Kiutasított 10 orosz diplomatát a három balti ország pénteken - közölte a lett, az észt és a litván külügyminisztérium.
Az összehangolt intézkedések keretében Litvániából négy orosz diplomatát utasítottak ki, Lettországból és Észtországból pedig hármat-hármat.
Azért kell távozniuk, mert "a diplomáciai státuszuknak ellentmondó tevékenységeket folytattak, és számításba kellett venni a folyamatban lévő orosz agressziót is Ukrajnában" - írta Edgars Rinkevics lett külügyminiszter a Twitteren.
Az észt külügyminisztérium közlése szerint azzal vádolják a diplomatákat, hogy "közvetlenül és aktívan aláásták Észtország biztonságát, és az orosz katonai lépéseket igazoló propagandát terjesztettek".
Litvánia azt adta értésre, hogy a kiutasításokra az "Ukrajnával való szolidaritás" jegyében került sor.
Pénteken Bulgáriában is nemkívánatos személlyé nyilvánítottak és kiutasítottak tíz orosz diplomatát.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az intézkedésekre reagálva elmondta: "orosz diplomaták minden alaptalan kiutasítása arányos választ fog maga után vonni".
Bulgária is éppen tíz orosz diplomatát nyilvánított nemkívánatossá
A bolgár külügyminisztérium "nemkívánatos személlyé" nyilvánított pénteken tíz orosz diplomatát, akinek 72 órát adtak, hogy elhagyja Bulgáriát.
A tárca közlése szerint a kiutasított oroszok diplomata státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységeket folytattak. A döntésről tájékoztatták Oroszország szófiai nagykövetét.
Szófia már március 2-án is kiutasított két orosz diplomatát kémkedés gyanúja miatt. Azt megelőzően hasonló gyanúval további nyolc orosz diplomatát utasítottak ki Bulgáriából 2019 októbere óta.
Szlovákia hétfőn jelentette be, hogy kiutasít három, Oroszország pozsonyi nagykövetségén szolgálatot teljesítő diplomatát. A szlovák külügy szintén azzal indokolta a döntést, hogy Pozsony megítélése szerint a három diplomata a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott. Továbbá közölték: a döntést szlovák hírszerzési forrásokból származó információk alapján hozták meg.
(MTI)