Csaknem egymilliárd dollárt veszített Donald Trump megválasztását követően George Soros – írja a The Wall Street Journal. A Clintonnét jelentős összegekkel támogató zsidó spekuláns ugyanis rosszul mérte fel a helyzetet a republikánus jelölt meglepetésszerű győzelme után.
Zoom
Soros arra játszott, hogy összeomlik a tőzsde, tanácsadói azonban tévedtek: az első sokk után komoly felfutás kezdődött a részvénypiacokon, a legnagyobb amerikai cégek tőzsdei árfolyamát összesítő Dow Jones Ipari Átlag például több mint 9 százalékot emelkedett.
Soros tavaly nyáron, hosszú kihagyás után tért vissza az aktív kereskedéshez: a vagyona felett rendelkező befektetési alap, a Soros Fund Management LLC 30 milliárd dollárnyi részvényt adott el, ezt az összeget részben aranyba fektette. Az arany igazi biztonsági befektetés, amit leginkább akkor vesznek, ha válságra, de legalábbis piaci zavarra számítanak.
A spekuláns óvatossága a lap forrásai szerint Trump győzelme után is megmaradt. Ez azonban hibának bizonyult: a piacok emelkedésbe kezdtek, elsősorban a politikus gazdaságélénkítésre vonatkozó ígéretei miatt. A világgazdasági válságra fogadó Soros lépései csaknem egymilliárd dollárral apasztották befektetései értékét.
Sajnálni azért nem kell a milliárdost, mivel cégbirodalma összességében 5 százalékos hasznot könyvelhetett el a tavalyi évben – teszi hozzá a lap.
(HVG korrigálva)