinálják ezt az egészet – mondta az Indexnek Farkas János, és ezt a főtéren pár órával később Vona Gábor sem cáfolta, amikor arról beszélt, hogy akik nem képesek itt a szabályokat betartva élni, európai állampolgárként talán keressenek másik országot maguknak Európában. Farkas és Vona szavai más pontokon is jól kiegészítették egymást.
Vona szerint például a nem dolgozó romák segélyből élnek, megélhetési forrásként gyereket csinálnak vagy lopnak, márpedig a pártja mindhárom utat le fogja zárni előttük, hogy tanulásra és munkára szorítsa őket. Farkas viszont azt mondta, hogy az 1-8 osztályos roma gyerekeket egy osztályban tanítják, a tanuszodába pedig jó, ha öt roma gyereket engednek be a 115-ből. A munkahelyzetről szerinte sokat elmond, hogy amikor felvételt hirdettek a közeli Petőfibányán a Samsung gyárban, hiába volt némi protekciójuk, öt méterre se voltak a személyzetistől, amikor az már intett, hogy nem kellenek.

Két nagytakarítás

"Jó, hogy most itt vannak – intett egy 60-körüli férfi a fejével a polgárőrök felé – de mi lesz, amikor majd elmennek?" "Hát mi lenne, élünk, ahogy eddig" – vágta rá mosolyogva egy idősödő nő. "Nem úgy van az, mert majd jönnek a cigányok és bosszút állnak" – mondták erre körbe többen is. Aztán kiderült, hogy mindenki valaki mástól tudta, hogy a járőrözés miatt bosszúval fenyegetőznek a romák, de maga senki nem hallott semmit.
Vona Gábor az emelvényen kitalálhatta, hogy az eseményt oldalról figyelő pataiak miről beszélnek. Beszéde, miképp az egyenruhások felvonultatása, eleve arról szólt, hogy csak a Jobbik és a csendőrök tudnak rendet teremteni, de a retorikai csúcsponton megígérte: ha miután a polgárőrök elmentek, bárkinek a haja szála görbül, azonnal visszajönnek. Ha kell, akár kétszer vagy háromszor.
Az útviszonyokat ismerő helyiek többsége el sem indult
A romák egy csoportja a fekete egyenruhás-sisakos polgárőrök és a vasárnapi demonstráció ellenére azt gondolta, kitesz magáért, ezért szombaton megtisztították az árkot és az út szélét, aztán meggyújtották az összegyűjtött szemetet. Erre azonnal ott termett a rendőrség, mire a romák azzal nyugtatták meg őket, hogy csak kisöpörnek Vona úrnak, hadd lásson egy tiszta falut.

Esti séta a cigánysoron

A demonstráción többek közt a roma bűnelkövetők és a vérfertőzések növekvő számával (egyik adatról sincs hatósági nyilvántartás) riogató Sneider Tamás és a romáknak írt, irtózatosan hosszú és modoros, egyebek közt a napszaknak megfelelő köszönést megkövetelő petíciót felolvasó Juhász Oszkár is felszólalt, majd Vona beszéde után a résztvevők fáklyákkal a közeli romasor felé indultak.
A sok "szebb jövőt!" és a kötelező magyar és székely himnuszok mellett néha "igen-is-van-cigány-bűnö-zés"-t és "fe-kete-maj-mok"-at skandáló tömeg jobbikos és árpádsávos zászlókkal és a sok tucat egyenruhás polgárőrrel, illetve a készenlétis rendőrökkel körítve lassan poroszkált a patak felé mind sarasabbá váló utcácskán.
Az útviszonyokat ismerő helyiek többsége vagy el sem indult, vagy még a cigánysor előtt elszállingózott. Az időközben néhány országos hírű roma politikussal (Kolompár Orbánnal és Száva Vincével) kiegészült Farkasék – feltehetőleg a túlerőtől tartva – fegyelmezetten végighallgatták Juhász Oszkárt, és átvették a petíciót. A sötétben a domboldalon, valamint egy-két tornácon pár roma nézte a bő negyedórán át vonuló embereket, de a többség – már ahol volt – a leengedett redőnyök mögött maradt. A sárban lelassuló menet lassan elbizonytalanodott, majd a kis utcákban szétszéledt, és csak innen-onnan hangzott fel egy-egy "menjetek haza Indiába!"