Belgium a nemzetközi vonatjáratok biztonságának fokozására szólította fel a szomszédos országokat szombaton, egy nappal az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpresszen történt lövöldözés után.
Zoom
"A miniszterelnök Belgium, Franciaország, Németország és Hollandia közlekedési és belügyminisztereinek sürgősségi összehívására tett javaslatot a terrorellenes intézkedések, az utas és csomagellenőrzés megerősítése érdekében" - közölte Charles Michel belga kormányfő irodája.
Szombat délután Michel a belügyi, a külügyi, az igazságügyi és a védelmi tárca vezetőivel egyeztetett. A tanácskozáson úgy döntöttek, hogy azonnali hatállyal fokozzák a rendőrségi jelenlétet és a csomagellenőrzéseket a külföldre közlekedő szuperexpresszeken.
A Belgium, Franciaország, Hollandia és Németország között közlekedő Thalys vonatokon a Párizst Londonnal és Brüsszellel összekötő Eurostar-járatokkal ellentétben nem világítják át a csomagokat a Reuters brit hírügynökség szerint.
Az Amszterdam és Párizs között, több száz kilométeres sebességgel közlekedő expresszvonaton a lövöldözés Belgium területén történt. A vonatot Arras észak-franciaországi város pályaudvarán leállították, ahol az utasokat evakuálták. A sebesültek között egy-egy francia, brit és amerikai van, a brit sebesülése a súlyos. A lövöldözőt két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette, majd a rendőrség letartóztatta.
Zoom
A géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezett támadó francia rendőrségi források szerint Ajjúb al-Kazzáni, egy 26 éves marokkói férfi. A nevük elhallgatását kérő illetékesek szerint a lövöldöző férfi minden valószínűség szerint kapcsolatban állt a radikális iszlám mozgalommal.
Zoom
A félmilliós muzulmán lakossággal rendelkező Belgiumban magas fokú terrorkészültséget rendeltek el, miután az év elején iszlamista fegyveresek lemészároltak tizenhét embert Párizsban.
Frissítés: A titkosszolgálatok tudtak terrorista múltjáról - a marokkói azt állítja, hogy "csak" rabolni akart
A szélsőséges iszlamista nézeteket valló marokkói férfi, aki az Amszterdamból Párizsba tartó expresszvonaton tervezett merényletet, korábban Szíriában harcolt és több ország titkosszolgálata is figyelte őt. Mégis az utasokon múlt, hogy ne legyen a vonaton mészárlás.
Azt eddig is tudtuk, hogy a francia hatóságok figyelték már korábban is a 26 éves merénylőt, aki tavaly Szíriába ment harcolni, de most az is kiderült, hogy a spanyol és a belga titkosszolgálatok előtt sem volt ismeretlen Ayoub el-Khazani személye – írja a Guardian.
Charles Michel, Belgium miniszterelnöke azt mondta, hogy a belga hatóságokat a spanyolok figyelmeztették, miszerint Khazani veszélyes, biztonsági kockázatot jelent. A spanyolok figyelmeztették a franciákat is 2014 februárjában, jelezték a másik ország titkosszolgálatának, hogy a férfi vélhetően kapcsolatban áll a dzsihádistákkal. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung értesülései szerint a férfi tavaly Berlinből előbb Isztambulba, majd Szíriába utazott. A spanyol titkosszolgálat 16 nappal később Belgiumban talált rá újra, a köztes időben a lap értesülései szerint az Iszlám Állam „terroristaképzőjében lehetett” – idézi a Bild.de.

Khazanit a figyelmeztetés után a franciák S-listára tették, amelyen a terrorista kapcsolatokkal gyanúsítható személyek szerepelnek. Igaz, az ezen listán szereplő emberek nem mindegyikét tartják megfigyelés alatt. Khazanit azonban figyelhették, mert nagynak tartották a valószínűségét annak, hogy kötődik az Iszlám Államhoz.
A hatóságok elvileg azt is tudták, hogy Khazani a támadás előtt Belgium legforgalmasabb állomásán, a brüsszeli Gare du Midi pályaudvaron szállt fel a Thalys Párizsba tartó vonatára.
Az Európai Unió bűnüldöző hatóságának, az Europolnak a szóvivője azt mondta, hogy az Irakból és Szíriából visszatért európaiak jelentik jelenleg a legnagyobb terroristaveszélyt a kontinensen. Kiemelte, hogy a fenyegetettséget legalább olyan komolyan kell venni, mint 9/11-et követően. A hatóság legutóbbi becslése szerint körülbelül ötezer "európai" ember jelent fenyegetést, ugyanis Európából eddig ennyien mentek Szíriába harcolni. Ebből hatszázan "britek", ezerkétszázan "franciák", és legalább 350-en "belgák".
A marokkói tagadja a vádakat
Tagadta a terrorvádakat az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpresszen két nappal ezelőtt lövöldöző férfi. Azt mondta, hogy ő "csak" ki akarta rabolni a vonat utasait - közölte a vádlottat képviselő ügyvéd vasárnap.
A 26 éves marokkói Ajjúb al-Kazzáni azt is tagadja, hogy elsütötte volna a fegyverét a Thalys vonaton - mondta Sophie David, a hivatalból kirendelt ügyvéd a BFM francia tévécsatornának adott interjújában.
"Nem történt semmi"
A jogász elmondta: ügyfele megdöbbent, amikor megtudta, hogy többen megsebesültek, és azt mondta, hogy "nem történt semmi", "nem volt lövöldözés", "a Kalasnyikov gépkarabély nem működött", "őt pedig azonnal legyűrték".
A fegyvereket is csak találta a parkban
A gépkarabéllyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezett támadó, aki a hatóságok szerint kapcsolatban állt a radikális iszlám mozgalommal, azt állította, hogy a fegyvereket egy bőröndben találta egy brüsszeli parkban, ahol gyakran töltötte az éjszakát más hajléktalanokkal.
Az ügyvéd beszámolója szerint a marokkói férfi azt hallotta az ismerőseitől, hogy a vonat tele lesz gazdag emberekkel, ezért úgy döntött, hogy a talált fegyverekkel kirabolja őket, mert pénzre volt szüksége.
(MTI - VS nyomán)