Pár órával ezelőtt írtuk, hogy vidéken, a mokkafertőzött régiókban, igenis tízezerszámra van álláslehetőség betanított, azaz teljesen szakképzetlen munkásoknak. Cigányaink mégsem tolonganak.

Hódmezővásárhelyen is hasonló a helyzet, mint a többi, füstöséknek munkát kínáló településen (hasonló esetekért lásd EZT és EZT): az érintettek, finoman szólva, nem akarnak dolgozni. Persze ez nem akadályozza meg őket és fajvédőiket abban, hogy arról sipítozzanak, nincs munkalehetőség, nincs semmi. Hihetetlen ez a pofátlanság: igen, tipikus cigánytempó.
Idézzük a legfontosabbakat: "Hódmezővásárhelyen közel négyszáz 55 év alatti személy igényelt rendszeres szociális segélyt. Közülük 84-en mondtak igent a felajánlott közmunkára, amelynek elvégzéséért a mindenkori minimálbér jár. Ez most 71 500 forint. 52-en orvosi papírral igazolták alkalmatlanságukat. 44-en önként lemondtak a segélyről, 179-en pedig nem válaszoltak az önkormányzat levelére. Utóbbi két csoport három évre elesik a rendszeres szociális segélytől."

Kis matematika: 84 (akik dolgoznak) osztva 359-cel (azaz az összes érintett számával, ide sorolva az esetek 95%-ában kamu orvosi felmentést lobogtató ál-rokkantakat is) = 23,3%. Azaz: a segílyesek kevesebb, mint egynegyede hajlandó dolgozni. Szép arány, nem?
Következzék az eredeti cikk:
Hadüzenet a lógósoknak Hódmezővásárhelyen
    
Hódmezővásárhely - A vásárhelyi önkormányzat hadat üzent azoknak a segélyezetteknek, akik, bár egészségi állapotuk engedné, nem vállalnak közcélú munkát. Ők 3 évig nem kapnak semmilyen szociális juttatást. Változás a foglalkoztatás-politikában az is, hogy a még dolgozó nyugdíjasok helyét pályakezdő fiatalokkal szeretnék feltölteni a városi fenntartású intézményekben.
 
A vásárhelyi önkormányzat 2800 ember megélhetéséhez járul hozzá – köztük találhatók óraadók, részmunkaidősök –, ebből 1800 a közalkalmazotti státus. Létszámleépítés nem várható, viszont Lázár János polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján felszólította a városi érdekeltségű intézményeket: alakítsák át foglalkoztatási struktúrájukat. A még aktív 150–200 nyugdíjasnak – akik főleg az oktatásban dolgoznak – fokozatosan köszönjék meg a munkát, s a megüresedett helyekre felkészült pályakezdő fiatalokat vegyenek fel, akik így jövedelemhez jutnak, gondoskodhatnak családjukról. Ez azt is segítheti, hogy a fiatalok nem vándorolnak el Vásárhelyről.

A közcélú munkával, pontosabban a szociális juttatásokkal kapcsolatban is változások, szigorítások várhatók. Jelenleg 834-en kapnak valamilyen segélyt a városban, közülük 594-nek ajánlhatják fel – nincs életkori vagy más kizáró ok – a segély helyett a munkát. Eddig két szakaszban 315 embert kerestek meg az illetékesek, ebből 52 bizonyult egészségi állapota miatt alkalmatlannak, és csak 84-en (az első körben 121-ből 43-an, a másodikban 194-ből 41-en) vállalták a közcélú munkát. Vagyis 179-en nemet mondtak.

– Aki egészségileg alkalmas, s mégsem akar dolgozni, az semmilyen szociális támogatást nem kap a várostól – közölte Lázár János –, és legalább 3 esztendőre kizárjuk minden segélyezési formából. Azt követően újra megkeressük az érintetteket. Elhangzott: sajnos az is gyakorlattá vált, hogy aki vállalja a közcélú munkát, egy-két hét után orvoshoz megy, táppénzre veteti magát. – Minden esetben felülvizsgálatot kezdeményezünk, és a város keményen lép majd fel. A háziorvosokat arra kérem: működjenek együtt velünk, és ne vegyenek minden jelentkezőt automatikusan betegállományba.
(Délmagyar)