Basár el-Ászád szíriai elnök szombaton Damaszkuszban beszédet mondott az Iszlám Konferencia Szervezete tagországainak külügyminiszterei előtt. Megnyitóbeszédében kijelentette, hogy a közel-keleti megbékélés igazi kerékkötője Izrael, már csak azért is, mert nemrégen lépett hivatalba a zsidó állam eddigi történetének legszélsőségesebb kormánya. Aszad elnök egyben fölszólította Izraelt, hogy hagyja abba a Gázai övezet lakosságának kiéheztetését - jelenti a Sana Szíriai Arab hírügynökség. 

"A zsidó államnak vissza kell juttatnia a megszállt területeket az araboknak"
Basár el-Ászád szíriai elnök az Iszlám Konferencia Szervezete (Munazzamát el-Mu'tamár el-Iszlámi) tagországainak május 23-24-én zajló külügyminiszteri értekezletén mondott megnyitóbeszédében a közel-keleti térség, s azon belül a szíriai-izraeli és a palesztin-izraeli megbékélés lehetőségeiről, pontosabban az arab részről támasztott feltételeiről fejtette ki véleményét. Az 1969-ben a marokkói Rabatban megalakított Iszlám Konferencia Szervezetének jelenleg 57 tagállama van. 
A szíriai elnök kijelentette, hogy a közel-keleti térség megbékélésének igazi kerékkötője Izrael, amelyet jelenleg a zsidó állam eddigi történetének legszélsőségesebb kormánya irányít. A korábbi izraeli kormány sem volt sokkal békeszeretőbb, hiszen a török miniszterelnök közvetítésével létrejött szíriai-izraeli közvetett megbeszélések kudarca is bizonyítja, hogy a zsidó állam nem hajlandó engedményeket tenni a béke érdekében. A török közvetítéssel folytatott szíriai-izraeli tapogatózó megbeszélés a Gázai övezet ellen 2008. végén indított Öntött ólom fedőnevű izraeli hadjárat miatt jutott zsákutcába – emlékeztetett Aszad elnök. 
„De hogyan köthetne békét szomszédaival egy olyan állam, amelynek politikája a megszállásra és a palesztinok mészárlására épül? S miként lehetne partner a békefolyamathoz egy olyan ország, amelynek népe éppen most választotta eddigi történetének legszélsőségesebb kormányát? - tette föl a válasznak is szánt kérdést a szíriai vezető, majd hozzáfűzte, hogy országa ennek ellenére továbbra is a béke stratégiáját követi, mert az arab népek ezáltal nyerhetik vissza jogaikat, beleértve a megszállt területeket is. 
Aszad elnök helyzetértékelése szerint jelenleg az egyetlen pozitív jelenség az, hogy a világban megdőlt az évtizedeken keresztül uralkodó felfogás, miszerint a békés, ártatlan bárány Izraelt ordasok veszik körül, beleértve a palesztinokat is. Ma már mindenki előtt világos, hogy Izrael agresszív állam – jelentette ki a szíriai elnök, majd hangsúlyozta, hogy az Izraellel kötendő békeszerződés értelmében a zsidó államnak vissza kell juttatnia a megszállt területeket az araboknak. 
Basár el-Ászád beszédében fölszólította Izraelt, hogy haladéktalanul oldja föl a Gázai övezetet sújtó blokádot és ismerje el az ottani palesztin nép által törvényes és demokratikus módon megválasztott vezetést. „Nem tűrhetjük némán azt, hogy a Gázai övezetben másfél millió embert kiéheztetnek az izraeliek”, jelentette ki Aszad elnök. 
Az Iszlám Konferencia Szervezetének külügyminiszteri értekezletét vendégül látó szíriai elnök ezenkívül figyelmeztette Izraelt, hogy hagyjon föl az 1967-ben megszállt, majd bekebelezett Kelet-Jeruzsálem szent helyeinek elzsidósításával. „Izrael különböző húzásokkal igyekszik eltüntetni a Szent Város, Jeruzsálem arab arculatát, s ezért az El-Akszá mecsetet sem hagyhatjuk sorsára” - jelentette ki Basár el-Ászád. 
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info