Nyugati szállítmányokat is tároló tüzérségi lőszerraktárakat semmisített meg tengeri indítású, nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel végrehajtott csoportos csapással az orosz hadsereg - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.
A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők a visszavert támadásaik során mintegy 195 katonát, valamint egyebek között két gyalogsági harcjárművet és két amerikai gyártmányú Paladin önjáró löveget, a limani frontszakaszon mintegy 90 katonát, valamint egyebek között három páncélozott harcjárművet, a donyecki régió déli részén és Zaporizzsjában pedig több mint 150 katonát, valamint egyebek között három páncélozott harcjárművet veszített. A frontvonal vonal más részein az orosz beszámoló szerint további mintegy 65 ukrán katona esett el.
A szóvivő a megsemmisített objektumok között említett meg egy lőszerraktárt, egy kommunikációs központot és a 128 hegyi rohamdandár fegyver- és hadfelszerelés-javító műhelyét.
Vlagyimir Szaldo, a háromnegyedrészt orosz megszállás alá került Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója a Szolovjov Live médiacsatornán hazugságnak és propagandának nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán erőknek sikerült megvetniük a lábukat a Dnyeper bal partján, az antonivkai hídnál. Kijelentette, hogy eddig mintegy tíz, hídfőállás elfoglalására irányuló ukrán kísérlet hiúsult meg.
A nap folyamán az orosz ellenőrzés alá került területek több városából jelentettek ukrán tüzérségi csapásokat a helyi hatóságok.
(MTI)