Robert Habeck szövetségi alkancellár a német közszolgálati tévének adott interjújában azt mondta, már évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni Ukrajna támogatását.
„Katonailag mindenképpen sokkal korábban kellett volna támogatnunk Ukrajnát, és most nemcsak napokról vagy hetekről beszélek, hanem évekről” – mondta Habeck, aki hozzátette, hogy Németország most nehézfegyverekkel segíti Ukrajnát, miután a kormány ígéretet tett a védelmi kiadások növelésére, emellett pedig felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését- írja a BBC.
Száz Marderrel száll be a Rheinmetall
A német Rheinmetall védelmi vállalat 100 régi Marder gyalogsági harcjárművet tervez Ukrajnába küldeni.
Zoom
Tankelhárító rakéta indítása Marderről (fotó: Rheinmetall)
A járművek kiviteli engedélyét az Olaf Scholz kancellár által vezetett német nemzetbiztonsági tanácsnak kell jóváhagynia.
A Rheinmetall tervezi a járművek felújítását, mielőtt Ukrajnába küldené őket – írja az Independent.
Nagy-Britannia is "bűnös"
Ukrajna hét éven keresztül kért Nagy-Britanniától fegyvereket, de mindannyiszor visszautasították az ukránokat, mert féltek, hogy provokálnák Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Három egymást követő miniszterelnök utasította el a kérést.
Michael Fallon volt védelmi miniszter azzal vádolta az egymást követő kormányokat, hogy Putyin 2014-es krími annexióját követően vonakodtak támogatni Kijevet.
Amikor még David Cameron korábbi miniszterelnök alatt szolgált, Fallon azt mondta, hogy arra kérték, utasítsa el az ukrán védelmi rendszerek korszerűsítésére irányuló támogatási kérelmeket, annak ellenére, hogy a védelmi minisztérium „többet akart tenni”.
A leleplezésekre akkor került sor, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Boris Johnsonnak, amiért jelenleg az Egyesült Királyság területén képezi ki Ukrajna katonáit – írja az Independent.
(444 - Index nyomán)