Oroszország nem akar elszigetelődni, Moszkva és a Nyugat viszonya előbb-utóbb visszatér a korábbi szintre - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a jekatyerinburgi Uráli Szövetségi Egyetemen, ahol hétfőn német hivatali partnerével, Frank-Walter Steinmeierrel együtt tartott előadást.
Lavrov szerint Oroszország és Németország viszonya jelenleg a német újraegyesítés utáni legbonyolultabb szakaszát éli. Az orosz diplomácia vezetője hibának nevezte az Európai Unió és Oroszország közötti együttműködés befagyasztását, egyebek között az energetikában.
Úgy vélekedett, Európában kezdik megérteni, hogy nincs alternatívája az Oroszországgal fenntartott viszony normalizálásának.
Személyes támogatásáról biztosította az Európai Unió és Oroszország közeledését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a jekatyerinburgi egyetemen hétfőn elmondott beszédében.
Steinmeier, aki a Moszkva és a Kijev közötti ellentétek újabb kiéleződése dacára sem mondta le oroszországi útját, hangsúlyozta, hogy az ukrajnai békefolyamatban az elmúlt napokban a Krímben megnövekedett feszültség ellenére továbbra is a minszki megállapodások megvalósítására kell összpontosítani. Kijelentette, hogy lát esélyt a rendezésre az olyan politikai kérdésekben, mint az ukrán választási törvény módosítása, valamint a donyecki és a luhanszki szakadár terület autonóm státusa.
A német külügyminiszter tűzszünetet sürgetett a szíriai Aleppónál, hogy az ostromlott városba humanitárius segélyt tudjanak bejuttatni.
(MTI)