Izrael már az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt is szinte zavartalanul bombázgatott szíriai célpontokat. A Bassár el-Ászád szíriai elnök kormányának katonai támogatást nyújtó orosz hadsereg ukrajnai harci tevékenysége óta azonban Moszkva katonákat és harci eszközöket vont ki Szíriából, aminek következtében Izrael több támadást hajt végre, illetve ígéri meg az újabbakat. Megüzenték Bassár el-Ászád szíriai elnöknek: ha továbbra is megengedi az iráni katonaság tevékenységét Szíriában, az izraeli légierő hamarosan lebombázzák az egyik palotáját – írja az elaph.com és az arabicpost.net.
Zoom
Bassár el-Ászád carrai fehér márványból épült Népi Palotája a Damaszkusz fölé tornyosuló Kászjún-hegyen (fotó: arabicpost.net)
A Londonban szerkesztett emírségekbeli Iláf - إيلاف (angol átírásban: Elaph) arab nyelvű hírportál mai számában azt írja: az izraeli hadsereg a Szíria belső területein végrehajtandó mélységi légitámadásokra készül. Egy magas beosztású izraeli tisztségviselőre hivatkozva a hírportál még azt is írja: Izrael arra figyelmeztette Bassár el-Ászád szíriai elnököt, hogy amennyiben továbbra is engedélyezi az iráni katonaság tevékenységét országa területén, illetve modern fegyvereket fogad el Teherántól, az izraeli légierő legközelebbi célpontja a szíriai elnök egyik palotája lesz.
Zoom
A Háfiz el-Ászád építette palota a földközi-tengerparti Latakiában (fotó: arabicpost.net)
Bassár el-Ászádnak Szíria-szerte több palotája is van. A leghíresebb a Damaszkusz fölé magasodó Dzsebel Kászjún-hegy platóján épült, a szíriai fővárosra jó kilátást biztosító, s Tengo Tange japán építész tervezte Népi Palota (قصر الشعب – Kászr es-Sá’b). A legenda szerint a Kászjún-hegyen ölte meg Káin a testvérét, Ábelt. Az újkori Akropoliszra emlékeztető palota vastag falai carrai fehér márványból épültek.
Zoom
Turki Bin Mahmúd el-Buszá’ídí ománi nagykövet átnyújtja megbízólevelét Bassár el-Ászádnak a Népi Palotában 2020-ban (fotó: Twitter)
Bassár el-Ászádnak van egy erődítményre emlékeztető palotája a földközi-tengerparti Latakia (irodalmi arabul: El-Ládzakijjá – H. J.) városban is, amelyet még a jelenlegi elnök édesapja, Háfiz el-Ászád építtetett. Egyébként az ’alavita felekezethez tartozó El-Ászád család neve korábban El-Váhs volt, de Bassár el-Ászád nagyapja, ’Álí Szulejmán el-Váhs még 1927-ben megváltoztatta a család nevét a jóval tekintélyesebb El-Ászád, azaz „oroszlán” névre.
Zoom
A damaszkuszi Népi vagy Köztársasági Palota belső tere (fotó: arabicpost.net)
A hírportál szerint a Bassár el-Ászád palotáit fenyegető izraeli „figyelmeztetést” néhány nappal az után hozták nyilvánosságra, hogy az izraeli légierő a múlt héten, június 11-én lebombázta a damaszkuszi nemzetközi repülőteret. Izrael azt állította, hogy a damaszkuszi repülőteret azért bombázták le, mert a repülőtérre az Iráni Forradalmi Gárda modern fegyvereket szállított a Szíriai Arab Hadsereg számára. (A dzsihadista terroristák elleni küzdelem támogatására – H. J.) A hírportál azt is írja, hogy Izrael a Szíriában állomásozó orosz katonaság előzetes informálása nélkül már meg is kezdte a fölkészülést a Szíria belső területein, így Bassár el-Ászád egyik palotája ellen végrehajtandó bombázásokra.
H. J. – Kuruc.info