Nem mindennapi dolgot posztolt a dán bevándorlásügyi miniszter kedd délelőtt Facebook-oldalára: Inger Støjberg ugyanis egy olyan Mohamed-karikatúrát választott iPadja háttérképének, amelyiken a mohamedánok számára már amúgy is szentségtörő módon ábrázolt prófétán egy bomba látható. Egyébként ez az a karikatúra, amelyiknek a készítője 11 évvel annak elkészítése után még mindig állandó őrizetben kényszerül élni, és amelyik miatt akkor több dán nagykövetséget megtámadtak muzulmán országokban.
A Dán Liberális Párt minisztere megosztásában azt írta: a táblagépén látható karikatúra arra emlékezteti, hogy hazájában szólásszabadság van, amibe beletartozik a vallás kritikája is. A megosztást és magát a háttérkép-kiválasztást azért tette – fogalmazott –, hogy így tiltakozzon a viborgi Skovgaard múzeum döntése ellen, amiért az nem állítja ki más, szintén vallásgyalázó műtárgyakat bemutató kiállítása keretében.
Ezzel kapcsolatban megjegyezte, annak ellenére nem helyesli a múzeum döntését, hogy szerinte a múzeumnak minden joga és lehetősége van arra, hogy azt állítsa ki, amit akar, és azt a véleményét is megírta, hogy szerinte büszkének kell lenni a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákra.
Miniszterként Støjberg eddig sem volt ellene a vitáknak, amit a tavalyi, sokak által vitatott rendelete is alátámaszt, hiszen az ő nevéhez fűződik az a hatalmas felzúdulást kiváltó ékszertörvény, aminek az értelmében a Dániába érkező migránsok saját anyagi javaik leadásával hozzá kell hogy járuljanak dániai tartózkodásuk költségeihez.
A karikatúrát egyébként egy Lars Vilks nevű svéd rajzoló készítette, és 2006-ban hatalmas felháborodást keltett az iszlám világban, aminek során 50 embert megöltek, és három dán nagykövetséget megtámadtak több kontinensen. Vilks azóta is őrizet alatt él.
(Híradó - Daily Mail nyomán)